A környezetvédelmi termékdíj módosítása az ellátási láncokat is érinti

A környezetvédelmi termékdíj módosítása az ellátási láncokat is érinti

A környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabályt először 2012-ben vezették be Magyarországon. Már önmagában e jogszabály végrehajtása is elég radikális volt, most azonban a termékdíj rendszerében történt új változások mélyreható következményekkel járhatnak az ellátási láncukban csomagolóanyagokat alkalmazó felhasználók számára ? és ez közvetlenül érinti a csomagolóanyagok szállítóit csakúgy, mint azon gyártók és kiskereskedők beszállítóit, akik csomagolóanyagokat használnak saját ellátási láncukban. A zárt raklapbérleti rendszer azonban megoldást kínálhat.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítását követően, 2014 januárja óta a zárt raklapbérleti rendszerben csak az elveszett vagy sérült, javítás alatt álló felszerelések után kell termékdíjat fizetni.

A fehér raklapok szintén mentesülnek a termékdíj fizetése alól, amennyiben az eszközök tulajdonosai nyilatkoznak arról, hogy a raklapokat legalább 12 hónapig használni fogják.

Ezzel szemben a módosított jogszabály legnagyobb vesztesei valószínűleg a nem cserélhető, egyutas raklapok felhasználói lesznek. Ebben az esetben a termékdíj összege raklaponként nagyjából 1,50 EUR lesz. Ez egy körülbelül 25 kg tömegű raklapra vonatkozik. Az importőrök szintén kötelesek termékdíjat fizetni, ha az importálás során használt raklapok nem zárt raklapbérleti rendszerbe tartoznak.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló magyar jogszabály közelmúltbeli módosítása egy újabb érv a zárt raklapbérleti rendszer mellett, amelynek használatát már eddig is számos érv alátámasztotta. Ráadásul a raklaphasználathoz kapcsolódó termékdíj-bevallásért kizárólag a bérelt felszerelés tulajdonosa felelős, nem pedig annak felhasználója. Így a termékeik magyarországi szállítására bérelt raklapokat használó gyártók és kiskereskedők helyett a raklapok tulajdonosára hárul a termékdíj megfizetése (ha szükséges), sőt valamennyi kapcsolódó mozgás bevallása is. Az eredmény egy problémamentes és költséghatékony megoldás.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló új jogszabály értelmében a zárt raklapbérleti rendszereket a kapcsolódó adókedvezmény igénybe vétele érdekében be kell jelenteni a hatóságoknál. Magyarországon a CHEP jelenleg az első és egyetlen bejelenthető zárt raklapbérleti szolgáltató, amely 2001 óta van jelen az országban. A CHEP évente 2,1 millió raklapot bocsát ki ügyfelei részére, egy jobb megoldást kínálva a helyi, országos és exportcégek ellátási lánca számára Magyarország teljes területén.

Javítás, újrafelhasználás, újrafeldolgozás

A raklapbérleti rendszer azonban nem csupán problémamentes, költséghatékony megoldást jelent az ellátási láncban, hanem egyéb jelentős környezetvédelmi és fenntarthatósági előnyöket is kínál a fehér csereraklapokhoz képest. Sokféle fa raklap létezik, amelyek ? a raklapbérleti rendszertől eltérően ? nem képezik részét egy egyértelmű tulajdoni és felelősségi rendszernek, így végül a hulladéklerakóban végzik. A raklapbérleti rendszerrel ez kiküszöbölhető, hiszen a tulajdoni viszonyok egyértelműek, ami biztosítja a raklapok visszaszerzését, javítását, illetve folyamatos újrafelhasználását. A faanyagellátással és hulladékkezeléssel járó teher csökken a fa felelős beszerzésével és a raklapok élettartamuk végén történő ellenőrzött kezelésével: ez garantálja, hogy a lehető legtöbb fa visszanyerhető, újrafelhasználható és -feldolgozható legyen, és ne a hulladéklerakóba kerüljön. A CHEP raklapbérleti rendszere a becslések szerint csak Európában több mint 2 millió fával csökkenti a faanyag-felhasználást minden évben.

Ami a fenntartható faanyagbeszerzést illeti, 2011-ben a CHEP európai üzletága megkapta a ?Forest Stewardship Council? (FSC) és a ?Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC)? legmagasabb fokú minősítését. Ez a két testület, amely a világ legtekintélyesebb erdőgazdálkodási szervezetei közé tartozik, elismerte, hogy a CHEP szigorú követelményeket alkalmaz a raklapokhoz használt fa fenntartható beszerzésénél. A fenti minősítések megszerzésével a CHEP a világ első olyan raklapbérleti szolgáltatójává vált, amely több telephelyre kiterjedően mind FSC, mind PEFC minősítéssel rendelkezik. A CHEP EMEA-régiójának fenntarthatósági igazgatója, Dr. Juan José Freijo így nyilatkozott: ?Minősítésének köszönhetően a CHEP garantálni tudja az ügyfeleknek, hogy valamennyi faanyag beszerzése az FSC és a PEFC szabályainak megfelelően, törvényesen és fenntartható forrásokból történik.?

Az FSC egy nemzetközi szervezet, amely hivatkozási pontként szolgál valamennyi erdőgazdálkodási szabályzat számára, és olyan civil környezetvédelmi szervezetek teljes támogatását élvezi, mint a Greenpeace és a World Wildlife Fund. A PEFC pedig harmadik fél általi tanúsítást végez, ezáltal mozdítva elő a fenntarthatóságot, és a fa- és papírtermékek beszerzői számára olyan mechanizmust kínál, amelynek révén igazolni tudják, hogy támogatják a fenntartható erdőgazdálkodást.

Kisebb környezeti hatás

Dr. Freijo hozzátette még: ?Fenntartható beszerzési politikánk biztosítja, hogy a szolgáltató központjainkban használt faanyag 100%-át minősített forrásból szerezzük be. A CHEP elkötelezett az iránt, hogy számszerűsítse és nyomon kövesse saját, illetve beszállítói és üzleti partnerei tevékenységeinek környezeti hatását. Arra törekszünk, hogy az ellátási láncban a lehető legjobb megoldásokat kínáljuk, amelyek megfelelnek ügyfeleink igényeinek, és minimalizálják az általunk, illetve általuk okozott környezeti hatást.?

A raklapbérleti rendszer további előnyei a jobb minőségű anyagok használata a raklapok készítése során. A folyamatos ellenőrzésnek, karbantartásnak és javításnak köszönhetően a bérelhető raklapok élettartama még hosszabb lesz, így az áruk biztonságosan és hatékonyan mozgathatók az ellátási láncban. A jobb minőségű bérelt raklapokkal a raklaptörés és az árusérülés kockázata is csökken, amivel értékes idő és pénz takarítható meg a szállításnál.

Adjon visszajelzést!