Csekély mértékű visszaesés jellemezte a légi szállítmányozást 2012 végén. Az árszínvonal stabil maradt, azonban a költségeket nagyban befolyásolta az üzemanyagárak csúcsközeli szintje.

Légi szállítmányozási helyzetkép

Csekély mértékű visszaesés jellemezte a légi szállítmányozást 2012 végén. Az árszínvonal stabil maradt, azonban a költségeket nagyban befolyásolta az üzemanyagárak csúcsközeli szintje.

A légi áruforgalom 2012 decemberében mintegy 0,5 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Az ázsiai térségben a visszaesés mértéke 4,4 százalékos volt, de Európa és Észak-Amerika áruforgalma is mérséklődött. Az év utolsó hónapjában a piac Afrikában és a Közel-Keleten mutatott stabil növekedést az előző év hasonló időszakhoz képest, igaz a novemberben tapasztalt bővülést nem érte el.

A légitársaságok az éves szintű változás mértékének megfelelően 1,9 százalékkal csökkentették kapacitásaikat az év utolsó hónapjában, az év egészében pedig csekély mértékkel, 0,1 százalékkal fogták vissza erőforrásaikat. A különböző szegmenseket vizsgálva megállapítható, hogy a személyi szállítás volumene 3 százalékkal, míg a teherszállítás kapacitása 3,9 százalékkal nőtt 2012-ben. Számos régió szenvedett a kereslet és a kínálat egyenetlensége miatt, ami ahhoz vezetett, hogy a fuvartér kihasználtság stabilizálása érdekében a légitársaságok kapacitás-csökkentést hajtottak végre.

2012-ben a légi fuvardíjak szintje stabil maradt ugyan, de a költségekre nyomás nehezedett, ugyanis az Európából Ázsiába irányuló forgalomban áremelkedés következett be a kínai újévnek köszönhető járattörlések miatt. A költségeket az is nagyban befolyásolta, hogy az üzemanyagárak hordónkénti ára 130 dollár fölé emelkedett 2012 januárjában, mivel az OPEC a kőolajtermelés csökkentése mellett döntött. A nyomás némileg mérséklődött az év második felében, azonban az üzemanyag ára 2013 elejére ismét visszatért a korábbi, 2008-ról 2009-re bekövetkezett nagy árzuhanás előtti csúcsára.

2013-ban bíztatóan alakult az év eleje. A világ légi forgalmának több mint 80 százalékát bonyolító 240 légitársaságot tömörítő IATA kimutatása szerint januárban 4,5 százalékkal nőtt a forgalom az egy évvel korábbihoz képest, miközben tavaly decemberben még 0,5 százalékos volt a tizenkét havi visszaesés. A növekedés motorja az ázsiai-csendes óceáni és a közel-keleti térség volt: az utóbbiban 16 százalékot meghaladó mértékben nőtt a forgalom.

Forrás: DHL

Adjon visszajelzést!