Az MLBKT tagjait és partnereit kérdezte arról, hogy mik lesznek a 2012-es év nagy kihívásai az ellátási láncok számára. A válaszok alapján elmondható, hogy nem ez az év lesz a nagy tervek megvalósításának időszaka. A belső folyamatok optimalizálása és a költségcsökkentés volt az elmúlt három-négy év fókuszában, szinte már nem maradt lefaragni való tartalék a karcsúsított működésben.A válaszadók nem kalkulálnak a növekedéssel, mindenki az életben maradásra játszik.

10+1 nagy feladatra számítanak a supply chain szakemberek 2012-ben

Az MLBKT tagjait és partnereit kérdezte arról, hogy mik lesznek a 2012-es év nagy kihívásai az ellátási láncok számára. A válaszok alapján elmondható, hogy nem ez az év lesz a nagy tervek megvalósításának időszaka. A belső folyamatok optimalizálása és a költségcsökkentés volt az elmúlt három-négy év fókuszában, szinte már nem maradt lefaragni való tartalék a karcsúsított működésben.

A válaszadók nem kalkulálnak a növekedéssel, mindenki az életben maradásra játszik.

10+1 kihívás 2012-re, Magyarországon

  1. Jóslatok 2012-re. Fotó: Ernst VikneKöltségcsökkentés, hatékonyságnövelés
  2. Halaszthatatlan beruházások, karbantartások elvégzése
  3. Az ellátás biztonságának megőrzése
  4. Beszállítók megtartása
  5. Hulladékgazdálkodás megoldása az új szabályozásnak megfelelően
  6. Kintlévőség-kezelés
  7. Szerződések újratárgyalása
  8. Jogszabály változások követése
  9. Gyorsan változó környezethez való alkalmazkodás (árfolyam-ingadozások, üzemanyagárak)
  10. Ügyfelek megtartása

+ 1. Bizalomépítés a közösségi médiában.

A kockázati szakértő szemével

Paksy László, kockázati szakértő szerint a beszállítók a megnövekedett bizonytalanságra szerződésmódosítással próbálnak majd reagálni. Nehéz lesz jó stratégiát találni. Engedjünk vagy ragaszkodjunk az aláírt szerződéshez? Mindkettőben jelentős kockázat van. Nem valós üzleti feltételek között a beszállítóink csak ideig-óráig fognak tudni szolgáltatni. A társaságok csődbe fognak menekülni. Cégünk mérete, súlya alapján fogunk tudni tárgyalni a megmaradt kevés cégnél. A kisebb cégek könnyen szolgáltató nélkül találhatják magukat. Amennyiben engedünk, talán az ellátás biztonságban lesz, de elveszítjük saját árstabilitásunkat. A magam részéről a szerződések rugalmasabbá tételében látok mindkét fél számára elfogadható megoldást.
A működésre a törvényi szabályzók a jogi környezet gyors változása is nagy terhet fog róni. Érdemes a folyamatainkat elemezni kitettségük szerint és felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre, hogy legyen menekülési tervünk!

A közösségi média erősödésére lehet számítani az értékesítésben

Érdekes, hogy több válaszadó is említette, hogy 2012-ben még aktívabb jelenlétet tervez a közösségi médiában. A TimoCom például továbbra is pornográfia, vér és celebek nélkül tervezi közelebb hozni szolgáltatásait a potenciális ügyfelekhez – tudtuk meg Nyulasi Ferenc marketing menedzsertől, de tanácsadó cégek is terveznek nyitni 2012-ben az olcsónak mondott közösségi média felé.

Pontosabb adatokat szeretnénk! Kérjük, segítsen Ön is, ha kíváncsi arra, hogy másoknál mi a helyzet!

Adjon visszajelzést!