Az Európai Parlament új közbeszerzési szabályokat vezetett be. Az új szabályok véget vetnek a legolcsóbb ár uralmának, és innovatív megoldásokra is lehet közbeszerzést kiírni - közölte a szerdán elfogadott új közbeszerzési szabályokról az Európai Parlament tájékoztatási irodája.

A legolcsóbb helyett a “gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat” a nyerő

Az Európai Parlament új közbeszerzési szabályokat vezetett be. Az új szabályok véget vetnek a legolcsóbb ár uralmának, és innovatív megoldásokra is lehet közbeszerzést kiírni – közölte a szerdán elfogadott új közbeszerzési szabályokról az Európai Parlament tájékoztatási irodája.

  • A minőség, a környezeti szempontok és a társadalmi hatás is nagyobb hangsúlyt kap az ár mellett.
  • Konkrét eszközök helyett mostantól egy probléma megoldására lehet majd pályázni. Így innovatív megoldások születhetnek.
  • Igazolások eredeti példányát csak a nyertesnek kell bemutatnia.
  • A tagállamoknak maximum 2 évük van a szabályok bevezetésére.

A “gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat” kritériumának bevezetésével, a pályázatot kiírók – a beszerzések során – az ajánlati ár és az életciklus-költség mellett nagyobb hangsúlyt fektethetnek a minőségre, a környezetvédelmi szempontokra és a szociális megfontolásokra – áll a közleményben. Az új feltétel véget vet az értékelésnél a legalacsonyabb ár uralmának.

A magyar közbeszerzési törvény jelenleg is ismeri az összességében legelőnyösebb ajánlat fogalmát: az ajánlatkérő meghatározza az értékelendő kritériumokat, azokat pontozza, majd az egyes kritériumok pontértékét megszorozza azok súly-számaival. Az összesítésben legtöbb pontszámot elért ajánlat lesz a nyertes.

A parlament egy teljesen új eljárástvezetett be annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel szülessenek innovatív megoldások a közbeszerzési eljárások során. Így az állami, önkormányzati szervek konkrét feladat megoldására írják majd ki a tendert anélkül, hogy a pontos megoldást leírnák. Ennek következtében a pályázat kiírója és a pályázó közösen innovatív megoldásokat dolgozhat ki.

Az új szabályok szerint csak a nyertes pályázónak kell majd bemutatnia a különféle igazolások eredeti dokumentumait. Így több mint 80 százalékkal csökken a pályázók adminisztrációs terhe. Az új szabályok a tenderek feldarabolását is ösztönzik, így a kisebb vállalatok is sikerrel pályázhatnak a jövőben.

A mostani szabályozás szigorítja a kirívóan alacsony árú pályázatokra vonatkozó előírásokat is.

Az irányelv az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő közzététel után húsz nappal lép hatályba. Ezt követően a tagállamoknak két év áll rendelkezésükre az új szabályok átvételére.

Forrás: MTI

Adjon visszajelzést!