Készségkereslet és -kínálat a munkaerőpiacon, alacsonyan képzett felnőttek, frissen szakmát szerzettek elhelyezkedési esélyei, ifjúsági munkanélküliség, készség-avulás és program a szakmai gyakorlatok ösztönzésére Magyarországon és Európában. Számokról, tényekről, tervekről és intézkedésekről olvashat most az MLBKT képzési sajtószeméléjében.

Sajtószemle képzésekről, munkaerőpiacról

Készségkereslet és -kínálat a munkaerőpiacon, alacsonyan képzett felnőttek, frissen szakmát szerzettek elhelyezkedési esélyei, ifjúsági munkanélküliség, készség-avulás és program a szakmai gyakorlatok ösztönzésére Magyarországon és Európában. Számokról, tényekről, tervekről és intézkedésekről olvashat most az MLBKT képzési sajtószeméléjében.

Az adatok forrása: http://www.observatory.org.hu/

Készségkereslet és- kínálat Európában

Az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (Cedefop) 2012-es tavaszi adatbázisa alapján friss információkhoz juthat az európai munkaerőpiac keresleti és kínálati viszonyairól (szakmák, képzettségi szint, életkor és nem szerint). Az adatbázist itt találhatja meg angol nyelven.

Bővebben >>

Körkép a frissen szakmát szerzettek elhelyezkedési esélyeiről, a képzéssel való elégedettségükről és továbbtanulási szándékaikról

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nonprofit kutatóintézete, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet 2009 óta készít becslést a szakképzettek iránti várható keresletről és összehasonlítja azt a szakiskolák várható kibocsátásával. Idén közel 2000 frissen végzett (a 2010/2011-es tanévben szakiskolában vagy szakközépiskolában szakmát szerzett) tanuló és 4000 munkáltató megkérdezését követően készült a tanulmány.

Külön érdekesek a szakképzésben végzettekhez kapcsolódó adatok: a szakmában való elhelyezkedés aránya; a szakmával és a képző intézménnyel, valamint a gyakorlati hellyel való elégedettség; illetve a munkába állási és továbbtanulási trendek.

A 2012 tavaszán végzett felmérés szerint pl. a 2011 nyarán végzettek 34,7%-a helyezkedett el saját, tanult szakmájában, de markáns különbségek vannak az egyes régiók között is.

A legkönnyebb helyzetben a gépészeti szakmákat tanulók vannak: 2009 óta folyamatosan növekszenek elhelyezkedési esélyeik, jelenleg majdnem minden második végzett szakember (47,4%) jut munkához a szakterületén.

Bővebb információ >>

Hogyan előzhető meg a készségek avulása?

A gyors munkaerőpiaci változások egyre több munkavállalót tesznek ki annak a veszélynek, hogy elveszítik meglévő készségeiket.  Az alacsony végzettségűek és az idősebb munkavállalók a legveszélyeztetettebbek. Milyen típusai lehetnek a készség-avulásnak? Mit lehet tenni ennek megelőzése érdekében munkáltatói részről? A Cedefop (Európai Szakképzésfejlesztési Központ) legfrissebb tanulmánya ennek járt utána.

Bővebb információ >>

Jelentés a szakképzés munkaerőpiaci kimeneteiről

A Cedefop (Európai Szakképzésfejlesztési Központ) legújabb, ?Az iskolapadból a munka világába? címmel megjelent kiadványa a szakképzés munkaerőpiaci kimeneteit kutatja.

Bővebb információ >>

Alacsonyan képzett felnőttek

Az alacsony képzettséggel rendelkező emberek kisebb valószínűséggel vesznek részt felnőttképzési programokban. Az Európai Unió országaiban  részvételi arányuk mindössze 3,8%. A Cedefop (Európai Szakképzésfejlesztési Központ) felmérése azokra a 25-64 évesekre vonatkozik (18 tagország adatai alapján), akik hazai viszonylatban legfeljebb 8 osztályt végeztek, vagy továbbtanultak ugyan, de végül nem szereztek sem szakmunkás bizonyítványt, sem érettségit (ISCED szint: 0-2), és a kérdezés időpontját megelőző 4 hétben valamilyen oktatási vagy képzési programban vettek részt. Ezzel szemben a teljes felnőtt lakosság ugyanilyen programokban való részvételi aránya 9,1%.

Bővebb információ >>

We mean business – Kampány a szakmai gyakorlatok ösztönzésére

Az Európai Bizottság ?We mean business? elnevezéssel kampányt indított, mely több gyakornok alkalmazására ösztönözné a vállalatokat. 2012?2013-ban a Bizottság összesen 280 000 gyakornoki helyhez nyújt majd pénzügyi támogatást a Leonardo da Vinci és az Erasmus program keretében a szakképzésben, illetve a felsőoktatásban részt vevők számára.

Bővebb információ >>

Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon és az EU-ban

A KSH 2012. augusztus-október közötti statisztikája szerint minden ötödik munkanélküli (pontosan 20,7%) a fiatalok, azaz a 15?24 évesek közül kerül ki. Az uniós átlag is romlott, mert a válság kitörése óta az EU-ban a 15 és 24 év közötti korosztályon belüli munkanélküliség több mint 50%-kal emelkedett és 2012 derekára meghaladta a 22%-ot. Ráadásul a munkanélküli fiatalok több mint 30%-a egy évnél huzamosabb ideig marad munka nélkül.

Bővebb információk >>

További cikk a témában >>

A fiatalok munkanélkülisége mellett ugyanakkor több mint kétmillió üres állásra nem találni munkaerőt. Emiatt Európának radikálisan újra kell gondolnia, hogy oktatási és képzési rendszerei miként tudnak hozzájárulni a munkaerőpiacon szükséges készségek elsajátításához.  Az Európai Bizottság ezért ?Gondoljuk újra az oktatást? címen új stratégiát indít.

Bővebb információ >>

Adjon visszajelzést!