A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 51,0.

BMI: Tovább tart a kedvező folyamat

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 51,0.

  • A korábbi októberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú átlagot (51,0), de meghaladja  az elmúlt három év átlagát (50,5).
  • A felmérésben vizsgált részindexek kettő kivétellel csökkentek szeptemberhez képest.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alatt volt 2013 május-júliusban, de az október havi érték már három hónapja tartó bővülésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index októberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 51,0. Áprilistól kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban három hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben háromszor nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2011. november ? 2012 októbere között eltelt évhez képest, de akkor az ötből három szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal. 2010. november – 2011. október között ugyanakkor egy szűkülő hónapot sem mértünk. Az október havi index 3,4 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi értéknél (54,4). Október összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; az októbereké 51,8), és a mostani érték ezt alulmúlja.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, és négy havi bővülés után a termelt mennyiség visszaesését jelzi első ízben. A mostani érték nagyon alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben háromszor volt kisebb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe enyhébben tovább növekedett, a mostani a tizenegyedik legmagasabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így ismét magasabb lett, ami bőven meghaladja az elmúlt három év átlagát is. Az idei első tíz hónapos érték viszont elmaradt az elmúlt három év átlagához képest.

Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, de az ütem tovább enyhült. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 2010 és 2011 után. Az index értéke ötven hónapból 48-szor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek, immár harmadik hónapja zsinórban, de az ütem nagyon lelassult. Az idei októberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, és csak a tizenegyedik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig nyolc-kettő a bővülés javára.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és május-július között folyamatosan csökkenést mérünk. Augusztusban megállt ez a folyamat, és azóta bővülést mértünk, melynek üteme némileg erősödött szeptemberhez képest.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését  jelzi. A mostani érték még így is bőven meghaladja az elmúlt három év átlagát, hogy a tizenkettdik legmagasabb októberi adat. A beszerzett mennyiség kilencszer növekedett eddig az idei év folyamán.
  • A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedése folytatódott válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvennégy hónapban negyvenharmadik alkalommal növekedtek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb októberi.
  • A késztermékkészletek szintje októberben alacsonyabb lett. A korábbi októberi értékeket nézve az idei jócskán átlag alattinak mondható, és a harmadik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az idei évben csak háromszor nőtt az index értéke.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, de a június-augusztusi három hónap szűkülés után egymás után másodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével.
  • Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: horgany, papír és előhűtött bőrös eleje. Hiányt inkább elszórtan jeleztek több különböző területről (pl. teavaj, iberico szalonna, cérna, petrolkoksz, barna üvegpalack, táblabőr). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink acél és élősertés esetében.

Előfizetés a teljes jelentésre

Előfizetési és módszertani információk >>

Adjon visszajelzést!