Biztonságtudatos intézkedések a nemzetközi ellátási láncban témában tartanak konferenciát május 23-án a BGF Külkereskedelmi Karán.

Felelősség a nemzetközi áruforgalom biztonságért

Biztonságtudatos intézkedések a nemzetközi ellátási láncban témában tartanak konferenciát május 23-án a BGF Külkereskedelmi Karán.

A téma aktualitása

A nemzetközi kereskedelmi lánc biztonságos működését számos tényező fenyegeti. Különösen az illegális, a nem-szabályos és a terrortámadás veszélyét rejtő áruk belépése, valamint a szállítmány biztonságos azonosításához szükséges adatok hiánya jelenti a fő kockázati tényezőt.

Az új nemzetközi egyezmények alapján, az ellátási láncban résztvevő vállalatok közvetlen felelősségévé vált, hogy ezeket a tipikus veszélyhelyzetek azonosítsák és az Incoterms 2010 új szabályai szerint a fokozott biztonsági követelményeket kielégítő információkat biztosítsák és előírásszerűen dokumentálják.

A vállalatok a fenti követelményeket előíró nemzetközi, közösségi és hazai ún. védelmi és biztonsági (?safety and security?) szabályoknak kizárólag biztonság-tudatos intézkedések bevezetésével tudnak eleget tenni, amelyek egyidejűleg a vállalati kockázati profil kialakításához és a kapcsolódó kockázatkezelő rendszerek költséghatékony működtetéséhez is nélkülözhetetlenek.

Konferenciánkat azoknak a gyártó (beszállító) és kereskedővállalatoknak, kereskedőházaknak, logisztikai szolgáltatóknak és fuvarozóknak ajánljuk, akik felismerték, hogy a nemzetközi áruforgalom biztonsága a vállalat, és az ellátási lánc biztonságát is jelenti.

Az előadások célja, hogy rávilágítsanak arra a tendenciára, hogy azok a vállalatok, amelyek a kockázati kitettségüket időben nem ismerik föl és a nemzetközi ellátási lánc biztonságát szolgáló biztonsági, illetve védelmi intézkedéseiket nem vezetik be, az üzleti élet perifériájára sodródhatnak.

A konferencia témakörei

1. előadás: A nemzetközi ellátási lánc védelmi pillérei
Az ún. ?safety & security? intézkedéseket meghatározó nemzetközi és európai uniós szabályozási környezet bemutatása, kiemelt figyelemmel a nemzetközi áruforgalom biztonságát szolgáló információáramoltatási és adatközlési kötelezettségekre. A nemzetközi és a nemzeti közigazgatási szervek érdekegyezősége, és konfliktusai a magánszervezetekkel és a gazdasági szektor szereplőivel.
Előadó: Gulyásné Dr. Csekő Katalin, főiskolai docens
Az előadás ideje:10.15-11.15

2. előadás: Minőségirányítási és biztonsági szabványok az ellátási láncban
A globális ellátási lánc tagjai között meglévő logisztikai folyamatok összetettsége napjaink egyik kihívása, amely az ellátási láncban meglévő árumozgások biztonsági kockázatát is megnövelte. A kialakult kockázati tényezők csökkentésére a hatósági intézkedések mellett az ellátási lánc tagjai (gyártók, kereskedők, logisztikai szolgáltatók) is hatással lehetnek. Az ellátási lánc tagok ilyen irányú törekvésének érdekében, több szervezet szabványok kialakításával segíti a vállalkozásokat. Az előadás középpontjában az ellátási lánc biztonságára vonatkozó különböző minőségirányítási és biztonsági szabványok áttekintése áll így különösen az ISO 28000:2007, vagy a TAPA FSR és TAPA TSR szabványok bemutatása.
Előadó: Dr. Horváth Annamária, főiskolai docens
Az előadás ideje: 11.25-12.25

Ebéd 12.30-13.30

3. előadás: Az engedélyezett gazdálkodók lánca=a jövő ellátási lánca
Az áruvizsgálat áthelyeződése az induló állomásra megköveteli a vállalati kockázatok egzakt definiálását, így az előadás rámutat az akadálytalan áruáramlás feltételeinek biztosíthatóságára, az elhúzódó vámvizsgálatok és a bonyolult adminisztráció csökkentésének lehetőségére az ún. magas biztonságot jelentő gazdálkodók esetében. Az előadás ismerteti az engedélyezett gazdálkodó státusz megszerzéséhez szükséges követelményeket, a státusz nyújtotta előnyöket és rávilágít arra a tényre is, hogy az engedélyezett gazdálkodók kötelessége, hogy biztonságos ezért engedélyezhető ellátási rendszert teremtsenek.
Előadó: Hrabovszki Zsuzsa, főiskolai docens
Az előadás ideje: 13.30-14.30

14.30-tól Kérdések – Feleletek

Részvételi feltételek és jelentkezés

A konferencia részvételi díja: 14.900,- Ft/fő (Áfa mentes), amely tartalmazza az előadások, az írásos anyag, egy kávészünet és egy brunch-ebéd díját. Egy vállalattól érkezők esetében a második résztvevő megrendeléstől 1.000,- Ft/fő kedvezményt biztosítunk.
Fizetési határidő: 2013. május 18.
A konferencia helyszíne:
BGF Külkereskedelmi Kar, 1165 Budapest, Diósy Lajos u. 22-24; (ingyenes parkolási lehetőség)

Jelentkezési határidő: 2013. május 16.
Jelentkezési lap: www.bgf.hu/kkk honlapon
Bodor Istvánné
1/467-7838
bodor.istvanne@kkk.bgf.hu

Adjon visszajelzést!