A DHL által készített tanulmány szerint az ígéretes kísérletek után hamarosan elterjedhet az ?okos? eszközök érzékelőinek üzleti célú felhasználása. Ez különösen igaz a logisztikára, ahol a játékkonzolok által is alkalmazott mélységérzékelős technológia feleannyi idő alatt végzi el a kívánt méréseket, mint a korábban használt berendezés.

Okos eszközökkel forradalmasítható a logisztika

A DHL által készített tanulmány szerint az ígéretes kísérletek után hamarosan elterjedhet az ?okos? eszközök érzékelőinek üzleti célú felhasználása. Ez különösen igaz a logisztikára, ahol a játékkonzolok által is alkalmazott mélységérzékelős technológia feleannyi idő alatt végzi el a kívánt méréseket, mint a korábban használt berendezés. Ez azt jelenti, hogy ma már nem az üzleti élet berendezései szivárognak át a háztartásokba, hanem a magáncélú fejlesztések vívmányait vehetik át a különböző munkafolyamatok megkönnyítése érdekében.

Az eredetileg a szórakoztatóelektronika számára fejlesztett technológiát és eszközöket mostanra egyre gyakrabban használják a fogyasztási javak piacán is ? áll a DHL által készített tanulmányban. Ez egyfajta irányváltást is jelez: megváltozott a korábbi tendencia, miszerint az üzleti életben használt technológiák csak később szivárognak be a magáncélú piacra, az elterjedés éppen fordított utat jár be. A DHL Low-Cost Sensor Technology jelentése szerint erre már most több példát is láthatunk. A Microsoft által gyártott a Kinect konzol kamerája, az okosórák, valamint az NFC (near-field communications) technológiát alkalmazó rádiós mobileszközök a logisztikai iparág számára is használhatóvá válnak.

A kutatás megjegyzi, hogy az okostelefonok és a tabletek sikere olyan helyzetet teremtett, hogy az alkalmazottak személyes felhasználásra már hatékonyabb technológiát használnak, mint amilyen a munkájuk során elérhető, azonban az azonos színvonal iránti igényük a munkavégzés tekintetében is jelentkezik. Ezen szükséglet kielégítésére a vállalatok számára elengedhetetlen, hogy fokozzák az ?okos? eszközök használatának elterjedését, különösképpen a logisztikai iparágban.

A szórakoztatóelektronikai eszközök hatása a logisztikai iparágra

  • Megváltoztatják az emberi viselkedést a magánéletben és a szakmai környezetben.
  • Az ügyfeleket mint aktív partnereket vonja be a logisztika folyamatába.
  • Az automatikus felismerő rendszerek elterjedése a szolgáltatók és az ügyfelek körében egyaránt.
  • A testen hordható számítógépek elterjedése a logisztikai dolgozók körében.
  • Az emberek és a gépek közötti érintkezéshez kínál felületet.
  • Lehetővé teszi a logisztikai folyamatok valós idejű nyomon követését és irányítását.

A tabletek és az okostelefonok mindegyike már számos olyan érzékelőt tartalmaz, amelyek felismerik a környezetüket. Ezek a technológiák pedig igen hasznos szolgálatot tehetnek a logisztika számára is. Egy ideje ezen eszközökkel többek között mérhetővé vált a gyorsulás, a tárgyak pozíciója vagy éppen a fény erőssége. Az alkalmazásokkal lehetővé válik továbbá a szállítási idő pontos rögzítése, az áruk nyomon követésének egyszerűsítése, valamint az online adatbázisok azonnali aktualizálása is.

A DHL sikeresen tesztelt ?okos? berendezéseket ezeken kívül még két másik alkalmazási területen. Az egyik a raklapok mérése, ami a Microsoft Kinect konzol érzékelőjének segítségével lehetséges. A tesztelés során kiderült, hogy a konzol által használt mélységérzékelős technológia feleannyi idő alatt végzi el a kívánt méréseket, mint a korábban használt berendezés. A másik ígéretes terület a konténerek és a teherautók töltöttségi szintjének meghatározása, valamint a szállított áruk károsodásának nyomon követése és dokumentálása lehet.

A technológia rohamos fejlődése és az elektronikai eszközök nagyfokú elterjedése a logisztikai cégek számára is lehetőséget biztosít arra, hogy a korábbiaknál olcsóbban juthassanak hozzá a csúcsminőségű ?okos? berendezésekhez. Ebből a tendenciából az ügyfelek is profitálhatnak, hiszen az eszközök alkalmazásával a szolgáltatók hatékonyabban használhatják ki hálózatukat és kapacitásukat, ezzel is hozzájárulva a szén-dioxid-kibocsátás jelentős mértékű csökkentéséhez.

DHL tanulmányok letöltése (angol nyelven):

Low-Cost Sensor Technology –
A DHL perspective on implications and use cases for the logistics industry – letöltés

Logistics Trend Radar – Delivering insight today. Creating value tomorrow – letöltés

Adjon visszajelzést!