A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 49,8.

Összehúzódással zárult az év

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 49,8.

  • A korábbi januárokkal és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték alacsony, és továbbra is szűkülést jelez.
  • A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel nőttek decemberhez képest.
  • A foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése abbamaradt, és ismét növekedésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index januárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 49,8. 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hat hónapban ötször is szűkült a feldolgozóipar, amire 2009 vége óta nem volt példa. A mostani érték azonban az elmúlt négy hónap legmagasabbja, és nem sokkal marad el a változatlanságot jelző 50,0 ponttól. A január havi index 1,2 százalékponttal magasabb a decemberi értéknél (48,6). Január összességében az átlagosnál kicsit jobb hónap volt a korábbi években, és a hosszú távú januári átlag 1996 óta (52,1) lényegesen felülmúlja az e hónapban mért értéket.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, de ezzel együtt is huszonkét hónap bővülés után már harmadszor jelzi a termelt mennyiség visszaesését. Ilyen hosszú növekedési periódusra utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték rendkívül alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben csak négyszer volt kisebb a növekedés üteme januárban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, és a mostani a negyedik legalacsonyabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így harmadszorra csökkent az elmúlt négy hónapban. Ilyen visszaesésre utoljára 2009 májusa és augusztusa között volt példa, ami az akkori válság végét jelentette.

A januári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett decemberhez képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi januári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár huszonhatodik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek tovább csökkentek a márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi-júniusi bővülés, a júliusi esés, augusztusi emelkedés, szeptemberi csökkenés, az októberi növekedés és a novemberi szűkülés után. Az idei januári érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti és a nyolcadik legalacsonyabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, és 2012 csökkenéssel nyitott.

Októberben már csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. A foglalkoztatottság legalább három hónapon át tartó csökkenésére utoljára 2009 szeptembere és novembere között volt példa A korábbi januári értékeket nézve az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további csökkenését is jelzi. A mostani érték  jóval alacsonyabb az 1995 óta mért átlagnál, és a harmadik legalacsonyabb januári adat. A beszerzett mennyiség legalább négy hónapon át tartó visszaesésére utoljára 2009 májusa és augusztusa között volt példa..
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme mérséklődött, de ezzel együtt a beszerzési árak már harminckettedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik leggyorsabb januári ütem.
  • A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei így a nyolcadik legmagasabb 1995 óta, és némileg átlag feletti havi adatnak mondható ? különösen, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy azóta ingázzon 50,0 pont körül, bár az elmúlt 3 hónapban folyamatos volt a csökkenés.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt decemberhez képest, de negyedik hónapja jelzi az import mennyiségének csökkenését. Erre utoljára 2009 július-augusztus között volt példa, ami akkor egy 12 hónapos visszaesés végét mutatta. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb folyamatról beszélhetünk. Immár huszonhatoödik hónapja tart a bővülő trend, és az index értéke enyhén emelkedett az előző hónaphoz képest. A mostani 26 hónapos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő.
  • Több különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Továbbra is kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek és fémtermékek (acél, acélipari termék, bronz, ezüst, fémáru, réz, színesfém, titán-dioxid, vasalapanyag), valamint a különféle mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek (farönk, liszt, margarin, szóda, tojás). Hiányt a különféle mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeken (tölgyrönk, tojás) kívül inkább elszórtan jeleztek más területekről (pl. bárium karbonát, C14 izotóp, fémrudak, mélyhúzható lemeztermékek, vasanyagok bútoriparhoz). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be bizonyos műanyaggranulátumok esetében.

Adjon visszajelzést!