A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató társaságokat és a szociálisan felelős közbeszerzések megrendelőit segíti a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) egy új adatbázissal.

Közös adatbázis a szociálisan felelős közbeszerzések előmozdítására

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató társaságokat és a szociálisan felelős közbeszerzések megrendelőit segíti a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) egy új adatbázissal.

Jánosi Andrea, az NFM közbeszerzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: a Közbeszerzési Hatóság adatai szerint 2013 első tizenegy hónapjában a közbeszerzési eljárások számának és értékének csupán 1,2 százalékát tették ki a szociális szempontú eljárások.
Ismertette, hogy a védett foglalkoztatóknál a munkavállalók több mint fele megváltozott munkaképességű; az új adatbázisnak köszönhetően ezek a cégek a többi piaci szereplőhöz képest könnyebben juthatnak piachoz a közbeszerzéseken keresztül.
Jánosi Andrea elmondta, hogy mivel az MNV portfóliójába tartozik a 4 legnagyobb védett foglalkoztató – a Szegedi SZEFO Zrt., az ERFO Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Kft., a Főkefe Nonprofit Kft., valamint a Kézmű Nonprofit Kft. – a vagyonkezelővel közösen indították el az ingyenes adatbázist. Ez megkönnyítheti a védett foglalkoztatók és a lehetséges megrendelők – köztük a közbeszerzők – kapcsolatfelvételét. Az adatbázisba először az MNV portfóliójába tartozó cégek termékei és szolgáltatásai kerülnek fel – fűzte hozzá.
Jánosi Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy a szociális foglalkoztatók termékeit korábban viszonteladók juttatták el közbeszerzéseken keresztül a közszférába, most viszont direkt kapcsolatot szeretnének kialakítani a megrendelőkkel, az adatbázis nyitott, ingyenesen hozzáférhető, a civil szféra számára is hasznos lehet.
A kezdeményezéstől azt remélik, hogy a védett foglalkoztatók újabb termékek gyártását indíthatják el, vagyis további kapacitás- és foglalkoztatásbővítésre nyílik majd lehetőségük.
Jánosi Andrea szólt arról is, hogy megfelelő információ hiányában egy szociális beszerzési eljárás előkészítése meglehetősen nehéz feladat, amely komoly kihívást jelenthet az ajánlatkérők számára; ezen szeretne tartósan változtatni az NFM és az MNV kezdeményezése.
Márton Péter, az MNV vezérigazgatója elmondta: Magyarországon mintegy 700 ezer megváltozott munkaképességű ember él, de csak egyötödüknek van fix munkahelye.
Az MNV portfóliójába tartozó 4 cégnél összesen 12 ezer munkavállaló dolgozik, közülük 9 ezren megváltozott munkaképességűek. Az MNV célja – a kormány célkitűzésével összhangban – az, hogy ezek az emberek ne segélyből, hanem munkából éljenek. Az MNV-nek ebben nagy felelőssége van, már csak azért is, mert a korábbi évekhez képest különböző európai uniós szabályok miatt csökkent az ilyen munkavállalók támogatása. Meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel ezt a támogatás kiesést kompenzálni lehet – hangsúlyozta Márton Péter.
Varga Lajos, a KÉZMŰ Nonprofit Kft. és az ERFO Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: a védett foglalkoztatók élni fognak az új adatbázis adta lehetőségekkel, és az új adatbázis elősegítheti azt, hogy a két cégnél hosszú távon megtartsák, vagy növeljék a munkahelyek számát. Úgy vélte, a társaságoknak fontos célja a társadalmi szerepvállalás is, nagy szerepük van abban, hogy életcélt adjanak a munkatársaknak.
Az ERFO és a KÉZMŰ több mint ötezer megváltozott munkaképességűt alkalmaz, és a cégeknél 2014-ben több kapacitásfejlesztő és munkahelyteremtő beruházást is terveznek – mondta el az ügyvezető igazgató.

Adjon visszajelzést!