Tíz évvel ezelőtt alakult meg az MLBKT első tagozata, a Beszerzési Vezetők Klubja (BVK). A születésnap apropóján megkérdeztük a Beszerzési Vezetők Klubjának tagjait, miként is látják a beszerzési szakma elmúlt 10 évét. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen kulisszatitkokat adnának át a pályakezdő beszerzőknek.

Tanácsok pályakezdő beszerzőknek

Tíz évvel ezelőtt alakult meg az MLBKT első tagozata, a Beszerzési Vezetők Klubja (BVK). A születésnap apropóján megkérdeztük a Beszerzési Vezetők Klubjának tagjait, miként is látják a beszerzési szakma elmúlt 10 évét. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen kulisszatitkokat adnának át a pályakezdő beszerzőknek.

Gellén Gábor:

Költséghatékonyságra törekvés, előre tervezhető folyamatok, szabályoknak megfelelő, etikus működés.

Giltán Tivadar:

Még a gyanú árnyéka se érjen külső befolyásolhatóságnak, tanulj és dolgozz sokat, mutasd meg, hogy jobban csinálod, mint mások.

Heves Rudolf:

Ismerd meg a belső vásárlókat, a piacot és a piaci szereplőket, szerezz pénzügyi ismereteket és elemezz publikus pénzügyi adatok, ismerd meg az elektronikus alkalmazásokat. Légy készen arra, hogy reagálni tudj a folytonos változásokra, mert Darwin is azt mondta, hogy ?Survival of the fittest? ? vagyis: ?A környezetéhez leginkább alkalmazkodni képes él túl?.

Horváth Ferenc:

Tanuljanak, kérdezzenek, soha ne veszítsék el kreativitásukat és lelkesedésüket. Inkább kérdőjelezzék meg a dolgokat, mintsem, hogy automatikusan elfogadják azokat. Munkájuk során egyidejűleg legyenek tekintettel a jelen és a jövő generációk érdekeire is!
Kardos Zsolt: A versenyeztetésnél nincs jobb tárgyalástechnika, a beszerzési döntések nem automatizálhatók (rengeteg tényező figyelembe vételével, ?ésszel? kell intelligens döntéseket hozni), az átláthatóság fontossága nem lebecsülendő.

Mike Gábor:

Belső ügyfelek számára ?quick-win?-ekkel bizonyítani az elején, hogy van hozzáadott érték. Tanulja meg értékelni a publikus pénzügyi adatokat és értse, hogy egy-egy döntésnek/környezeti változónak milyen pénzügyi hatásai lehetne a külső- és belső partnerekre. Ne féljen kérni.

Móritz Péter:

A változásra való képesség szükségessége, folyamatos tanulás és mindig szilárd alapon álló etikus magatartás.

Pálmai Antal:

Az összes releváns belső és piaci folyamat alapos ismerete, dobozon kívül gondolkodás, megkérdőjelezhetetlen etikusság.

Tihanyi Ferenc:

Alaposan készüljön fel a partner cégéről, termékéről, de leginkább az árrésében rejlő tartalékából. Kutassa fel a létező versenytársak ajánlatait, vagy a helyettesítő termékeket, szolgáltatásokat. Konkrét ár, szám, érték soha ne hagyja el a száját, ha netán erről kérdezik…

Vörösmarty Gyöngyi:

Nagyon fontos, hogy kérdezzen! Meg kell tanulni ?nyelveket? beszélni: a pénzügyesnek, a vezetőknek, a műszakisoknak, az értékesítőknek a nyelvét! Nagyon fontosak a szakmai kapcsolatok: sok olyan új ötlet, megoldás, módszer van, amit így lehet ellesni, vagy olyan információ, amihez így lehet hozzájutni.

Werle Zoltán:

A benchmarking szerepének fontossága, nyitottság mások gyakorlatának megismerésére és a folytonos tanulás.

A BVK innovatív beszerzési workshopon ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját április 25-én.

Adjon visszajelzést!