A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 49,9.

Enyhe csökkenés októberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 49,9.


  • A korábbi októberekkel összevetve az idei érték átlag alatti, továbbá az idei hónapok átlagát (51,4) is alulmúlja.
  • A felmérésben vizsgált részindexek két kivétellel csökkentek szeptemberhez képest.
  • A foglalkoztatottság múlt havi növekedése abbamaradt és újból csökkenésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index októberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 49,9. 2010 júliusa és 2011 szeptembere között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak hatszor történt hasonló, amire a 2008-2009-es válság óta nem volt példa. A mostani érték az idei negyedik szűkülő hónap, de a legmagasabb ezek közül. Az október havi index 2,5 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi értéknél (52,4). Október összességében az átlagnál némileg gyengébb hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0), a hosszú távú októberi átlag pedig 1996 óta (51,8) alulmúlja az e hónapban mért értéket.

A felmérés készítője, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság a napokban teszi közzé a bizalom üzleti életben betöltött szerepéről készült kérdőívének eredményeit.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de így is zsinórban hatodik hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben tizenegyszer volt nagyobb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani csak a tizennegyedik legmagasabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már ötödször csökkent az idei évben,. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, de az ütem enyhe. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a tizennegyedik legmagasabb érték 1995 óta. Az index értéke harmincnyolc hónapból harminchatszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek növekedni kezdtek a 2012. augusztusban tapasztalt csökkenést követően, hatodszor az idei évben. Az idei októberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a hatodik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre hat-négy az állás a növekedésnek.

2011 októberében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak három hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, és most, októberben. A mostani érték azonban 1995 óta így is a harmadik legmagasabb októberi, köszönhetően annak, hogy nagyon közel van a változatlanságot jelentő határhoz.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség enyhébb emelkedését is jelzi. A mostani érték magasabb az elmúlt három év átlagánál, és csak a tizenharmadik legmagasabb októberi adat. A beszerzett mennyiség legalább hat hónapon át tartó emelkedésére nyolc hónap alatt utoljára 2011 júniusa és 2011 szeptembere között volt példa, a most októberi növekedés az ötödik volt az elmúlt hat hónapban.
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme gyengült, és ezzel együtt is a beszerzési árak már harminckettedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legmagasabb októberi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje októberben is alacsonyabb lett. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a hetedik legmagasabb 1995 óta, és átlag feletti havi adatnak mondható, meghaladva az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt három hónap azonban folyamatos szűkülést jelez.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett szeptemberhez képest, és zsinórban kilencedszer jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ugyan enyhébben csökkent az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt az index. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az idei áprilisi érték 50,0 pont lett, így az index értéke 41 hónapja nem csökkent.
  • Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: arany, borpárlat, csomagolóanyag, kalcium-tartarát, kerámiaalapanyag, műanyagalapanyag, polipropilén, sajt, színesfém. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. bőr, csemegekukorica, faalapanyag, gépészeti alkatrészek, könnyűpapír, lúg, speciális munkahenger, üveg, üvegpalack, vasanyag). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be az acél esetében.

Adjon visszajelzést!