Inspiráló trendek a hétköznapokból – logisztikusok és beszerzők figyelmébe

Inspiráló trendek a hétköznapokból – logisztikusok és beszerzők figyelmébe

Szétnéztünk, milyen érdekes hétköznapi trendek adhatnak inspirációt a logisztikusoknak, beszerzőknek, lean szakembereknek, ha a dobozon, azaz az üzleti környezeten kívül keresnek ihletet mindennapi problémáik megoldására. Vigyázat! Hajmeresztő ötletek is következnek!

Prepping – készletezés, ellátásbiztonság a hétköznapokban

Az Egyesült Államokból induló őrület szerint fel kell készülnünk egy lehetséges világégésre, természeti katasztrófára, ami romba dönti a meglévő világrendet és a gazdaságot. A trend képviselői biztonságos rejtekhelyeket építenek, óriási készleteket halmoznak fel élelmiszerből, felkészülnek a családjuk vagy a szűkebb közösség megvédésére, berendezkednek az önellátásra. A városi túlélési technikák elsajátítására már Magyarországon is beindultak kezdeményezések. Igen, vannak magyar prepperek.

A National Geographicon Doomsday Preppers című dokumentumfilm sorozatból elképesztő házi készletgazdálkodási módszertanokat, ellátásbiztonsági technikákat lehet megismerni.

 

Lifehacking – avagy mindennapi lean?

Az életünk tele van  élvezetet nem nyújtó, kötelezően megoldandó és ismétlődő hétköznapi problémákkal. Vannak, akik az életük meghekkelésével okosabban és gyorsabban tudják le ezeket a feladatokat. Ők a lifehackerek.

A Wikipédia szerint minden olyan tevékenységet hívhatunk Life Hack-nek, ami az élet produktívabbá tételét szolgálja. Lehet az egy módszer a tonnaszám érkező e-mailjeink szelektálására vagy egy olajfolt eltávolítása egy ingből.

Egyre többen vannak a lifehackerek, ők azok, akik folyamatosan és állandóan Life Hack-eket eszelnek ki és használnak. Sok-sok friss ötlet található a lifehack.org oldalon, legyen szó produktivitásról, pénzügyekről vagy háztartásról.

creativity_habit

Kevesebb cucc, több boldogság

Graham Hill 2011-es TED-es előadása után kezdett egyre gyorsabban terjedni az elmélet, miszerint ha kevesebb tárgy vesz körül, az életed egyszerűbb és boldogabb lehet. A fogyasztásra épülő gazdaságban két trend hat egymás ellen. Egyesek egyre többet halmoznak fel, aminek hatására már nem férnek el saját otthonukban, ezért egyre másra nyílnak meg a személyes, magánhasználatú miniraktárak – itthon is. Mások viszont inkább eladják, amit nem használnak – a privát apróhirdető weboldalak felfutása épp a szemünk előtt zajlik.

Megint mások teljesen átalakítják a vásárlási szokásaikat. A beszerzés csak a szükségletpiramis csúcsán szerepel.

stuff

2 hozzászólás

  1. Nagyszerű cikk! Köszönöm!
    Lelkes híve vagyok a vásároljunk kevesebbet vonalnak. A gyakorlásában még van hova fejlődni… 🙂

Adjon visszajelzést!