A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 55,9.

BMI: Erősebb évkezdés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 55,9.

  • Beszerzési Menedzser IndexA korábbi januárokkal összevetve az idei érték átlag feletti, továbbá az elmúlt tíz hónap értékét  is felülmúlja (2012.március: 56,6).
  • A felmérésben vizsgált részindexek három kivétellel növekedtek decemberhez képest.
  • Az exportindex értéke 42 hónap után került 50,0 pont alá 2012 decemberben, de a 2013 januári érték már újból bővülésre utal.


2010 júliusa és 2011 szeptembere között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak hétszer történt hasonló, amire a 2008-2009-es válság óta nem volt példa. A mostani érték a második bővülő hónap az elmúlt négy hónapban, és mértékében utoljára 2012 márciusában észleltünk magasabb értéket (56,6). A január havi index 6,8 százalékponttal magasabb a decemberi értéknél (49,1). Január összességében némileg átlagon aluli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9).

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és így a múlt havi szűkülés után ismét a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 17 évben kétszer volt nagyobb az index értéke januárban (1998-ban és 1999-ben).

Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani a negyedik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már harmadszor növekedett az elmúlt hat hónapban, ami kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (öt hónapból négy szűkülés).

A januári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem mérséklődött. A korábbi januári értékeket nézve az idei a legmagasabb érték az elmúlt három évben. Az index értéke negyvenegy hónapból harminckilencszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, ötödször zsinórban. Az idei januári érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a nyolcadik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett.

2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjában az index enyhén emelkedett, de ez is elég volt ahhoz, hogy növekedésbe váltson, harmadszor az elmúlt öt hónapban. Ennek üteme azonban minimális, és könnyen változhat a későbbi szezonális kiigazítások fényében.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe emelkedett decemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség erősebb növekedését is jelzi. A mostani érték magasabb az elmúlt három év átlagánál, és az ötödik legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség legalább nyolc hónapon át tartó emelkedésére kilenc hónap alatt utoljára 2011 első felében volt példa.
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme mérséklődött, és ezzel együtt a beszerzési árak már harmincötödik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legalacsonyabb januári ütem.
  • A késztermékkészletek szintje januárban alacsonyabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlagosnak mondható, a tizedik legalacsonyabb 1995 óta, és csak enyhén múlja alul az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely szintén a késztermékkészletek mennyiségének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt hat hónapban négyszer csökkent az index értéke.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent decemberhez képest, és tizenegy hónap folyamatos bővülés után először jelzi az import mennyiségének csökkenését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb folyamatról beszélhetünk. Az index értéke erősebben nőtt az előző hónaphoz képest. 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de a most januári érték ismét növekedést jelez. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2012 áprilisi érték újból 50,0 pont fölé került a decemberi átmeneti megingás után.
  • Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: üveg, üvegalapanyag, ipari gázok, acél, adalékanyagok, sütőszerek, vegyszerek, ammónium-szulfát, papír, maláta, kukoricagríz, víz, csomagolóanyag, kábel filtergyártáshoz. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. egyedi forgácsolt henger, hexaklorofén, műanyagalkatrész, alkoholmentes pezsgő). Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

Előfizetés a teljes jelentésre

Előfizetési és módszertani információk >>

Adjon visszajelzést!