A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 52,5.

BMI: Enyhe növekedés szeptemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 52,5.

  • A korábbi szeptemberekkel összevetve az idei érték átlag feletti, továbbá az idei hónapok átlagát (51,6) is felülmúlja.
  • A felmérésben vizsgált részindexek két kivétellel növekedtek augusztushoz képest.
  • A foglalkoztatottság két hónapja tartó csökkenő trendje abbamaradt és újból növekedésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index szeptemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 52,5. 2010 júliusa és 2011 szeptembere között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak hatszor történt hasonló, amire 2008-2009 óta nem volt példa. A mostani érték az idei hatodik bővülő hónap, és a harmadik legmagasabb ezek közül (március és június után). A szeptember havi index 2,9 százalékponttal magasabb az augusztusi értéknél (49,6). Szeptember összességében az átlagnál némileg gyengébb hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9), a hosszú távú szeptemberi átlag pedig 1996 óta (51,6) alulmúlja az e hónapban mért értéket.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de így is zsinórban ötödik hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben tizenkétszer volt nagyobb az index értéke szeptemberben.

Az új rendelések indexe erősebben nőtt, és a mostani a nyolcadik legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már ötödször növekedett az idei évben, és hatodszorra az elmúlt tizenegy hónapban. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

A szeptemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhe. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a kilencedik legmagasabb érték 1995 óta. Az index értéke harminchét hónapból harmincötször volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek növekedni kezdtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, ötödször az idei évben. Az idei szeptemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján még így is bőven átlag alatti, és a tizenkettedik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre öt-négy az állás a növekedésnek.

2011 októberében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Ez a hat hónapos trend szakadt meg, amikor az index csökkenést jelzett júliusban és augusztusban is, szeptemberben azonban újból növekedést mutatott az index. A mostani érték 1995 óta a harmadik legmagasabb szeptemberi.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt augusztusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség enyhébb emelkedését is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és csak a tizenkettedik legmagasabb szeptemberi adat. A beszerzett mennyiség legalább öt hónapon át tartó emelkedésére hét hónap alatt utoljára 2011 júniusa és 2011 szeptembere között volt példa, a most szeptemberi növekedés a negyedik volt az elmúlt öt hónapban.
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme erősödött, és ezzel együtt is a beszerzési árak már harmincegyedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizedik legmagasabb szeptemberi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje szeptemberben is alacsonyabb lett. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a kilencedik legmagasabb 1995 óta, és átlagos havi adatnak mondható, megfelelve az 1995 óta mért hosszú távú átlagnak, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy azóta ingázzon 50,0 pont körül.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest, de zsinórban nyolcadszor jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb folyamatról beszélhetünk. Az index értéke erősebben emelkedett az előző hónaphoz képest, és elmozdult az 50,0 pont közeléből az index. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az idei áprilisi érték 50,0 pont lett, így az index értéke 40 hónapja nem csökkent.
  • Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: csapágyak, csomagolóanyag, egyedi termékek, ezüst, élőállat, fólia, granulátum alapanyag, lágyító, liszt, PVC por, réz. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. brokkoli, karfiol, kukorica, szőlő, tök, DC04-es lemez, faalapanyag, palack, propilén, speciális szögacél, színes félfémek, vas). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be cellulózok esetében.

Adjon visszajelzést!