Adóoptimalizálás: termékdíj készletre vételkor?

Adóoptimalizálás: termékdíj készletre vételkor?

Január végéig dönteni kell a termékdíj fizetés keletkezésének időpontjáról. Jól járhat, aki a készletre vételkor fizeti a környezetvédelmi termékdíjat: előbb kell ugyan fizetni, de csökkenthető az iparűzésiadó-alap és az adminisztráció.

Január 31-ig kell eldönteni, hogy a környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség keletkezésének időpontját az adóköteles termék értékesítésének (felhasználásának) vagy készletre vételének időpontjához kötik a cégek; érdemes számolni, mert az utóbbi változat ugyan előrehozza a fizetési kötelezettséget, de csökkenti az iparűzésiadó-alapot és a kapcsolódó adminisztrációs terheket – hívja fel az érintettek figyelmét a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

Nyári Zsolt, a Mazars szenior adómenedzsere szerint sok esetben – például jelentős raktárkészletnél – nehéz meghatározni, hogy a termékdíj-köteles terméket pontosan mikor használják fel, azaz mikor keletkezik a termékdíj fizetési kötelezettség. Ennek nyomon követése gondot jelenthet, arról nem is beszélve, hogy az ehhez szükséges nyilvántartási és adminisztrációs terhek jelentősen megnehezíthetik a vállalkozások dolgát. Ilyen esetekben célszerű lehet a készletre vétel időpontját választani.

Ráadásul, ha a termékdíj fizetési kötelezettséget a készletre vétel alapján kell megállapítani, akkor a termékdíj összege bekerül a termék bekerülési értékébe is. Ez pedig így majd az elábé (eladott áruk beszerzési értéke) részeként levonhatóvá válik az iparűzési adó alapjából.

Az idén – a tavalyi január 15-ei időponttól eltérően – január 31-ig lehet bejelenteni a kötelezettség keletkezési időpontjára vonatkozó választást.

Nyári Zsolt szerint érdemes odafigyelni, mert ez a határidő jogvesztő, és az adott naptári évben nem lehet eltérni tőle. Ha azonban valaki korábban a készletre vétel időpontját választotta, nem kell megismételni a bejelentést, az tovább él az általános szabályok alkalmazására való visszatérésig.

Forrás:MTI

Adjon visszajelzést!