A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 53,7.

BMI: Március is bővülést jelez

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 53,7.

  • A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú átlagot (51,7), de alatta marad az elmúlt három év átlagának (54,0).
  • A felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent februárhoz képest.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alatt volt 2013 decemberben, de az idei első három havi érték már újbóli növekedésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 53,7. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada februárhoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban nyolc hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben kétszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban hasonló a 2012. április ? 2013 márciusa között eltelt évhez képest. A 2014. március havi index 0,6 százalékponttal alacsonyabb a februári értéknél (54,3). Március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a márciusoké 51,7). Az elmúlt három évben a márciusi átlag azonban 54,0 pont volt, sőt 2010 óta a márciusi érték mindig legalább 52,6 pont volt.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már ötödik hónapja. A mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben hatszor volt kisebb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de a mostani így is a hetedik legmagasabb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ezáltal magasabb lett, és jóval meghaladja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, de némileg elmarad az elmúlt három évvel összevetve.

A márciusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2011, 2012 és 2013 után. Az index értéke ötvenöt hónapból ötvenháromszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek, egy hónapos csökkenés után immár harmadszor, és az ütem továbbra is erős. Az idei márciusi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján magasan átlag feletti, és a második legnagyobb márciusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig három hónapnál tart.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjában azonban ismét bővülést mértünk, és az e havi márciusi érték 2011-2013 után a negyedik legmagasabb.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték némileg alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a nyolcadik legmagasabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség harmadszor növekedett az idei év folyamán.
  • A beszerzési árak esetében az árak enyhe csökkenése abbamaradt, és újból növekedésbe fordult válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvenkilenc hónapban csak egy alkalommal csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb márciusi.
  • A késztermékkészletek szintje márciusban magasabb lett. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a kilencedik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. A tavalyi évben csak háromszor nőtt az index értéke, először februárban, míg idén eddig mindhárom hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, bár az ütem márciusban volt a legenyhébb, nem sokkal a változatlanságot jelző 50,0 pont felett.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett februárhoz képest, és a 2012 június-augusztusi három hónap szűkülés után egymás után hetedszer jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke nőtt az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, most már zsinórban tizedik hónapja.
  • Ebben a hónapban segédanyagok, liszt, sajt, polimerdiszperziós alapanyag, pálmazsír, élőállat, sertés és cement kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiányt héliumgáz, polimerdiszperziós alapanyag, Kínából jövő fémtartozékok és fűrészpor esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink kovácsolt karimák, hegesztőanyagok, szabott bőridomok és réz esetében.

Előfizetés a teljes jelentésre

Előfizetési és módszertani információk >>

Adjon visszajelzést!