A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 50,5.

Kissé az 50 pontos határ felett

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 50,5.

  • A korábbi februárokkal összevetve az idei érték alacsony, az elmúlt hónapok tükrében viszont relatíve magas, és négy hónap után bővülést jelez.
  • A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel nőttek januárhoz képest.
  • A foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése abbamaradt, és két hónapja ismét növekedésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 50,5. 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hét hónapban ötször is szűkült a feldolgozóipar, amire 2009 vége óta nem volt példa. A mostani érték viszont az elmúlt öt hónap legmagasabbja, és nem sokkal, de meghaladja a változatlanságot jelző 50,0 pontot. A február havi index 0,7 százalékponttal magasabb a januári értéknél (49,8). Február összességében az átlagosnál kicsit jobb hónap volt a korábbi években, és a hosszú távú februári átlag 1996 óta (52,0) némileg felülmúlja az e hónapban mért értéket.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és így már három hónap szűkülés után először jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben csak ötször volt kisebb a növekedés üteme februárban.

Az új rendelések indexe némileg tovább csökkent, és a mostani a harmadik legalacsonyabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így negyedszerre csökkent az elmúlt öt hónapban. Ilyen visszaesésre utoljára 2009 áprilisa és augusztusa között volt példa, ami az akkori válság végét jelentette.

A februári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett januárhoz képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi februári értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár huszonhetedik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek emelkedni kezdtek a 2011 márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi-júniusi bővülés, a júliusi esés, augusztusi emelkedés, szeptemberi csökkenés, az októberi növekedés és a novemberi szűkülés után. Az idei februári érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, de csak a kilencedik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012 egyelőre döntetlenre áll.

Októberben már csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került, ami februárban is megmaradt. A foglalkoztatottság legalább három hónapon át tartó csökkenésére utoljára 2009 szeptembere és novembere között volt példa A korábbi februári értékeket nézve az idei a legmagasabb 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség növekedését is jelzi. A mostani érték némileg alacsonyabb az 1995 óta mért átlagnál, és az ötödik legalacsonyabb februári adat. A beszerzett mennyiség legalább négy hónapon át tartó visszaesésére utoljára 2009 májusa és augusztusa között volt példa, ez ért most véget.
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme mérséklődött, de ezzel együtt a beszerzési árak már harmincharmadik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva csak a tizedik leggyorsabb februári ütem.
  • A késztermékkészletek szintje februárban magasabb lett. A korábbi februári értékeket nézve az idei így a negyedik legmagasabb 1995 óta, és bőven átlag feletti havi adatnak mondható ? különösen, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy azóta ingázzon 50,0 pont körül, bár az elmúlt 2 hónapban folyamatos volt a növekedés.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt januárhoz képest, és négy hónap után először jelzi az import mennyiségének növekedését. Legalább négy hónapos visszaesésre utoljára 2009 július-augusztus között volt példa, ami akkor egy 12 hónapos visszaesés végét mutatta. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőtlenebb folyamatról beszélhetünk. Immár huszonhetedik hónapja tart a bővülő trend, de az index értéke enyhén csökkent az előző hónaphoz képest. A mostani 27 hónapos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő.
  • Rengeteg különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek és fémtermékek (acél, arany, ezüst, fémalkatrészek, lemezek, nemesfém, réz, rozsdamentes acél, színesfém), valamint a különféle mezőgazdasági, vegyipari és élelmiszeripari termékek (etilén, élőállat, fenolftalein, lágyítók, liszt, polipropilén, PVC por, tojás, vegyszerek). Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. alkatrészek, fóliázott tábla rézlemez, hexaklorofén, kukoricadara, lemez, mélyhúzható lemeztermékek, tojás). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be az acél, bizonyos lemezek és vaj esetében.

Adjon visszajelzést!