Itt van ismét előttünk az MLBKT Kongresszus. Készülünk rá egész évben. Nemcsak azért, mert jó itt lenni - kellemes környezetben jókat és hasznosakat beszélgethetünk barátainkkal, kollégáinkkal, s még szakmailag is okulhatunk. Nagyon sokan mondják azt, hogy többről van szó ? ez a pár nap egyfajta feltöltődést is jelent. Ha csak rövid időre is, de kilépünk a hétköznapok forgatagából, s olyan kérdésekről beszélünk, amelyek ?messzebbre mutatnak?: a jövő lehetőségeiről, a lehető legjobb megoldásokról, sikeres kezdeményezésekről.

Chikán Attila: Tisztességre és tudásra épülő bizalom

Chikán AttilaItt van ismét előttünk az MLBKT Kongresszus. Készülünk rá egész évben. Nemcsak azért, mert jó itt lenni – kellemes környezetben jókat és hasznosakat beszélgethetünk barátainkkal, kollégáinkkal, s még szakmailag is okulhatunk. Nagyon sokan mondják azt, hogy többről van szó ? ez a pár nap egyfajta feltöltődést is jelent. Ha csak rövid időre is, de kilépünk a hétköznapok forgatagából, s olyan kérdésekről beszélünk, amelyek ?messzebbre mutatnak?: a jövő lehetőségeiről, a lehető legjobb megoldásokról, sikeres kezdeményezésekről. Sokan jönnek azért (is) a kongresszusra, hogy értő kollégákkal együtt lelkesedhessenek szakmájuk fontosságáért, kilátásaiért.

Ezért is jelent egyre növekvő felelősséget a Társaság elnökségének a főtéma és ? ehhez kapcsolódóan ? a program megválasztása. Nem hanyagoljuk el e felelősség vállalását, nagyon sok időt és energiát igényel, s nagyon kell figyelni tagjaink visszajelzéseire, hogy a Kongresszus megfeleljen a várakozásoknak.

Idei témaválasztásunk két pillérre épül. Egyrészt a Társaság által a közelmúltban elfogadott új küldetést, a fenntarthatóságot előtérbe helyező hatékonyságot tartja szem előtt. Másik pillérünk pedig a világban uralkodó, vagy legalább is egyre terjedő új ismeretek népszerűsítése.

E két pillér alkalmazása támaszkodik arra a világszerte terjedő felismerésre, hogy nem elég a fenntarthatóságról, társadalmi felelősségről vállalati szinten beszélni. A tudományos cikkek szerzői, a tanácsadó guruk ? s ami a legfontosabb ? a befolyásos vállalatvezetők egymással versengve kezdték hirdetni a közelmúltban a ?fenntartható ellátási lánc?, a ?felelős ellátási lánc? fontosságát.

Az ellátási lánc, mint gazdasági egység előtérbe kerülése az együttműködés jelentőségét emeli ki. Ez nehezen megy bizalom nélkül, ami pedig akkor alakulhat ki, ha építhetünk egymás tisztességes magatartására és hatékonyságot eredményező szakmai tudására. Ezt a gondolatkört szeretnénk közvetíteni kongresszusunkkal valamennyiünk számára.

Chikán Attila
egyetemi tanár, akadémikus
Budapesti Corvinus Egyetem
az MLBKT társelnöke

További információk az MLBKT kongresszusról >>

Adjon visszajelzést!