Ez év közepére teljes egészében feldolgozza a gyártás során keletkező PVC-hulladékot a Graboplast - közölte az MTI érdeklődésére Jancsó Péter elnök-vezérigazgató.

Feldolgozza saját PVC-hulladékát a Graboplast

Ez év közepére teljes egészében feldolgozza a gyártás során keletkező PVC-hulladékot a Graboplast – közölte az MTI érdeklődésére Jancsó Péter elnök-vezérigazgató.

Elmondta: piaci előnyt jelenthet számukra, ha a fenntartható fejlődés szellemében újrahasznosított PVC-t használnak fel termékeikben, másrészt a gyártási költségeket is csökkentik, amikor feldolgozzák a működésük során keletkező, évi mintegy ezer tonnányi maradék anyagot.

Hosszabb távon azzal is számol a cég, hogy vásárolt műanyag-hulladékot is felhasznál. Ebben az jelenti a nehézséget, hogy ma a PET-palackokkal együtt gyűjtik a PVC-hulladékot a felvásárlók, nekik viszont csak a különválogatás utáni, tiszta alapanyagra van szükségük.

A tavaly mintegy 800 millió forintért vásárolt tatabányai őrlőben már megkezdődött a munka, de még telepíteniük kell az újrahasznosított anyag lappá dolgozásához szükséges technológia egy részét – mondta Jancsó Péter.

Megjegyezte: szakembereik jelenleg azt kísérletezik ki, hogy a padlólapok tömegének mekkora hányadát tölthetik ki az újrahasznosított anyaggal.

A hulladékgazdálkodási törvény 2013-as változásairól az MLBKT és a HOE február 19-én közös workshopot tart.

Adjon visszajelzést!