Minden területen, így a logisztikában is, nehéz meghatározni azokat a fizetési sávokat, amelyek pontos és informatív képet adhatnak az ágazatról. A most közölt adatok csak tájékoztató jellegűek, és a közép-magyarországi régióra jellemző, nem a fizikai dolgozókra vonatkozónak.

Mennyit keres egy logisztikai szakember?

A Grafton Recruitment Kft. szakértőivel együttműködve 2013-ban is elkészítettük írásunkat a logisztikai karrierpályáról, munkaerőpiaci lehetőségekről és bérezésekről. A 2012-es évhez képest nem találtunk döntő mértékű változást, de helyenként kiigazításokat, erősödő tendenciákat, az adatok finomítását figyelhetjük meg.

A Grafton Recruitment Kft. szakértőit, Koronczi Kinga személyzeti tanácsadót és Kovács András Munkaerő-közvetítési üzletág vezetőt kérdeztük, milyen munkaerő-közvetítői nézőpontokkal tudják segíteni az aktív vagy éppen állást kereső logisztikai szakembereket, munkaerő-felvételre készülő vállalatokat 2013-ban.

Többek között pozitívnak mondható, hogy a szektor 2012 végén optimistább volt a jövőre nézve, mint 2011 végén, többeknél volt megfigyelhető az is, hogy a béreknél már némi emeléssel is számoltak mindamellett, hogy általában véve minden ágazatra igaz, az átszervezések, esetleges létszámleépítések, költségoptimalizálás időszakának egyelőre még nem látják a végét.

Kétirányú mozgás

A Grafton szakértői szerint a logisztikai szakma alapvetően még mindig versenyképesnek számít a mai munkaerőpiacon, de más ágazatokkal összehasonlítva, nem meglelő módon csak az IT, a műszaki-mérnöki és értékesítői területeket követően mondható annak.

Jellemző, hogy vezetői szinten kevesebb pozíciót kínálnak a vállalatok, míg a tapasztalt, nyelveket beszélő specialistákra megnőtt a kereslet, de volumenében még így is kevesesebb álláslehetőség van a piacon. A vezetői szinten való visszaesés egyik oka vélhetően a sok vállalatot érintő átszervezés, s míg a magasabb szintek pozíciója bizonytalanabb, a specialistáké, szakértőké biztosabbnak mondható (főleg a beszerzésben, gyártásban dolgozóké). Ezeknek megfelelően mutatkozik meg az is, hogy specialista területen még most is bátrabban keresgélnek és váltanak állást a szakemberek egy jobb állás reményében.

A Grafton tapasztalata szerint bizakodásra ad okot, hogy az utóbbi időben több vállalat választotta hazánkat befektetési céllal, amellyel hazai munkahelyeket teremt a logisztikai szektorban is. Budapesten és környékén többnyire szolgáltató központok, míg vidéken inkább termelő cégek telepednek meg.

Kiemelendő, hogy a megszerzett gyakorlati tapasztalatok mellett sokszor az a munkaadói igény is megfogalmazódik már az álláskeresők felé ?a Grafton tapasztalatai szerint jellemzően pl. az autóiparban-, hogy a jelölt rendelkezzen iparági tudással is, s ne csak az adott munkakör betöltéséhez elegendő ismeretekkel.

Keresett pozíciók, szükséges kompetenciák

Koronczi Kinga és Kovács András tapasztalatai szerint a vállalatok ? a fizikai dolgozókat nem számítva ? jelenleg beszerzőt, supply chain specialistát, raktárvezetőt, és gyártástervezői feladatok elvégzésére alkalmas kollégát keresnek leginkább. Idén a szállítmányozási feladatokban jártas szakemberek iránt kevesebb érdeklődés mutatkozik, szemben a tavalyi évvel. A fizikai pozícióknál a munkaerő-közvetítő leginkább a csomagolók, operátorok, raktári jellegű munkakörök betöltésére keres embert.

A logisztika és kapcsolódó területein dolgozók legszükségesebb kompetenciái közül a szakmai tudáson kívül idén még erősebben jelentkezik az idegennyelv tudás szükségessége. Mind a pályakezdők, mind a gyakorló szakemberek számára kiemelten fontossá válik (a szektor jellege miatt pedig kikerülhetetlen is), hogy ne csak az angolt, de lehetőleg még egy nyelvet beszéljenek. A Grafton mostani tapasztalatai szerint szerencsés, ha a második nyelv a német. Ennek fontosságát támasztják alá a 2012-es MLBKT kongresszus hallgatói konferenciáján elhangzottak is, ahol a kerekasztal-beszélgetésre meghívott vállalati szakemberek ezt a készséget tartották az egyik legmeghatározóbb elemnek a munkaerő-felvételnél vagy a magas színvonalú munkavégzésnél. A nyelvtudáson kívül a logisztikai szektor jellege miatt kiemelt a problémamegoldó és stressztűrő képesség, a kezdeményező készség, jó kommunikációs képességek, proaktivitás, feladatorientáltság, jó meggyőző erő és analitikai készség is.

