Az MLBKT hétfőn tette közzé a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értékét, a 57,9 pontos érték a gazdaság erős bővülésére utal. A havonta megjelenő konjunktúrajelző index a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. Milyen hatásai voltak a legutóbbi bejelentésnek?

A januári Beszerzési Menedzser Index visszhangjairól

Az MLBKT hétfőn tette közzé a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értékét, a 57,9 pontos érték a gazdaság erős bővülésére utal. A havonta megjelenő konjunktúrajelző index a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. Milyen hatásai voltak a legutóbbi bejelentésnek?

Jót tettek a forintárfolyamnak a régiós BMI adatok

Erősítette a régiós devizákat, köztük a forintot is, hogy több országban a feldolgozóipari teljesítmény javulását tükröző januári beszerzésimenedzser-indexet (BMI) tettek közzé.

Az eurót délelőtt negyed tizenegykor 312,12 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben, ami nem sokkal tér el kora reggeli 312,61 forinttól, de jelentős erősödés a kora délelőtti órákban elért 314 forint közeli jegyzésekhez képest.
Januárban 7,4 százalékponttal 57,9 pontra emelkedett a magyar beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke decemberhez képest. Az index hat hónapja tartózkodik a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett.

  • A csehországi feldolgozóipari BMI januárban 55,9 pontra emelkedett a várt 55,5 pont helyett a decemberi 54,7 pontról. A januári adat lényegesen meghaladja a több mint tizenkét éves adatgyűjtés 52,4 pontos átlagát.
  • A lengyel januári feldolgozóipari BMI 55,4 pontra emelkedett januárban a decemberi 53,2 pontról. A lengyel BMI már a hetedik egymást követő hónapban van az ágazat teljesítményének a növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett.

A lengyel zloty 0,33, a cseh korona 0,08 százalékkal erősödött az euróval szemben kora reggeli árfolyamához képest.

Javulást mutatott januárban az euróövezeti, valamint az euróövezeti gazdaság motorjának számító Németország feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe is.

  • Az euróövezeti a decemberi 53,9 pontról 54,0 pontra,
  • a német 56,3 pontról 56,5 pontra emelkedett januárban.

A dollárt a kora reggeli 231,78 forint után 231,32 forinton, a svájci frankot 255,72 forint után 255,48 forinton, a japán jent pedig 2,2679 forint után 2,2654 forinton jegyezték délelőtt tíz órakor. Kora délelőtt a dollár jegyzése 232,85, a svájci franké 256,84, a japán jené pedig 2,2807 forinton is járt.

Londoni elemzők szerint hároméves csúcson Közép-Európa gyáripara

A közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorának teljesítménye három éve nem volt olyan erőteljes, mint most és a térség múlt havi gyáripari beszerzésimenedzser-indexei (BMI) általánosságban is “tisztes ütemű” gazdasági kilábalásra vallanak ezekben az országokban – vélekedtek a januárról szóló BMI-adatok hétfői ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Citybeli vélemények szerint ugyanakkor Magyarországon a forintgyengülés és a reálgazdasági teljesítmény ezzel egyidejű javulása ellenére sem valószínű egyelőre jegybanki kamatemelés, legfeljebb az enyhítési ciklus leállítása képzelhető el.

A Capital Economics szerint a közép-európai gazdaságok BMI-mérőszámai az elmúlt hónapokban rendre túlértékelték a helyi feldolgozószektorok teljesítményét, ám ezzel együtt is a januári BMI-mutató a három gazdaság átlagában 12 százalékos éves összevetésű feldolgozóipari teljesítménynövekedésnek felel meg.

A magyar ipar éves termelésnövekedése 10 százalék is lehet?

A magyar gyáripari BMI – amely a múlt hónapban tízéves története második legmagasabb szintjére, 57,9-re emelkedett a decemberi 50,5-ről – a ház szerint erős kilengésekre hajlamos. Mindazonáltal az Európai Bizottság által Magyarországra kidolgozott, ipari bizalmi index szintén magas az elmúlt időszak értékeihez képest, és a Capital Economics számításai szerint 10 százalékos éves összevetésű ipari termelésnövekedésre vall – áll a cég hétfői elemzésében.

Forrás: MTI

Adjon visszajelzést!