A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 49,5.

Beszerzési Menedzser Index: Három hónap után ismét szűkülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 49,5.

  • A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték átlag alatti, továbbá az idei hónapok átlagát (51,4) is alulmúlja.
  • A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel csökkentek júliushoz képest.
  • A foglalkoztatottság hat hónapja tartó növekedése abbamaradt, az index már két hónapja csökkenésre utal.


A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 49,5. 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak hatszor történt hasonló, amire 2008-2009 óta nem volt példa. A mostani érték az idei harmadik szűkülő hónap, és csak a második legmagasabb ezek közül, egyedül az áprilisi 47,0 pontos csökkenésre utaló értéket múlja felül. Az augusztus havi index 2,3 százalékponttal alacsonyabb a júliusi értéknél (51,8). Augusztus összességében az átlagnál némileg erősebb hónap volt a korábbi években, a hosszú távú júliusi átlag 1996 óta (52,1) felülmúlja az e hónapban mért értéket.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de így is zsinórban negyedik hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe tovább csökkent, és a mostani a negyedik legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már negyedszer csökkent az idei évben, és hatodszorra az elmúlt tizenegy hónapban. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

Az augusztusi szállítási átfutási idő ideje rövidebb lett júliushoz képest, de az ütem enyhe. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a hatodik legmagasabb érték 1995 óta, majdnem megegyezve a 2009. év ilyenkori értékével. Az index értéke harminchat hónapból harmincnégyszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek a 2012 június és július között tapasztalt növekedést követően, negyedszer az idei évben. Az idei augusztusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján bőven átlag alatti, és a harmadik legalacsonyabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre négy-négy az állás.

2011 októberében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Ez a hat hónapos trend szakadt most meg végleg, az index csökkenést jelzett júliusban és augusztusban is. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a hetedik legmagasabb 1995 óta, és némileg az 1995 óta mért hosszú távú átlag felett van.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség enyhébb csökkenését is jelzi. A mostani érték éppen csak alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a harmadik legalacsonyabb augusztusi adat. A beszerzett mennyiség legalább öt hónapon át tartó emelkedésére hét hónap alatt utoljára 2011 júniusa és 2011 szeptembere között volt példa.
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme mérséklődött, de ezzel együtt is a beszerzési árak már harmincadik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legalacsonyabb augusztusi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje augusztusban alacsonyabb lett. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb 1995 óta, és átlag alatti havi adatnak mondható – még úgy is, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy azóta ingázzon 50,0 pont körül.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júliushoz képest, de zsinórban hetedszer jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvezőtlenebb folyamatról beszélhetünk. Az index értéke erősebben csökkent az előző hónaphoz képest, de éppen megmaradt 50,0 pont fölött az index. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az idei áprilisi érték 50,0 pont lett, így az index értéke 39 hónapja nem csökkent.
  • Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: ipari szalonna, császárszalonna, liszt, gabona, élőállat, sertés, műanyag alkatrészek. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. kukorica, acélcső, hexaklorofén, faalapanyag, élőállat, kéreg, vasanyag, speciális hidraulikus munkahenger). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be kálisó, alumínium, nyersvas és csomagolóanyag esetében.

Előfizetés a teljes jelentésre

Előfizetési és módszertani információk >>

Adjon visszajelzést!