Nagy sikert aratott a ?Buy Smart+ Minden amit a zöld beszerzésről tudni kell? tréning-sorozat első képzése. Az egyik résztvevő véleménye szerint ?ezt minden beszerzőnek hallania kellene?. Erre lehetőségük is van: a következő képzés időpontja 2013. május 9-10.

"Ezt minden beszerzőnek hallania kell!"

Nagy sikert aratott a ?Buy Smart+ Minden amit a zöld beszerzésről tudni kell? tréning-sorozat első képzése. Az egyik résztvevő véleménye szerint ?ezt minden beszerzőnek hallania kellene?. Erre lehetőségük is van: a következő képzés időpontja 2013. május 9-10.

Zöld beszerzés

Az EU Intelligent Energy Europe programja által támogatott Buy Smart+ projekt célja a környezettudatos, energiahatékony beszerzés népszerűsítése, a zöld beszerzések arányának növelése ingyenes tanácsadás és információs csomagok, tréningek segítségével.

A projekt keretében tartott képzések hasznosak mind a közigazgatási szakemberek, mind a magánvállalkozások beszerzői számára. Mindkét célcsoport megfelelő tájékoztatása és motiválása óriási jelentőséggel bír; a közigazgatás a példaértékűen magas piacbefolyásoló ereje miatt, a magánvállalkozások pedig az energiahatékonyság növeléséért, a CO2-kibocsátás csökkentéséért és környezetbarát üzletvitel kialakításért való versengés erősödése miatt. Európában a közbeszerzések nagyjából a GDP 16-18%-át teszik ki, ami elgondolkodtatóan nagy arány. A közigazgatás beszerzéseivel példát szolgáltat a lakosságnak és a helyi piaci szereplőknek, és magában is igen erőteljes piacbefolyásoló erővel bír. Mindezek alátámasztják az EU az irányú elkötelezettségét, hogy a közintézményeket mindinkább a környezettudatos beszerzési politika felé orientálja.

Az Energiaklub a projekt során vállalja a zöld (köz)beszerzéssel kapcsolatos tévhitek eloszlatását, hiszen a zöld beszerzések nem feltétlenül drágábbak vagy bonyolultabbak a hagyományos beszerzéseknél. Konzultációk és tréningek szervezését, tanácsadást kínálunk a következő öt kritikus termékcsoportra koncentrálva: épületek, világítás, járművek, irodatechnika és háztartási gépek.

Az első képzés résztvevői egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak a képzés felépítéséről, az előadókról, valamint az átadott ismeretekről. A másfél napos tréning során a beszerzéssel foglalkozó szakemberek megismerkedhettek a környezetbarát, energiahatékony beszerzés előnyeivel, a jogszabályok adta lehetőségekkel és kötelezettségekkel, valamint a fenti termékcsoportok területén a környezetbarát termékek és szolgáltatások kiválasztásának lehetőségeivel.

A tréninget elvégző beszerzési szakemberek felismerik a zöld beszerzésekben rejlő gazdasági, környezetvédelmi és kommunikációs előnyöket és képessé válnak a zöld szempontok érvényesítésére a beszerzési folyamatok egyes lépcsőiben, a tenderek kiírásától a beérkezett ajánlatok értékelésén át a szerződéskötésig. A képzés elvégzéséről a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság és az Energiaklub tanúsítványt állít ki.

A következő tréningek helyszínei és időpontjai:

Budapesten 2013. május 9-10., Szolnokon 2013. május 30-31.

Zöld szempontok érvényesítése a beszerzésekben ? gyakorlati workshop

buysmartAz MLBKT és az Energiaklub közös programjának segítségével a workshopon résztvevő elsajátítja a környezetbarát beszerzés alapgondolatait, a főbb termékcsoportokban az energiahatékony termékek és szolgáltatások kiválasztásának módszereit, valamint a zöld szempontok beillesztésének lehetőségeit a beszerzési folyamatok egyes lépcsőibe. A program az EU-s Buy Smart+ projekt programján alapul, figyelembe véve a hazai viszonyokat.

A workshopon Kovács László, az ELMŰ beszerzési igazgatója, a 2012-es Év Beszerzési Vezetője is tart gyakorlatorientált foglalkozást.

Workshopunk programját speciálisan a beszerzői igényeknek megfelelően alakítottuk ki.

A workshop célja

A ?Zöld szempontok érvényesítése a beszerzésekben? workshop célja, hogy a beszerző öt kritikus termékcsoportban (járművek, épületek/épületelemek, világítás, irodatechnika, háztartási berendezések) tudja a beszerzéseiben a fenntarthatósági és környezetbarát szempontokat hatékonyan érvényesíteni ? a tenderek kiírásától az értékelésen át a szerződések megkötéséig.

