A raktárakban ma már elterjedt és elfogadott az állványcímkék vonalkódos jelölése. Ehhez sokszor drága vonalkód készítő szoftvereket és speciális kódnyomtatókat alkalmaznak. Kis- és középvállalkozás szinten ez egyszerűbben és gazdaságosabban megoldható a táblagéppel.

Dr. Réger Béla: A logisztika új kihívása, a ?smart? palatábla

Talán már mondhatom, hogy ?öreg motoros? vagyok a logisztikai szakmában. Már több mint 40 éve annak, hogy az első leltározási feladatomat végrehajtottam. A raktárban a polcokon palatáblák voltak és ez jelezte a helyet és az ott lévő anyagból a mennyiséget. Amikor a bizonylat alapján kivételeztünk a tételből a változást krétával javítottam a palatáblán. Ez volt az akkori helyzet. Napjainkban újból előtérbe kerültek a ?palatáblák?, igaz, hogy ma már táblagépek formájában. Szándékosan nem ?okos? telefonokról írok, mivel már ezeknek az eszközöknek nem a telefonálás az alapfunkciója, még ha a kisebbekkel lehetne is. A 3G telefonkártya már inkább a mobil internet csatlakozást biztosítja.

A közelmúltban robbantak be és most már sok alkalmazás is megjelent, ami támogatja a logisztikai folyamatokban végrehajtott munkát. Az Általános Vállalkozási Főiskolán egy kutatási projektet indítottunk el, hogy hogyan lehetne ezeket az eszközöket, és az ezekre készített alkalmazásokat[1] hatékonyan használni a logisztikában a kis- és középvállalkozásoknál (KKV).

Ebben a cikkben a raktári polcok vonalkóddal történő jelölését és a címke készítését vizsgáljuk Code 39 és Quick Response (gyors reagálás) QR kódokkal. Mintaként bemutatok egy leltározási adatfelviteli folyamatot is.

A raktárakban ma már elterjedt és elfogadott az állványcímkék vonalkódos jelölése. Ehhez sokszor drága vonalkód készítő szoftvereket és speciális kódnyomtatókat alkalmaznak. Kis- és középvállalkozás szinten ez egyszerűbben és gazdaságosabban megoldható a táblagéppel.

Minta példánkban egy szabványos raktár felosztási példáját vettem:

Állványcímke hely meghatározása

  1. ábra. Állványcímke hely meghatározása

Forrás: Warehouse Modernization and Layout Planning Guide Department of the Navy Naval Supply Systems Command NAVSU P Publication 529 March 1985 4 old.

A minta példában az aktuális hely a 123 számú raktárépület 5 állványoszlop (050 a jelőlése) 03 oszlopának 04 szintjén lévő raktári hely. Tehát a címke adattartalma 123-050-03-04

A címke elkészítéséhez a ?Create Your Barcode? Android alkalmazást használtam.

Vonalkód készítése

2.sz. ábra. Vonalkód készítése

Forrás:https://market.android.com/details?id=mlc.ean13&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsIm1sYy5lYW4xMyJd  letöltve 2012-01-30

Látható, hogy többféle kód is elkészíthető ezzel az alkalmazással, de a célunknak most a karaktereket tartalmazó CODE39-es az ideális. Az így elkészített és képként a QR-kóddal is kiegészített címke már akár E-mail-n átküldve képként bármilyen ?mezei? nyomtatóval kinyomtatható.

Raktári hely:

123-050-030-04

Raktári állványcímkeKép4
3.sz. ábra: Raktári állványcímke

Forrás: Saját készítés

A QR- kód mellett azért döntöttem, mert napjainkban új távlatokat nyithat az alkalmazói kódoknál. Sokkal több információt tud tárolni a 1D vonalkódoknál és a táblagépek, de még a telefonok kamerájával is egyszerűen nagy biztonsággal olvasható Készítése nagyon egyszerű

Kép4

4.sz. ábra QR-kód készítése

Forrás: http://www.qr-kod.hu

A QR kód azért is keltette fel az érdeklődésemet, mert ezzel már talán megoldható lesz a logisztikai folyamatok nagy dilemmája. Ismert, hogy napjaink egyik legnagyobb gondja a manuális adatbevitel. Hiába készülnek a szállítólevelek, számlák stb. már digitális formátumba, a valóság az, hogy az egyik rendszer digitális ouputja, kinyomtatja és újra manuális inputtá válik. A papíralapú dokumentum a sokszor az eltérő un ?sziget? típusú különböző informatikai rendszerek miatt kezdődik a manuális adatbevitel újra.

Az én elképzelésem szerint pl a szállítóleveleken elhelyezett QR kód tartalmazhatja meghatározott terület összes szükséges adatát és egy táblagéppel való beolvasással, a formanyomtatványt adott részét feltöltheti automatikusan, hogy ne kelljen újból manuálisan ?pötyögni?

