Fontos változás, hogy az iskolarendszeren kívüli képzések 2013. augusztus 31-ig még a jelenlegi OKJ szerint indíthatók lesznek. A haladék miatt a mostani zavaros helyzetben rövid időre még fellélegezhetnek a vállalatok is, mert így még kiszámíthatóbb módon képezhetik munkavállalóikat.

Módosítások az OKJ-ban – logisztikai vonatkozások

Fontos változás, hogy az iskolarendszeren kívüli képzések 2013. augusztus 31-ig még a jelenlegi OKJ szerint indíthatók lesznek. A haladék miatt a mostani zavaros helyzetben rövid időre még fellélegezhetnek a vállalatok is, mert így még kiszámíthatóbb módon képezhetik munkavállalóikat.

Változások 2013 szeptemberétől

Képzési idő

Az legfrissebb Országos Képzési Jegyzékben (OKJ), az iskolarendszeren kívüli képzések esetében minimum képzési idők meghatározására került sor, amelynek irreális határai vélhetően fognak még gondot okozni a szakképzésben.

Az új OKJ szerint a logisztikai ügyintéző és szállítmányozási ügyintéző képzés esetén megjelölt iskolarendszeren kívüli képzési idő: 960-1440 óra, raktáros képzés esetén 280-420 óra között mozoghat. A fenti változások miatt egyelőre sem a képzők, sem a cégek nem tudják biztosan, hogyan is lesz megoldva a szakemberek képzése 2013 szeptemberétől.

A képzések munkarendje

Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén: az OKJ-ban meghatározott óraszámban megtartott képzés (tanfolyami képzés=TK) vagy távoktatás (T) esetén lehet a képzést elvégezni, míg iskolai rendszerű szakképzés esetén: a nemzeti köznevelésről szóló törvényben meghatározottak alapján nappali (N), esti (E), levelező (L), távoktatás (T) vagy egyéb sajátos munkarend szerinti képzések (S) lehetségesek.

Az új OKJ-ban:

  • Logisztikai ügyintéző (OKJ 54 345 01): N, E, TK, L
  • Szállítmányozási ügyintéző (OKJ 54 841 04): N, E, TK
  • Raktáros (OKJ 31 341 04): TK

Képzési szint

A logisztikai ügyintéző és a szállítmányozási ügyintő emelt szintű képzésnek minősül, míg a raktáros alsó középfokú rész-szakképesítésnek.

Illetékesség

  • Logisztikai ügyintéző: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
  • Szállítmányozási ügyintéző: közlekedésért felelős miniszter
  • Raktáros: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter

Vizsga

Ezzel párhuzamosan a jövőben új vizsgarendszerrel is találkozhatnak majd a képzésben résztvevők, mivel komplex szakmai vizsga letétele lesz kötelező a képzés végén, de az egyes modulok végén lévő modulzáró vizsga továbbra is megmarad.

Egyéb hírek

Haladékot kapott a hazai felnőttképzés, mert az iskolarendszeren kívüli képzések 2013. augusztus 31-ig a 2012. augusztus 31-én hatályos OKJ-hoz kiadott szakmai és vizsgakövetelmények szerint még indíthatók lesznek, szemben a korábbi elképzeléssel, miszerint ezt csak 2012. december 31-ig lehetett volna megtenni. Ennek oka, hogy a listában jelentős számmal fordulnak elő olyan képzések, amelyek szakmai és vizsgakövetelménye nem készült el időben.

(Lásd a 331/2012. (XI. 28.) Korm. rendeletet A 2013/2014-es tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésr?l, a 2013/2014-es tanévben induló képzésekben szakiskolai tanulmányi ösztöndíjra jogosító szakképesítésekr?l, valamint egyes szakképzési tárgyú kormányrendeletek módosításáról.)

A felnőttképzési törvénnyel kapcsolatban a teljesség igénye nélkül várhatóak az alábbiak is (elfogadás előtt áll):

  • A törvény tárgyi hatálya alól kiesnek majd az olyan képzések, amelyek nem OKJ szerintiek és/vagy nem is támogatott képzések, vagyis az olyan tréningek pl., amelyek nem támogatott képzésként valósulnak meg a jövőben.
  • Az emelt szintű szakképesítések várhatóan beszámíthatóak lesznek a felsőoktatásban.
  • Jelentős mértékben változik a törvény személyi hatálya és a felnőttképzés irányítási rendszere is.

Változott a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény is

A módosítás kapcsán a vállalatok ? gyakorlati képzés vállalása esetén ? ismét elszámolhatnák a saját munkavállalók képzésére fordított költségeket. Az elszámolható kötelezettséghányad azonban a korábbi felére csökkenne. Az elszámolhatóság azonban feltételekhez kötött.

A törvénymódosítást a 2012. november 29-én megjelent Magyar Közlöny (2012. évi 159. szám) tartalmazza. A 109. oldaltól kezdődik a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó rész, amely ide kattintva érhető el.

Hajas Gabriella
oktatási vezető, MLBKT

Adjon visszajelzést!