A világ nagyvárosai után Budapestre is megérkeztek a ?zöld taxik?. A hazai taxi társaságok közül elsőként bővíti flottáját a Budapest Taxi több mint 50 környezetbarát autóval egy zöldebb Budapestért.

Környezetbarát taxik hazánkban elsőként a Budapest Taxinál

A világ nagyvárosai után Budapestre is megérkeztek a ?zöld taxik?. A hazai taxi társaságok közül elsőként bővíti flottáját a Budapest Taxi több mint 50 környezetbarát autóval egy zöldebb Budapestért.

zold_taxi

New York és Hongkong után Budapestre is megérkeztek az első elektromos meghajtású taxik. A nemzetközi tapasztalatok szerint a zöld taxizás legnagyobb előnye, hogy nagymértékben csökkenthető a légszennyezés mértéke, ráadásul a taxisok is jobban járhatnak, hiszen az előzetes nemzetközi számítások szerint elektromos taxival egy kilométer megtétele harmad annyiba kerül, mint a klasszikus meghajtású autók esetében.
A zöld taxizásban New York példamutató: pontosan egy évvel ezelőtt, Michael Bloomberg, a város polgármestere bejelentette, hogy a metropolisz taxi flottájának egyharmada elektromos autó lesz 2020-ig. A Nagy Alma utcáin hat, a mától Budapesten is üzembe helyezettekhez hasonló autó is futott a tesztidőszakban, míg Hongkongban 45 járművel indítottak hasonlóprogramot.

?Nagy örömmel tölt el, hogy a világ nagyvárosai után végre Budapesten is megjelennek a ?zöld taxik?, hazánkban elsőként a Budapest Taxi flottájában. Hiszünk a környezetbarát autók létjogosultságában és bízunk benne, hogy az utasok körében is sikert arat majd, akikkel együtt tehetünk egy tisztább levegőjű Budapestért.??mondta Horváth Csaba, a Budapest Taxi igazgatója.
Itthon 2 elektromos és 50 CNG meghajtású új autót tesztelt a cég hónapokon keresztül egy tisztább levegőjű Budapest érdekében. A Budapest Taxi flottájában most debütáló Nissan Leaf ötajtós elektromos autói magas hatékonyságú lítium-vas-foszfát akkumulátorral működnek, amelyek gyors feltöltése mindössze 25 percet vesz igénybe, és mintegy 150kilométeres hatósugárban juttatja el utasát a célállomásra.
Bár egyelőre két helyen lehet gyorsan tölteni a környezetbarát elektromos taxikat, a töltőállomások gyarapodása elősegítheti azok egyre szélesebb körben történő terjedését. A cég vezetője úgy véli, hogy a városvezetés, az elektromos szolgáltatók és a személyszállításban érdekelt cégek összefogásával néhány év alatt is komoly fejlesztések valósíthatók meg a közlekedésben, egy zöldebb Budapest érdekében.
A sűrített földgáz a benzin és a dízel alapú közlekedés környezetbarát és költségtakarékos alternatívája, azonban Magyarországon, részben a töltőállomások hiánya miatt, még nem elterjedt.
?Folyamatos tárgyalásokat folytatunk taxi társaságokkal, kommunális szolgáltatást nyújtó és közösségi közlekedést biztosítóvállalatokkal, akik felismerve a földgáz üzemű járművek gazdasági előnyeit, sorra veszik fontolóra gépjárműflottájuk CNG-s üzeműre történő lecserélését, már nem csak Budapesten, hanem vidéken is.??mondta Koncz László a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette ?A Főváros levegőminőség javítási és a költségcsökkentési célkitűzéseinket követve fokozatosan állítjuk át saját autóinkat is CNG hajtásúakra.?A FŐGÁZ 2011-ben adta át a főváros első nyilvános földgáz töltőjét a X. kerületi Kőbányai úton. Következőlépésként az ENI egyik meglévő Agip üzemanyag-töltőállomására telepít földgáz-üzemanyagtöltő (CNG) kutat valamint további CNG kutak létesítését tervezik a jövőben.
?Az Opel számára a Budapest Taxi által vásárolt ötven darabos CNG Zafira flotta kiemelt jelentőségű. Nemcsak azért, mert ez a legnagyobb CNG flotta eddig a cég életében, hanem azért is mert remélhetőleg a gazdaságos és környezetbarát üzemeltetésű földgázos autók elterjedését is elősegítheti a Budapest Taxi zöld flottája. Talán ki lehet mozdulni abból a holtpontból, hogy azért nem épülnek CNG kutak, mert nincs elég autó, viszont azért nehéz földgázüzemű autókat értékesíteni, mert nincs kúthálózat.?- mondta Dános András az Opel Magyarország kommunikációs igazgatója

Adjon visszajelzést!