Program információk

Zöld szempontok érvényesítése a beszerzésekben
Időtartam12 óra (1,5 nap)
Képzési napokcsütörtök, péntek
Választható időpontokáprilis 25-26., Budapest, VAGY május 9-10. (közbeszerzési hangsúllyal Budapesten), VAGY május 30-31., Szolnok
Jelentkezési határidőAz első kurzus esetén 2013. április 19., A második esetén 2013. április 29., majd 2013. május 21.
Jelentkezés feltételeNincs, de a programra beszerzési területen dolgozó kollégákat várunk
HelyszínMLBKT Titkárság, Hungaropharma Zrt. termében
(1061 Budapest, Király u. 12.)
LétszámMinimum 5 fő, maximum 25 fő.
Igazoló iratAz MLBKT és az Energiaklub közös tanúsítványa
Részvételi díj*8.000 Ft+áfa
KedvezményekKedvezményes díj 6.000 Ft+áfa az MLBKT tagoknak és az Energiaklub partnereinek.
KapcsolatBenesch Anita, 1/267-8740, anita.benesch@logisztika.hu

* A részvételi díj tartalmazza a jegyzetek, az ebéd és frissítők, valamint a tanúsítvány kiállításának költségeit.

Tematika

 • A zöld, környezetbarát beszerzés definíciója, fontossága.
 • A Buy Smart+ európai uniós projekt bemutatása, nemzetközi tapasztalatok a zöld, energiahatékony beszerzések terén.
 • A zöld beszerzések uniós és hazai jogszabályi kerete.
 • A 2013. július 1-től hatályos zöld közbeszerzési kormányrendelet tartalma.
 • A környezetbarát címkék ismertetése, alkalmazásuk a zöld beszerzések során.
 • Járművek termékcsoport: tiszta és energiahatékony járművek (személygépkocsik, könnyű haszongépjárművek, közösségi közlekedési járművek, hulladékgyűjtő gépjárművek), vonatkozó környezeti címkék, uniós és hazai jogszabályok, gyakorlati tanácsok: beszerzési és használati útmutató.
 • Épületek, épületelemek termékcsoport: energiahatékony épületek és épületelemek (ablakok, szellőzés, hőszigetelés, fűtés és hűtés, megújuló energiaforrások), vonatkozó környezeti címkék, uniós és hazai jogszabályok, gyakorlati tanácsok: beszerzési és épülethasználati útmutató.
 • Világítás termékcsoport: energiahatékony világítási megoldások, világítási termékek termékinformációi és címkéi, aktuális uniós és hazai jogszabályok, gyakorlati tanácsok: beszerzési és használati útmutató.
 • Irodai berendezések termékcsoport: energiahatékony irodai megoldások (számítógépek, laptopok, monitorok, nyomtatók, multifunkciós készülékek (MFD), fénymásolók, stb.), vonatkozó környezeti címkék, uniós és hazai jogszabályok, gyakorlati tanácsok: beszerzési és használati útmutató.
 • Háztartási gépek termékcsoport: energiahatékony háztartási berendezések (hűtőberendezések, mosogatógépek, légkondicionálók, stb.), háztartási gépek termékinformációi és címkéi, aktuális uniós és hazai jogszabályok, gyakorlati tanácsok: beszerzési és használati útmutató.
 • Zöld beszerzés a gyakorlatban: gyakorlatorientált foglalkozás, mely során bemutatásra kerülnek a zöld beszerzési eljárások lépései, a zöld szempontok gyakorlati érvényesítése a beszerzések egyes fázisaiban (az igényfelméréstől a szerződéskötésig), a környezeti címkék feltételeinek alkalmazása, az életciklus-költségszámítások, valamint a környezeti szempontú értékelési módok.

A foglalkozást Kovács László, az ELMŰ beszerzési igazgatója tartja.

Megszerezhető készségek, kompetenciák

 • A résztvevők megismerkednek a zöld beszerzések fontosságával, a zöld beszerzések továbbgyűrűző pozitív hatásaival.
 • A résztvevők öt kiemelt termékcsoport esetében elsajátítják az energiahatékony termékek kiválasztásának módjait, az aktuális jogszabály adta lehetőségeket és kötelezettségeket.
 • A résztvevők egy gyakorlati foglalkozás keretében megismerik a zöld beszerzés gyakorlati módszereit: az életciklusköltség-számítás módszerét, megtanulják a környezetbarát szempontok érvényesítését a beszerzési folyamatok különböző fázisaiban, példát látnak a környezeti címkék feltételrendszereinek alkalmazására saját beszerzéseik során.
 • A workshop segítségével nő a résztvevők elkötelezettsége a környezetbarát, energiahatékony termékek és szolgáltatások beszerzése iránt.

Oktatók

Dr. Barna Orsolya, ügyvéd, közösségi jogi, környezetjogi szakértő és közbeszerzési tanácsadó. A Magyar Közbeszerzési Intézet (MKI) alapítója, a PPKE Deák Ferenc Intézet közbeszerzési szakjogász képzésének vezető oktatója. A kifejezett közbeszerzési eljárásokon túl, szakterülete a zöld közbeszerzés (GPP/SPP), az in-house beszerzés, ESCO- szerződések, valamint az innovációs célú beszerzések, illetve nevéhez fűződik az ún. Zöld Közbeszerzési Szabályzatok koncepciójának a kialakítása is. Széles körű kormányzati, önkormányzati közbeszerzési tapasztalattal rendelkezik, számos zöld, fenntartható közbeszerzési tárgyú publikáció, közbeszerzési tankönyv szerzője, valamint a Fenntartható és zöld közbeszerzés a gyakorlatban című kötet társszerzője.

