A Közlekedésbiztonsági Tanács összesen 31 európai ország adatai alapján Magyarország erőfeszítéseit ismerte el a díjjal, ugyanis nálunk 2011-ben a 2001-es évhez képest a felére csökkent a súlyos és halálos közúti balesetek száma.

Európai közlekedésbiztonsági díjat kapott hazánk

A Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) 2012. évi ?Közúti közlekedésbiztonsági PIN-díja? egy olyan elismerés, melyre méltán lehet büszke hazánk, hiszen komoly munkával sikerült visszaszorítani a halálos és súlyos balesetek számát a mostani szintre ? fogalmazott Kontrát Károly a díj bemutató sajtótájékoztatóján, csütörtökön.
Összesen 31 európai ország adatait összevetve a tanács Magyarország erőfeszítéseit ismerte el a díjjal, ugyanis hazánknak sikerült 646-ra leszorítani 2011-ben a súlyos és halálos közúti balesetek számát ? tájékoztatott a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, hozzátéve: ez a szám azt jelenti, hogy a 2001-es évhez képest a felére csökkent a súlyos és halálos közúti balesetek száma.

Díj a közlekedésbiztonságért
fotó: Pelsőczy Csaba

A Közlekedésbiztonsági Tanács számos dolgot vett figyelembe a díj odaítélésékor, többek között az úton közlekedők magatartását, valamint az infrastruktúra és a járműpark korszerűsítésére tett erőfeszítéseket is ? mondta az államtitkár. Kontrát Károly azt is leszögezte, hogy a díj – bár egy komoly elismerésnek számít -, kötelezettségeket is ró a kormányra, ugyanis a Közlekedésbiztonsági Tanács Fehér Könyve értelmében az uniós tagállamoknak törekedniük kell arra, hogy 2020-ra a 2010-es szint felére szorítsák vissza a halálos és súlyos közúti balesetek számát.

Schváb Zoltán, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a Fehér Könyv azt a távlati célt is megfogalmazza, hogy 2050-re a tagállamokban a halálos balesetek számának a nullához kell közelítenie, s ha ezt valóban sikerülne megvalósítani, akkor az EU felülmúlna minden más régiót a világon a közlekedésbiztonság tekintetében.

A magyarországi sikernek sok összetevője volt: egyrészt köszönhető az intelligens rendszerek használatának, a közúti bírságok alkalmazásának és a vezetői szemléletformálásnak is ? mutatott rá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Belügyminisztériummal közösen készítette el a közlekedés biztonságosabbá tételével foglalkozó, 2011-2013 közötti periódusra szóló intézkedési tervet, melyben fontos célkitűzés volt mások mellett a korszerű közlekedésre nevelés, a biztonságosabb közlekedést elősegítő képzés, a járműpark megújítása és az útfelújítások nyomon követése is.

(kormany.hu)

Adjon visszajelzést!