Az üresjáratok hatalmas gazdasági károkat okoznak: a Német Szövetségi Közúti Szállítási Hatóság szerint 2012-ben a németországi fuvarok futásteljesítményének több mint egyharmada üres járművekhez kapcsolódott.

LOGICAL-Felhőszámítás alkalmazása a logisztikában: Harc az üresjáratok ellen

Az üresjáratok hatalmas gazdasági károkat okoznak: a Német Szövetségi Közúti Szállítási Hatóság szerint 2012-ben a németországi fuvarok futásteljesítményének több mint egyharmada üres járművekhez kapcsolódott. Ez mintegy 6 milliárd kilométernyi üresjáratot jelent. Az EU Central Europe programjának keretében megvalósuló LOGICAL projekt által létrehozott számítási felhő alapú IT szolgáltatás célja – melynek prototípusát az idei Müncheni Logisztikai kiállításon mutatták be – e veszteség csökkentése.

A logisztikai szolgáltatók által megválaszolandó kérdés a közeljövőben nem az lesz, hogy igénybe vegyenek-e a felhőszámítás alapú IT szolgáltatásokat, hanem, hogy mikor, mivel és milyen mértékben – fogalmaz Prof. Dr. Uwe Arnold, a Lipcse- Halle térségi logisztikai klaszter menedzsere. A projektben kidolgozott informatikai megoldás olyan eszköz, mely hatékonyan segítheti a kis- és középvállalkozásokat az adataik felhőbe továbbításában, továbbá olyan szolgáltatást kínál, amely segíthet az üresjáratok számának csökkentésében.

A számítási felhő ilyen célú felhasználása az Európai Közösség által támogatott projektként (LOGICAL) kerül kidolgozásra a 2011 májusa és 2014 októbere között. Ennek keretében Magyarországról a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Misdolin Plusz 2000 Kft. 6 országból származó 13 partnerrel közösen fejleszti ki azt az elektronikus piacteret, amely többek között segíti az árufuvarozással foglalkozó vállalkozásokat a rakományaik nagyobb szállítmányokká való egyesítésében, aminek révén a nagy kapacitású, gazdaságosabban üzemeltethető szállítóeszközök – pl. irányvonatok – előnyei is kihasználhatók.

További információért kérjük látogasson el a www.project-logical.eu honlapra.

logical

logical2

Adjon visszajelzést!