Németországban kiterjesztik a tehergépkocsikra kivetett úthasználati díjat. A kedden bejelentett döntés szerint 2015-től a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után kell díjat fizetni, és 1000 kilométerrel növelik a díjfizetési kötelezettség alá vont szakaszok hosszát a kétszer kétsávos autóutak hálózatában.

Kiterjesztik a teherautók úthasználati díját Németországban

Németországban kiterjesztik a tehergépkocsikra kivetett úthasználati díjat.

A kedden bejelentett döntés szerint 2015-től a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után kell díjat fizetni, és 1000 kilométerrel növelik a díjfizetési kötelezettség alá vont szakaszok hosszát a kétszer kétsávos autóutak hálózatában.
A rendszer kiterjesztésétől évente legkevesebb 700 millió euró plusz bevételt várnak – mondta berlini tájékoztatóján Alexander Dobrindt közlekedési miniszter.
A csaknem 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért már 2005 óta fizetni kell a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után, és 2012-ben 1135 kilométernyi főutat is fizetőssé tettek. A bevétel jelenleg évente 4,5 milliárd euró.
A minisztérium tervei szerint 2018 közepére a főúthálózat egészére kiterjesztik a teherautók díjfizetési kötelezettségét.
A kormányzó konzervatívok és szociáldemokraták koalíciós megállapodása alapján az autópályák használatáért a külföldi autósoknak is fizetniük kell majd. A közlekedési minisztérium még a nyári szünet előtt bemutatja az őket terhelő sztrádahasználati díj bevezetésének tervét, és várhatóan már az idén megalkotják a rendszer elindításához szükséges jogszabályokat – mondta Alexander Dobrindt.
Az új díjat 2016-tól szedik majd be a külföldi autósoktól – tette hozzá.

Forrás: MTI

Adjon visszajelzést!