Nemrég jelent meg a Világbank 2014-es logisztikai teljesítmény indexe. Jó hír, hogy Magyarország hét pozíciót előrelépett, a 33. helyre 160 országból. Számottevően jobb a helyezésünk, mint az ország általános versenyképességi helyezése ? idén a Világgazdasági Fórum indexén csak a 63.-ak voltunk.

Hét helyet lépett előre Magyarország a logisztikai versenyképességi listán

Nemrég jelent meg a Világbank 2014-es logisztikai teljesítmény indexe. Jó hír, hogy Magyarország hét pozíciót előrelépett, a 33. helyre 160 országból. Számottevően jobb a helyezésünk, mint az ország általános versenyképességi helyezése – idén a Világgazdasági Fórum indexén csak a 63.-ak voltunk.

Chikán Attila, az MLBKT elnöke szerint ez is azt mutatja, hogy a logisztika a fejlődés egyik hordozója lehet. Nálunk a logisztika részesedése a GDP-n belül csak 6 százalék körüli, miközben a fejlett országokban ez az arány jócskán 10 százalék felett van. Ez is azt mutatja, hogy nagyon nagyok a fejlesztési lehetőségek.

A Világbank honlapján olvasható, kétévente készülő logisztikai teljesítményindex (LPI) rangsorban első helyen Németország áll 4,12 ponttal, a dobógra került még Hollandia és Belgium.

A kelet-közép-európai régióban Ausztria a 22., Lengyelország a 31., Csehország a 32. helyet érdemelte ki. A következő helyezett Magyarország 3,46 ponttal, majd Szlovénia, Románia, Szlovákia és Bulgária következik a rangsorban.

A teljes jelentés ide kattintva letölthető.

Országra és régióra lebontott adatokat lehet böngészni a Világbank oldalán megjelenő dinamikus diagramok segítségével.

lpi_2014

Adjon visszajelzést!