A Nemzetgazdasági Minisztérium május 26-iki dátummal, de 2012. június 5-én, egynapos véleményezési határidővel egyeztetésre bocsájtotta az új Országos Képzési Jegyzék (OKJ) normaszövegét és táblázatait. A tervezet szerint az iskolarendszeren kívüli oktatásban egyenesen ellehetetlenülhetne a raktárosok és logisztikai ügyintézők képzése.

Lesz-e elegendő raktáros munkaerő jövőre?

A Nemzetgazdasági Minisztérium május 26-iki dátummal, de 2012. június 5-én, egynapos véleményezési határidővel egyeztetésre bocsájtotta az új Országos Képzési Jegyzék (OKJ) normaszövegét és táblázatait.
A tervezet szerint az iskolarendszeren kívüli oktatásban egyenesen ellehetetlenülhetne a raktárosok és logisztikai ügyintézők képzése.


Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) immáron sokadik módosításának újabb fejezetéhez érkeztünk 2011-ben. Tavaly óta zajlik a 2007-ben már egyszer drasztikusan átalakított és modul rendszerűvé, kompetencia alapúvá vált OKJ újabb módosítása, amely tartalmi és szerkezeti, valamint számonkérési módosításokat is jelent, tanulva a 2007-ben bevezetett új rendszer hibáiból.
Nemrégiben pedig megjelent az új Országos Képzési Jegyzék és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló kormányrendelet normaszövege is, amelyben táblázatban kerültek feltüntetésre azok a képzések, amelyek indíthatóak lesznek 2012. szeptember 1-jétől. Ugyanezek a képzések iskolarendszeren kívül 2013. január 1-jétől indíthatóak. A tervezet szerint lesznek új vagy átalakult képzések, de megszűnt jó néhány korábbi szakképesítés vagy rész-szakképesítés is.
A normaszöveg szakmai egyeztetésére mindösszesen egy napot kaptak az érintettek, melynek következtében a Felnőttképzők Szövetsége is arra kérte tagszervezeteit – így az MLBKT-t is-, hogy nyilvánítson véleményt a tervezetről, amelyet Társaságunk meg is tett.
Sok egyéb mellett az új tervezetben a legnagyobb problémát az iskolarendszeren kívüli képzési idők meghatározása jelenti. Ez a logisztikát érintően a következőket tartalmazza:

tablazat

Az iskolarendszeren kívüli képzések esetében önmagában a meghatározott óraszám ténye üdvözlendő, hiszen korábban csak egy maximális óraszám volt megjelölve a szakmai és vizsgakövetelményekben, amelyből a felnőttképző intézmények gyakorlatilag tetszőleges óraszámú képzést szervezhettek. Ez a rendszer sem volt jó, hiszen volt olyan, ahol fele annyi idő alatt meg lehetett szerezni ugyanazt a szintű bizonyítványt, vagyis komoly versenyképtelenséget is generált ez a kérdés a minőség rovására.
A most kijött rendelet tervezete szerint viszont úgy tűnik, pont a ló másik oldalára sikerült átesni, és világosan látszik, hogy az iskolarendszeren kívüli oktatásban ilyen magas óraszámok mellett nem lesz az országban olyan magánszemély, de még vállalat sem, aki ezt finanszírozni vagy időben vállalni tudná.
Az óraszámok eltúlzását – mint kiderült- sok másik szakképesítés esetében is kifogásolták a szakemberek az óraszámok meghatározásának szakmai hátterével együtt, mert úgy tűnik, nincsenek összhangban a (vélt) szakmai tartalmakkal sem, vagy nem a bemeneti feltételeknek (végzettségnek) megfelelően meghatározottak, vagyis jó néhány anomália fedezhető fel a táblázatokban.
Az egynapos határidő ellenére sok észrevétel, vélemény érkezett a Szövetséghez, amelynek összefoglaló anyagát eljuttatták a Nemzetgazdasági Minisztériumba a téma felelőséhez, Soós Lászlóhoz, másolatban pedig dr. Odrobina László főosztályvezető és Czomba Sándor államtitkár urakhoz.
Bízunk benne, hogy a tervezet véglegesítése előtt a véleményeket figyelembe veszik az illetékesek, vagy élnek Hajas Gabriellaaz MLBKT felajánlott segítségével, hogy az optimális órakeretek kialakításában állunk a hivatal rendelkezésére.

Hajas Gabriella
oktatási vezető, MLBKT

Adjon visszajelzést!