A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 54,0.

Lassabb bővülés februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 54,0.

  • A korábbi februárokkal összevetve az idei érték nagyobb a hosszú távú átlagnál (51,8), de alatta marad az elmúlt három évnek (54,3).
  • A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel növekedtek januárhoz képest.
  • Az exportindex értéke 50,0 pont alá került 2012 decemberben, de a 2013 januári és februári érték már újból bővülésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 54,0. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada januárhoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. Sok esetben szezonális hatások, illetve egy gyengébb januárhoz képest történő javulásról van szó. Az elmúlt egy évben négyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban megegyezik a 2011. március ? 2012. februárja között eltelt évvel, de akkor a négy szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal. 2010. március – 2011. február között ugyanakkor csak két szűkülő hónapot mértünk. A február havi index 1,9 százalékponttal alacsonyabb a januári értéknél (55,9).

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és így a múlt havi bővülés után ismét a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 17 évben négyszer volt nagyobb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, és a mostani csak a tizedik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már negyedszer növekedett az elmúlt hat hónapban, ami kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (hat hónapból négy szűkülés).

A februári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett januárhoz képest, és az ütem erősödött. A korábbi februári értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 2011 után. Az index értéke negyven hónapja van 50,0 pont alatt zsinórban, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, hatodszor zsinórban. Az idei februári érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és egyben a legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig mindkét hónapban teljesült.

2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjában az index enyhén emelkedett, de ez is elég volt ahhoz, hogy növekedésbe váltson, majd ez a trend folytatódott februárban is, erősödő ütemben.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség enyhébb növekedését is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és az ötödik legmagasabb februári adat. A beszerzett mennyiség legalább kilenc hónapon át tartó folyamatos emelkedésére utoljára 2011-ben volt példa.
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme enyhén erősödött, és ezzel együtt a beszerzési árak már harminchatodik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik legalacsonyabb februári ütem.
  • A késztermékkészletek szintje februárban magasabb lett. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, a harmadik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt hat hónapban háromszor csökkent az index értéke.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt januárhoz képest, és egy hónap szűkülés után újból az import mennyiségének növekedését jelzi. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról beszélhetünk. Az index értéke enyhébben nőtt az előző hónaphoz képest. 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de a januári és a februári érték ismét növekedést jelez.
  • Számos különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: textil alapanyagok, alumínium, horgany-anóda, nyersvas, csatlakozók, fémáru, ammónium-szulfát, üveg, papíráru, csomagolóanyag, acél, bútoripari termékek, gépészeti cikkek, kompresszor, acetét kábel filtergyártáshoz, nemesfém. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területről (pl. egy adott textilfajta, forgácsolt alkatrészek, horgany-anóda, kis kiszerelésű granulátum fröccsöntéshez, szőlő, farönk, speciális ötvözetű alumínium). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink kartonok, csirkék és bizonyos címkék esetében.

Előfizetés a teljes jelentésre

Előfizetési és módszertani információk >>

Adjon visszajelzést!