A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 48,9.

Decemberben újabb szűkülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 48,9.


  • A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték átlag alatti, továbbá az idei hónapok átlagát (51,2) is alulmúlja.
  • A felmérésben vizsgált részindexek két kivétellel csökkentek novemberhez képest.
  • Az exportindex értéke 42 hónap után került 50,0 pont alá és a szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2012 áprilisi érték is immár szűkülést jelez.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 48,9. 2010 júliusa és 2011 szeptembere között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak hétszer történt hasonló, amire a 2008-2009-es válság óta nem volt példa. A mostani érték az idei ötödik szűkülő hónap, és mértékében a második legalacsonyabb ebben az évben. A december havi index 3,2 százalékponttal alacsonyabb a novemberi értéknél (52,1). December összességében átlagon felüli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9), a hosszú távú decemberi átlag pedig 1996 óta (52,5) lényegesen felülmúlja az e hónapban mért értéket is.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és így hét hónap bővülés után jelzi a termelt mennyiség csökkenését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben egyszer volt kisebb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe erősebben esett, és a mostani csak a harmadik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már hatodszor csökkent az idei évben. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

A decemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem mérséklődött. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke negyven hónapból harmincnyolcszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, nyolcadszor az idei évben. Az idei decemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a kilencedik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben pedig nyolc-négy lett az állás a növekedésnek.

2011 októberében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és most decemberben. A csökkenést jelző decemberi érték azonban nincs sokkal 50,0 pont alatt.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség változatlanságát is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a hatodik legalacsonyabb decemberi adat. A beszerzett mennyiség legalább hét hónapon át tartó emelkedésére kilenc hónap alatt utoljára 2011-ben volt példa, a most decemberi változatlansággal az elmúlt nyolc hónapban hatszor volt növekedés.
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme erősödött, és ezzel együtt is a beszerzési árak már harmincnegyedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb decemberi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb 1995 óta, és átlagos havi adatnak mondható, megegyezve az 1995 óta mért hosszú távú átlaggal, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt öt hónapban háromszor csökkent az index értéke.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, de zsinórban tizenegyedszer jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőtlenebb folyamatról beszélhetünk. Az index értéke erősebben csökkent az előző hónaphoz képest, és 42 hónap után 50,0 pont alá került az index. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az idei áprilisi érték 49,8 pont lett, így egy újabb szűkülésre utaló érték is megjelent az idősorban.
  • Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: polipropilén, színesfém, műanyag és kerámia alapanyagok, arany, kalcium-tartarát, borpárlat, sajt, csomagolóanyag. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. gépészeti alkatrészek, üveg, üvegpalack, könnyűpapír, faalapanyag, vasanyag, bőr, csemegekukorica, lúg, speciális munkahenger). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be az acél esetében.

Bővebb információ, előfizetés >>

Adjon visszajelzést!