A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 52,8.

Beszerzési Menedzser Index: Kedvező érték júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 52,8.

  • A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték átlag alatti, szemben az elmúlt hónapok tükrében, 2011 júniusa óta a második legmagasabb az index értéke.
  • A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel nőttek áprilishoz képest.
  • A foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése abbamaradt, és hat hónapja ismét növekedésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 52,8. 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak ötször történt hasonló, amire 2008-2009 óta nem volt példa. A mostani érték 2011 júniusa óta a második legmagasabb érték, és felülmúlja a változatlanságot jelző 50,0 pontot. A június havi index 0,5 százalékponttal magasabb a májusi értéknél (52,3). Június összességében az átlagnál némileg gyengébb hónap volt a korábbi években, a hosszú távú júniusi átlag 1996 óta (51,5) jobban alulmúlja az e hónapban mért értéket.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és így már zsinórban második hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték gyenge közepesnek számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe enyhén csökkent, de a mostani a kilencedik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már harmadszor nőtt az idei évben, és negyedszerre az elmúlt nyolc hónapban. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest, és az ütem erős. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke harmincegy hónapból harmincszor került 50,0 pont alá, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek növekedni kezdtek a 2012. április és május között tapasztalt csökkenést követően, harmadszor az elmúlt fél évben. Az idei júniusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre három-három az állás.

2011. októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került, ami azóta is megmaradt, és az ütem némileg nőtt májushoz képest. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a legmagasabb 1995 óta, és bőven az 1995 óta mért hosszú távú átlag felett van.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe szintén emelkedett májusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség erősebb növekedését jelzi. A mostani érték jóval magasabb az 1995 óta mért átlagnál, és a negyedik legmagasabb júniusi adat. A beszerzett mennyiség legalább négy hónapon át tartó emelkedésére négy hónap alatt utoljára 2011 júniusa és 2011 szeptembere között volt példa.
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme mérséklődött, de ezzel együtt is a beszerzési árak már harminchetedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva csak a második legalacsonyabb júniusi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb 1995 óta, és némileg átlag alatti havi adatnak mondható ? különösen, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy azóta ingázzon 50,0 pont körül.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt májushoz képest, és ötödször jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról beszélhetünk. Az index értéke erősebben nőtt az előző hónaphoz képest, és ezzel egyértelműen visszakerült 50,0 pont fölé az index. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az áprilisi érték 50,1 pont lett, így az index értéke 37 hónapja nem csökkent.
  • Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: akril alapanyag, alumínium, betétalapanyag, csiszolókorong, élő csirke, fólia, hidraulikus munkahenger, liszt, műtrágya-alapanyag, színesfémek, textilalapanyag, tisztítószer. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. élőállat, fa- és fémalapanyag, meggy, mezőgazdasági eredetű zsírsavak, sajátos textilalapanyag, vasanyag). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be etilén, bizonyos fémalapanyagok, granulátum, propilén, réz és SPVC esetében.

Adjon visszajelzést!