A vonalkódok olvasása korábban, csak költséges vonalkód olvasókkal volt megoldható, különösen a kétdimenziós vonalkódok esetében. Napjainkban ezekkel a ?palatáblákkal? és kamerával ellátott ?okos? telefonokkal már, mint kiegészítő funkcióként könnyen megoldható, külön hardver eszköz beruházása nélkül.

A forrás leolvasásához a sok alkalmazás közül egyet kiválasztva mutatom be a módszert.

QR-kód beolvasása

5. sz ábra QR-kód beolvasása

Forrás:https://market.android.com/details?id=tw.com.quickmark&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsInR3LmNvbS5xdWlja21hcmsiXQ..

Az alkalmazás elindítása után az alsó sorban látható egy virtuális kapcsoló, amivel a vonalkód fajtájának megfelelően dönthetünk a beolvasásról.

Akkor kezdjünk neki a leltározásnak. Sok cég illetve vállalkozás a leltározási utasítása nem tudja napjainkban még értelmezni a korszerű ?számláló füzeteket? Most a táblagépet, mint számláló füzetet alkalmazom és bemutatom az adatfelvétel folyamatát egy alkalmazáson keresztül.

A feladathoz az ingyenes Stocktaking leltározó alkalmazást választottam.

Stocktaking

6.sz ábra. Forrás: https://market.android.com/

A leltározási folyamatban először elkészítünk egy adatbázist, amibe az aktuális a leltározási tevékenységet végezzük. A következő lépés, hogy a meghatározott raktárba jelen esetben, a 123 épületben az aktuális helyen lévő termékek vonalkódjával (pl. GS1 kódjával) a fényképezőgép segítségével rögzítjük az azonosító kódot. Abban az esetben, ha ez nem megoldható manuális adatbevitellel, szöveges formában is megadhatjuk a megnevezését.

Beviteli képernyők Beviteli képernyőkBeviteli képernyők
7.sz ábra. Beviteli képernyők

Forrás: https://market.android.com/

Abban az esetben, ha egyedi termékről van szó, saját magunk rendelhetünk hozzá QR-kódot is. A termék helyét a szintén QR-kóddal is megadhatjuk. Tapasztalataim szerint ezek az eszközök a QR-kódot sokkal gyorsabban és megbízhatóbban kezelik, mint a hagyományos egy dimenziós vonalkódokat.  A darabszám rögzítése után a leltározási esemény befejeződött és jöhet a következő termék. Ez ilyen egyszerű, de mi lesz a rögzített adatokkal? Alkalmazásonként eltérően, de jellemzően Excel táblázatkezelő által olvasható formátumba lehet az adaokat akár E-mail-n átküldeni az irodába.

CODEITEMNUMNOTES
9788466201476MINTA_154050-03-04
9788422681472MINTA_243050-03-04
9788422677185MINTA_312050-03-04
9771786743009MINTA_415050-03-04
8690045812014MINTA_524050-03-04

8.sz ábra Minta eredményadat

Forrás: Saját szerkesztés

A raktár menedzselése a leltározás mellett még sok tevékenységet takar. Ezekből a tevékenységekből a logisztikai menedzsernek fontos feladata a gazdaságos rendelési mennyiség meghatározása pl. az EOQ (Economic Order Quantity) és a biztonsági készlet kiszámítása SS (Safety Stock) modellek alapján. Ezekben a kérdésekben is segít a táblagép az egyszerű alkalmazásokkal. Mintaként a SCM Buddy alkalmazást mutatom be.

EQQ (Gazdaságos rendelési mennyiség) és a Safety Stock (biztonsági készlet) modell szerinti tételnagyságok meghatározása:

EQQ és a biztonsági készlet modellEQQ és a biztonsági készlet modell
9.sz ábra  EQQ és a biztonsági készlet modell

Forrás:  Forrás: https://market.android.com/

Befejezés:

A cikkben bemutattam és összefoglaltam, hogy napjainkban milyen fontos lehetőségek előtt állunk az új technikai eszközök és alkalmazások megjelenésével. A logisztikai területen dolgozók munkáját segíthetik ezek az új alkalmazások és a fantázia szab csak határt a lehetőségeknek. Az Általános Vállalkozási Főiskolán már évek óta alkalmazom a vonalkódos vizsgalap értékelést és a katalógusoknál napjainkban már a QR kódos azonosítást. A hallgatók a mintaként bemutatásra kerülő azonosító kártyával jelennek már meg a foglalkozásokon ebben az évben.

Főiskolai azonosító kártya
10.sz. ábra. Főiskolai azonosító kártya

Forrás: saját szerkesztés

Dr. Réger Béla
reger.bela@avf.hu


[1] Eszközként a Samsung Galaxy Tab 7? és 10.1? változatát alkalmaztuk, és az Android marketen elérhető lehetőleg ingyenes, vagy csak 1-2 Euro összegbe kerülő alkalmazásokat vizsgáltuk. 2012.01.30-i helyzetnek megfelelően.

Adjon visszajelzést!