A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,7.

BMI: A bővülés erőteljesen lassult áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,7.

  • A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték megegyezik a hosszú távú átlaggal (51,7), és alulmúlja az elmúlt három év átlagát (52,2).
  • A felmérésben vizsgált részindexek három kivétellel csökkentek márciushoz képest.
  • Az exportindex értéke 50,0 pont alá került 2012 decemberben, de a 2013 januári-áprilisi érték már újból bővülésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,7. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada márciushoz képest összességében némileg kedvezőbb folyamatokról számolt be. Érezhetően elmúlt a húsvét kedvező hatása. Az elmúlt egy évben kétszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2011. május ? 2012. áprilisa között eltelt évhez képest, de akkor az ötből négy szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal. Az április havi index 3,8 százalékponttal alacsonyabb a márciusi értéknél (55,5). Április összességében némileg átlagon aluli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; az áprilisoké 51,7), és a mostani érték ezzel megegyezik.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de a múlt havi bővülés után ismét a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben hatszor volt kisebb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe erősebben csökent, és a mostani az ötödik legalacsonyabb áprilisi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ennek ellenére nőtt, ötödször emelkedve az elmúlt hat hónapban, ami kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (hat hónapból négy szűkülés).

Az áprilisi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem enyhe. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a tizenegyedik legmagasabb érték. Az index értéke negyvennégy hónapból 43-szor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, nyolcadszor zsinórban. Az idei áprilisi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján némileg átlag feletti, de csak a tizedik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig mind a négy hónapban teljesült.

2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjában az index enyhén emelkedett, de ez is elég volt ahhoz, hogy növekedésbe váltson, majd ez a trend folytatódott februárban, márciusban és áprilisban is.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további növekedését is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a hetedik legalacsonyabb áprilisi adat. A beszerzett mennyiség legalább négy hónapon át tartó folyamatos emelkedésére utoljára 2011-ben volt példa.
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme enyhén gyengült, de ezzel együtt a beszerzési árak már harmincnyolcadik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb áprilisi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje áprilisban magasabb lett. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, a hatodik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt hat hónapban háromszor csökkent az index értéke.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt márciushoz képest, és a januári egy hónap szűkülés után továbbra is az import mennyiségének növekedését jelzi. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke enyhébben növekedett az előző hónaphoz képest. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de a januári-áprilisi értékek ismét növekedést jeleznek.
  • Egy-két különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: fűtőelemek, papír, bizonyos alapanyagok. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területről (pl. (fém)alkatrészek, prepolimer, 1-2 típus zártszelvény, törköly, seprő). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink az acél, alumínium, réz, műanyaggranulátum és császárszalonna esetében.

Előfizetés a teljes jelentésre

Előfizetési és módszertani információk >>

Adjon visszajelzést!