Az Egyesült Államok tavalyi költségvetését elemezték üzleti szakértők a közszolgáltatások korlátozása ? a shutdown ? előtt néhány nappal. Az eredmény megdöbbentő, a nagyvállalati beszerzéseket menedzselő szoftver, a Coupa 14 milliárd dollár túlköltést mutatott ki az amerikai kormány kiadásaiban.

Beszerzés: tanulhatna az állam a nagyvállalati megoldásokból

Az Egyesült Államok tavalyi költségvetését elemezték üzleti szakértők a közszolgáltatások korlátozása ? a shutdown ? előtt néhány nappal. Az eredmény megdöbbentő, a nagyvállalati beszerzéseket menedzselő szoftver, a Coupa 14 milliárd dollár túlköltést mutatott ki az amerikai kormány kiadásaiban. Ez nagyságrendileg 270 ezer amerikai tanár fizetésének felel meg. Magyarországon a vállalatok költési szokásait elemzi a Coupa a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társasággal közösen.

Az USAspending.gov adatbázisából gyűjtött adatokat elemezték a nagyvállalati költségmenedzsment szoftverrel. A Coupa szakértői szerint a szövetségi kormány éves szinten 14 milliárd dollár megtakarítást realizálhatott volna. Ez közel 2,5 millió amerikai polgár egészségbiztosítási költségét fedezné. A nyilvános adatok szerint a szövetségi kormány kormányzati szerződésekre 2012-ben 517 milliárd dollárt költött, amelynek majdnem fele, 239 milliárd dollár közvetett költségekhez kapcsolódott, ezeket a közvetett költségeket elemezte a Coupa.

Mi a helyzet Magyarországon?

Fazekas Attila, a Coupa hazai képviselője szerint egyre több pénzügyi szakember ért egyet azzal, hogy Magyarországon évente nagyságrendileg százmilliárd forintnyi közpénzt lehetne megtakarítani hatékonyabb és átláthatóbb közbeszerzésekkel. Néhány területen már látszanak az előrelépések. Az állami szervezetek, cégek egyre gyakrabban vonják össze a beszerzési igényeiket és írnak ki közös tendereket.  Az egységes országos gyógyszerközbeszerzésnek köszönhetően például éves szinten nettó 2,77 milliárd forintos megtakarítást értek el a kórházak.

A Coupa Magyarországon csak vállalati költések kezeléséről gyűjt adatokat. Eddig úgy tűnik, itthon meghatározó tapasztalat, hogy átláthatatlanok a költségek, napokig keveregnek a számlák az osztályok között, és hosszadalmas engedélyezés kell például egy egyszerű telefon vásárlásához.  Pedig a központosított beszerzésnek nem kellene bürokratikusnak lennie. A felhasználók nehezen fogadják el az értelmetlen és korlátozó szabályokat, inkább igyekeznek kijátszani a rendszert.

A vállalati gyakorlat szerint költségtípusonként átlagosan 6-10 százalékot lehet megtakarítani a piacvezető beszerzési szoftverrel, ezt ? ha korrupciómentes közbeszerzést feltételezünk ? a kormányzati szektorban is el lehetne érni.

Néhány példa az amerikai kormányzati kiadások típusaira

  • 4.35 milliárd dollár – tejtermékek és tojás
  • 1.44 milliárd dollár – zöldség, gyümölcs
  • 1.23 milliárd dollár ? takarítás, gondnoki feladatok
  • 911 millió dollár – irodabútor
  • 610 millió dollár – irodaszerek
  • 392 millió dollár ? kertrendezés

A kormányzati szerződések ezrei készülnek különböző termékekre és szolgáltatásokra: kézi szerszámok – 151 917 darab, orvosi és gyógyászati – 132 608 darab, gyógyszerek és gyógyászati eszközök – 122 507 darab, irodaszerek – 112 781 darab, tanácsadás – 74 347 darab, tejtermékek és tojás – 63 664 darab, irodabútor  – 47 149 darab.

Adjon visszajelzést!