Fizetési sávok

Minden területen, így a logisztikában is, nehéz meghatározni azokat a fizetési sávokat, amelyek pontos és informatív képet adhatnak az ágazatról. Az alábbi táblázat ezért csak tájékoztató jelleggel, és nem a fizikai dolgozókra vonatkozóan közöl adatokat a közép-magyarországi régióra jellemző, átlagos fizetési sávokról, amelyeket természetesen tanácsos mindig egyéni szintekre, munkaterületekre is lebontani. A lenti bruttó bérek azonban vidéki viszonylatban 10-30 %-kal is alacsonyabbak lehetnek a fővárosi fizetésekhez képest, s természetesen meghatározza az összeget az is, hogy valaki multinacionális vállalatnál vagy kkv-nál pályáz meg egy állást. Megállapítható, hogy a fizetési sávokban a tavalyihoz képest néminemű eltérés, növekedés mutatkozik, ami általában véve a cafeteria keretre is igaz, hiszen ez továbbra is népszerű juttatásnak minősül.

Bruttó havi bérek a logisztikai szakmában 2013-ban*

TapasztalatBeosztásHavi bruttó bér
0-1 évasszisztens, junior250 000-300 000
2-3 évszakértő, specialista, koordinátor300 000-500 000
5 év (vezetői) tapasztalat*vezető, menedzser500 000-1 000 000

*A vezetők fizetése cégmérettől, tapasztalattól és egyéb tényezőktől függően jelentősen különbözhet egymástól. A táblázat közép-magyarországi, nem fizikai munkát végző munkavállalókra vonatkozó tájékoztató adatokat tartalmaz, az adatokat a Grafton szolgáltatta.

Pályakezdők

A szakértők elmondása szerint a logisztikai munkaerőpiacra most belépő, pályakezdő fiatalok esetében igen gyakran nem a megszerzett diploma ?hiszen ugyanolyan diplomája sokaknak van?, hanem a soft skillek azok, amelyek döntenek és egyáltalán az első rostán átmegy egy munkaerő-közvetítőnél.

A frissdiplomás pályázók esetében értékelik a céltudatosságot, azt, ha valaki komolyan veszi az álláskeresést, ha tudja, miért abba az irányba mozdul, ahova, ha van elképzelése és célja azzal, miért a kiválasztott céghez szeretne pályázni. Rendkívül fontos a kísérőlevél és az önéletrajz tartalma, strukturáltsága, kinézete, ha csatolva van, akkor a fotó(háttér) minősége és milyensége is, ezt nem lehet eleget hangsúlyozni. A Grafton tanácsadói szerint a fentiek tükrében a pályakezdőknek jobban oda kellene figyelniük a részletekre egy-egy pályázati anyag benyújtásakor és az interjún is, és szem előtt tartani, hogy a kevesebb időnként több.

A Graftonról

Az ír alapítású Grafton Kft. Magyarországon 1996 óta foglalkozik munkaerő-közvetítéssel, munkaerő-kölcsönzéssel, valamint széleskörű humán erőforrás szolgáltatásokkal. Kiválasztási tevékenysége a versenyszféra minden ágazatát lefedi, ügyfeleinek igényét adott szakterületen specializált tanácsadók szolgálják ki Magyarország egész területén.

A logisztika és ellátási lánc területen belül tanácsadóik elsősorban a speciális tudást igénylő szakértőket, középvezetőket és felsővezetőket keresik, de a végzettséget nem igénylő fizikai pozíciókra is tudnak megfelelő munkaerőt biztosítani. Ügyfeleik között éppúgy megtalálhatók világhírű termelő-gyártó cégek, mint szállítmányozással, kiszervezett supply chain-nel, valamint kereskedelemmel foglalkozó vállalatok.

A cikk megírásában a Grafton munkatársai, Koronczi Kinga személyzeti tanácsadó és Kovács András, a Munkaerő-közvetítési üzletág vezetője voltak a segítségünkre.

Hajas Gabriella
oktatási vezető

Adjon visszajelzést!