2012 szeptember elején adta közre a Jones Lang LaSalle az ellátási lánc vezetők körében végzett felmérésének eredményeit, amely a következő 5 év trendjeit és kihívásait vizsgálta.

Az ellátási lánc költségek csökkentése továbbra is prioritást jelent

Megjelent a Jones Lang LaSalle engedélyével a Logisztikai Híradó 2012/5. számában.  Bővebb információ >>

2012 szeptember elején adta közre a Jones Lang LaSalle az ellátási lánc vezetők körében végzett felmérésének eredményeit, amely a következő 5 év trendjeit és kihívásait vizsgálta.

Trendek

A válaszadók 71%-a szerint a legnagyobb nyomást az ellátási lánc költségeinek csökkentése, 61%-a szerint a fogyasztói piacokon történő változások sebessége jelenti. A harmadik helyen áll az internetes kereskedelem növekedése a válaszadók 39%-a szerint. (1. ábra)

1. ábra A következő 5 év vezető ellátási lánc trendjei

1. ábra: A következő 5 év vezető ellátási lánc trendjei

Kihívások

A három legnagyobb kihívásnak az emelkedő energia/szállítási költségeket (95%), a változó fogyasztói keresletet (76%) és a közlekedési infrastruktúra korlátait (68%) nevezték meg (2.ábra).

2. ábra A következő 5 év legnagyobb kihívásai

2. ábra: A következő 5 év legnagyobb kihívásai

Válaszok

Mindezen trendekre és kihívásokra adandó válaszokban a jelenlegi és új bérlemények feltételeinek újratárgyalása vezető helyet foglal el (3. ábra). Az ellátási láncokban történő változások következtében megnő a kereslet a modern, kisebb logisztikai célú ingatlanok iránt, amelyek alkalmasak a házhozszállítási igények kielégítésére vagy árufelvételi pontoknak.

3. ábra Válaszstratégiák a következő 2-3 évre

3. ábra Válaszstratégiák a következő 2-3 évre

A válaszadók terveinek megfelelően alakul a bérelt területek iránti igényük: 75% igényel újonnan épített vagy modern területeket, míg 50% 10.000 nm-nél nagyobb disztribúciós raktárt. A válaszadók 50%-a 5 évnél hosszabb bérleti időszakra nem kötelezi el magát.
Az ingatlanpiacon élénkülést 2013 első felétől várnak az elemzők. Addig is a piacok többségében hiány várható a modern bérelhető területekből, ami tovább gerjeszti a megrendelői igény szerinti, testreszabott ingatlanfejlesztéseket.

4. ábra Logisztikai fejlesztések szempontjából vonzó országok ranglistája

4. ábra: Logisztikai fejlesztések szempontjából vonzó országok ranglistája

Kőhegyi Anita

Adjon visszajelzést!