Mintegy 50 millió tonna gabona, az éves termés 8,3 százaléka vész kárba évente Kínában. Körülbelül 35 millió tonnát tesz ki a raktározási, a szállítás és a feldolgozás közben keletkező veszteség, a többi a háztartásokban megy veszendőbe.

Ötvenmillió tonna gabona vész kárba egy évben Kínában

Mintegy 50 millió tonna gabona, az éves termés 8,3 százaléka vész kárba évente Kínában – erről az országos gabonafelügyeleti hivatal igazgatója beszélt Pekingben szerdán. Az MTI jelentése szerint Zsen Cseng-hsziao, aki a kínai népfront éves ülésszakán vesz részt, hozzátette: körülbelül 35 millió tonnát tesz ki a raktározási, a szállítás és a feldolgozás közben keletkező veszteség, a többi a háztartásokban megy veszendőbe.

A szakember szerint a közvéleményt figyelmeztetni, tájékoztatni kellene az élelmiszerellátás biztonságával összefüggő jelenségről.
Ugyanakkor elégedetten beszélt a gabonaraktárak minőségének javításáért 2013-ban indult országos kampányról. E lépéssel szerinte évente 750 ezer tonna gabona lesz megtakarítható a veszteségből.
A világ lakosságának körülbelül 20 százaléka él Kínában miközben az ország a termőföldeknek mindössze a 9 százalékával rendelkezik. Kína büszke arra, hogy ennek ellenére élelmiszerekből 90-95 százalékban önellátó.

Veszteségek a logisztikai folymatban
Szerdán a parlament idei ülésszakának nyitónapján az állami fejlesztési- és reformbizottság munkabeszámolójában azt hangsúlyozta, hogy az idei feladatok között kiemelt szerepet kap az élelmiszerellátás biztonsága és a környezetvédelem. A dokumentum megállapította, a mezőgazdasági termelés nem nyereséges, ezért agrártámogatásokat szolgáló alapokat szabadítanak fel, s a figyelmet egyebek mellett a gabonatermelésre összpontosítják.
A kormány döntése alapján a mezőgazdaságilag művelt területek nagysága az országban nem csökkenhet 120 millió hektár alá. A tervek szerint gabonából a termelői kapacitást 50 millió tonnával kívánják bővíteni, nagy regionális gabonatermelő központokat hoznak létre. Kína tavaly 602 millió tonna gabonát termelt.

Adjon visszajelzést!