Aki igazán szereti a természetet, és hosszútávon gondolkodik, az már a háza megtervezésénél gondol a csapadék víz korszerű hasznosítására. A csapadékvíz gyűjtése és hasznosítása több szempontból is lényeges.

Hétköznapi környezettudatosság: esővíz hasznosítás

Aki igazán szereti a természetet, és hosszútávon gondolkodik, az már a háza megtervezésénél gondol a csapadék víz korszerű hasznosítására. A csapadékvíz gyűjtése és hasznosítása több szempontból is lényeges.

  • A csapadékvíz felhasználásával egy lágy víz áll a rendelkezésünkre, mely mind a kert öntözésénél, mind a háztartásban a mosógépünk üzemeltetésénél óriási előnyt jelent.
  • Másik fontos szempont a gazdaságosság, hisz e rendszer működtetésével a háztartásban szükséges víz  50 %-át megspórolhatjuk. Az egyre emelkedő víz és csatornadíjak mellett ez egy igen lényeges szempont.
  • Földünk ivóvíz-készlete mind inkább csökkenőben van, így az esővíz hasznosításával a környezetvédelem szempontjából is egy nagy lépést tehetünk előre.

 

A leggazdaságosabb megoldás, ha az esővízgyűjtésről és elvezetésről már házunk tervezésekor gondoskodunk, hiszen ezzel megspóroljuk az utólagos beépítés költségeit. Házunk vízgépészeti kivitelezését célszerű úgy megoldani, hogy az alkalmas legyen az esővíz háztartási célú felhasználására, vagyis ha a WC-öblítést és a mosást ezen összegyűjtött, megtisztított esővízzel tudjuk üzemeltetni.

I_Platin-Eco-Plus_01_ov_4c

Az esővíz szűrése ez esetben egy többszörös finom szűréstechnikán megy át, mely biztosítja, hogy a mosás számára egy tiszta, lágy vizet kapjunk, ezáltal lényegesen kevesebb mosószer felhasználására van szükségünk és ráadásul még a mosógépünk élettartamát is megnöveljük.

Az esővízgyűjtés egyik legjobb módszere a 100 % polietilénből készült esővízgyűjtő tartályok talajba történő telepítése, mely egy hosszú távú megoldást biztosít gazdaságos vízfelhasználásunkra. Ezen telepítéssel kapcsolatban szeretnénk egy-két gyakorlati tanácsot adni.

Tervezéskor a tartályok nagyságát alapvetően 3 tényező határozza meg:

  • az épületben az üzemeltetés vízszükséglete (tapasztalat szerint 75 liter személyenként és naponta , WC és mosógép használata esetén)
  • az esővíz összegyűjtésére rendelkezésre álló tetőfelület nagysága
  • a helyi átlagos csapadékmennyiség

Az ajánlott biztonsági tartalék (cca. 21 nap) figyelembe vételével ideális esetben egész évben elegendő esővíz áll rendelkezésre. Nagyobb területű kert locsolása esetén ezen felül egy kiegészítés szükséges. A szükséges űrtartalom gyakorlati kiszámítási módja:

Pl.:         személyek száma            x             napi vízszükséglet           x             biztonsági tartalék          =        6.300 liter

4 személy                                       75 liter                                                     21 nap

Azaz egy 4 személyes háztartásnál a szükséges esővíz mennyiségét egy 6.500 literes tartály fedezi.

Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy az esővizet csupán kertje öntözésére, valamint kocsijának lemosására szeretné alkalmazni, ebben az esetben is megéri egy földbeépítendő tartályt telepíteni, hisz kertünket ebben az esetben is a kemény kútvíz, vagy a klórozott vezetékes víz helyett egy lágy, mészmentes vízzel tudjuk öntözni

Ha kertünk öntözésére elegendő egy kisebb űrtartalmú tartály telepítése, és a már kész ház és kert esetében meg szeretnénk menekülni a földbetelepítés utólagos munkálataitól és költségeitől, ebben az esetben inkább a felszíni tartályainkat javasoljuk. A ház stílusának megfelelően különböző, dekoratív megjelenésű esővízgyűjtőket tudunk javasolni, melyek környezetünk szépségét csak tovább fokozzák.

  1. II. Esővíz elszikkasztása

Az esővíz korszerű elszivárogtatása egyre sürgetőbb feladat. Igen fontos szempont, hogy a csapadékvíz nem terhelheti csatornarendszerünket. A hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló esővizet el kell vezetnünk egy olyan rendszerbe, ahol azt összegyűjthetjük, majd elszikkaszthatjuk. Erre kiválóan alkalmasak a szikkasztó alagutak, melyeket soronként, a kívánt űrtartalom elérésének megfelelően tetszőleges számban összekapcsolhatjuk. Egy-egy elem 300 liter víz befogadására alkalmas, így egy 150 m2-es tetőfelületről lezúduló víz elvezetését, ill. elszikkasztását egy lazább szerkezetű talajminőség esetében mintegy 8-10 alagút összekapcsolásával oldhatjuk meg. Amennyiben egy olyan szikkasztó rendszert szeretnénk kialakítani, ahol utána akár nehéz gépjárművekkel is szeretnénk közlekedni, úgy ajánlatos szikkasztó tömböket telepítenünk, melyek több emeletmagasságban egymásra építhetők.

A szikkasztott területek felett akár műanyag gyeprácsok telepítésével is kialakíthatjuk a füves területet, ahol gyepünk ? a folyamatos vízellátásnak köszönhetően – hosszú ideig zöld maradhat. Ezzel növelhetjük kertünk zöld felületét.

  1. III. Komposztálás

A komposzt értékes kincs, felhasználható a virágágyások, pázsitok, a szobanövények virágföldje számára egyaránt. Javítja a talaj szerkezetét, növeli légáteresztő és vízfelszívó képességét, megakadályozza a talajeróziót, és csökkenti a mesterséges talajjavító szerek alkalmazását. A komposztálás által csökken a lerakott hulladék mennyisége, így csökkenthető a hulladékgyűjtés és – kezelés által okozott környezetkárosítás mértéke is. Komposztáló használatával a háztartási szemetünk akár 30-40% újrahasznosítjuk, ezáltal hozzájárulunk környezetünk és jövőnk védelméhez!

A cégünk által forgalmazott Eco-King és Thermo-King komposztálók egyszerűen és gyorsan – szerszám használata nélkül – összeszerelhetőek. Az oldalrészeket egyszerűen egymásba kell illeszteni, majd a tetőt rápattintani. A komposztáló felállítása és használata előtt ki kell választani a legmegfelelőbb helyet.  A hely kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a komposztáló a lakóháztól és a veteményes kerttől kényelmesen elérhető helyre kerüljön.

A komposztálással nem csak közvetlen környezetünknek, de Bolygónknak is hasznára lehetünk

…és még spórolunk is a virágföldön, a különböző tápoldatokon!

Az esővízgyűjtő, elszivárogtató, műanyag gyeprács valamint a komposztáló termékek teljes körű választékáról részletes információ az alábbi elérhetőségen kapható: “SUNI” Service Universal Kft. 1103 Budapest, Noszlopy u. 2. Tel.: +36 1 261-4120, www.suni-kft.hu, e-mail: sinka.mihalyne@suni-kft.hu

Sinka Mihályné

Adjon visszajelzést!