Dr. Varga Ágnes, jogász, EU jogi szakjogász, a Közbeszerzési Hatóság Nemzetközi és Oktatási Főosztályának főosztályvezető-helyettese

Dr. Bischof Bernadett, jogász, a Közbeszerzési Hatóság Nemzetközi és Oktatási Főosztályának jogi tanácsadója

Severnyák Kriszta, okleveles építészmérnök, okleveles energetikai szakmérnök

Állandó tevékenységei között szerepel auditok, megvalósulási tanulmányok, energetikai pályázatok elkészítése, de rendszeresen nyújt szakmai támogatást állami szervezetek energiahatékonysággal kapcsolatos tevékenységeihez is. Az Energiaklubnál energiahatékonysággal kapcsolatos kutatási projekteket vezetett, de jelenleg külsős szakértőként dolgozik náluk.

Varga Katalin, projektvezető, Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ. Az Energiaklub projektvezetője okleveles közgazdászként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd a Közgazdasági Továbbképző Intézeten 2011-ben energiagazdálkodási szakközgazdász diplomát szerzett. 7 éve dolgozik az Energiaklubnál a fenntartható energiagazdálkodás területén. Különböző kutatási, ismeretterjesztő és képzési programokat koordinál. A ?Buy Smart+ – Amit a zöld beszerzésről tudni kell? projekt magyarországi vezetője.

Barta Géza, igazgató, Környezetbarát Termék Nonprofit Kft.

Dr. Kovács Dóra, jogász, a Közbeszerzési Hatóság Nemzetközi és Oktatási Főosztályának főosztályvezetője

Lovas Károly, okleveles gépészmérnök. Szakmai tudását elismert cégeknél alapozta meg;  Borsod Volán Rt., Mercedes-Benz Szerviz Kft.,  Duna Interservice Kft., ahol műszaki és kereskedelmi igazgató, később ügyvezető, ezt követően a Zymhod Holding vezérigazgató  helyetteseként a jármű üzletág és minőségirányításért felelt. A Nemzeti Közlekedési Hatóság országos elnökhelyettese és szóvivője volt. Jelenleg az évszázados múlttal és tapasztalattal rendelkező Magyar Autóklub főtitkárhelyettese.

Nagy János, villamosmérnök, világítástechnikai szakmérnök, a Prolux Kft és Credilux Kft ügyvezetője, a MEE Világítástechnikai Társaság elnöke. A fentieken kívül több tucat szakcikk szerzője, szakmai rendezvények előadója, a világítástechnika oktatója az energiagazdász képzésen. Több mint egy évtizede a záróvizsga bizottság elnöke is az Óbudai Egyetem villamosmérnök és világítástechnikai szakmérnök képzésén.

Mészáros Fanni, ügyvezető, CECED Magyarország Egyesülés. Mészáros Fanni a hazai háztartásigép-gyártó és ?forgalmazó vállalatokat képviselő CECED Magyarország Egyesülés 2004-es alapítása óta cégvezetőként felelős a szervezet operatív irányításáért. Az egyesülés egyik kiemelt tevékenységi köre az energiahatékonysághoz, a környezetbarát termékekhez kapcsolódó szakmai érdekképviseleti tevékenység, továbbá fogyasztói tájékoztatás.

Horváth Pál, szerviz igazgató, Euro-Profil Kft.

Kovács László, beszerzési igazgató, ELMŰ, a 2012-es Év Beszerzési Menedzsere

További információk

MLBKT Titkárság
1061 Budapest, Király u. 12.
Tel./Fax: 1/267-8740, 1/267-9619
E-mail: Benesch Anita, anita.benesch@logisztika.hu

Részvételi feltételek és jelentkezés

A részvételi díj tartalmazza a workshop előadásainak anyagát, a kávészünet költségeit és a program részvételi igazolásának kiállítási költségeit. A workshopot min. 5 fő részvétele esetén szervezzük meg. A részvételi díjról szóló számlát jelentkezéskor postázzuk, befizetése a rendezvény előtt esedékes. A részvételi díj természetbeni juttatásnak minősülő tételeit (étel, ital) adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli, melynek megfizetése a megrendelő feladata! A részvételi díjról kiállított számla minden esetben külön fogja tartalmazni a természetbeni juttatások mértékét. A jelentkezés lemondását kizárólag írásban (anita.benesch@logisztika.hu címre küldött levélben) 7 naptári nappal a workshop időpontja előtt tudjuk elfogadni költségmentesen. Ezt követő lemondás esetén a részvételi díj 50%-ának megfizetése terheli a jelentkezőt. A részvételi díjat az esemény előtt az MLBKT bankszámlájára kérjük átutalni. Számlaszám: K&H Bank 10200823-22223876-00000000

IEE_logo_Q_23_Horiz

Adjon visszajelzést!