A felmérések, kutatási beszámolók hetét zárjuk az ellátási lánc menedzsment területén.

A héten történt

A felmérések, kutatási beszámolók hetét zárjuk az ellátási lánc menedzsment területén.

 • A logisztikai és a beszerzési folyamatok/szervezetek integrálása jelentős eredményeket hozhat a Tennessee Egyetem kutatása szerint.
 • Az Egyesült Államok megtartotta első helyét a svájci IMD üzleti főiskola World Competitiveness Center intézetének 2014-es globális versenyképességi indexében. Magyarország két hellyel előrébb került.
 • Magyarországon a vállalkozások 21 százaléka külföldön tervez növekedést, míg a hazai piacon 19 százalék. Akadályozó tényező a külpiacra jutásban a logisztika!
 • Magyarország európai uniós tagsága a vállalati szférára egyértelműen pozitív, de a 2020-ig terjedő időszak fejlődési lehetőségei tekintetében nagy a bizonytalanság, a várakozások erősen szóródnak ? derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből. A logisztikai szektor jövőjével kapcsolatos várakozások nem jók.
 • Az Európai Bizottság által elfogadott stratégia alapján csökkenni fog a teherautók és buszok üzemanyag-fogyasztása, és ezzel együtt a szén-dioxid-kibocsátásuk. Az Unióban a közúti közlekedésből származó CO2-kibocsátás nagyjából egy negyedéért e nehéz tehergépjárművek felelősek.
 • A JLL ingatlanpiaci tanácsadó cég logisztikai és ipari bérlők között végzett felméréséből kiderül, a logisztikai piac növekedésének fő mozgatója az e-kereskedelem és a többcsatornás kereskedelem marad.
 • Az ipari és logisztikai piac fejlődik a leglendületesebben az európai kereskedelmi ingatlanpiacon. ? derül ki a CBREjelentéséből. A feltételek adottak az újrainduló fejlesztésekhez.
 • Megfelelő intézkedésekkel a közúti áruforgalom 5-10 százaléka vasútra lenne terelhető, és ezzel éves szinten közel 78 milliárd forinttal csökkennének az állami útfenntartási kiadások, valamint 8,3 millió tonna plusz megbízással nőne a vasúttársaságok forgalma ? közölte a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) csütörtökön az MTI-vel.
 • Elektromos autókhoz használatos öt töltőpontot adott át az Elmű Budapesten a WestEnd City Center parkolóházban csütörtökön. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közlése szerint szeretné elérni, hogy 2020-ig mintegy 68 ezer töltőállomás létesüljön. Jelenleg 39 ilyen töltőállomás üzemel, ebből 25 a fővárosban.

Mi történt a héten az MLBKT-nál?

 • Szakmai anyagok. Állásfoglalás készül a héten több tagi kérdésre, nemzetközi szervezetekben betöltött tagságaink révén több értékes anyaghoz jutottunk.
 • Kétnapos készletgazdálkodási tréninget tartott a héten a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. A szimulációval támogatott tréningre akkora volt az érdeklődés, hogy már vissza kellett utasítanunk a jelentkezőket. Hamarosan ismétlés, addig is belső vállalati képzésként is megrendelhető a program.

2014-05-21 15.21.042014-05-21 15.23.102014-05-21 15.19.162014-05-21 15.20.18

 • Kedvezmények. A HVG-vel való együttműködés révén tagjaink és partnereink 20%-os kedvezményt kapnak a Cégautó konferencia részvételi díjából.
 • Logisztikai Híradó. Gőzerővel dolgozunk a magazinunk következő számán. Ha van egy jó fülese, érdekes híre, téma, amiről szívesen olvasna, kérjük küldje el mielőbb!
 • Kapcsolatok hálójában – Logisztika és beszerzés 4.0. Beérkeztek az első előadástervek, szekcióötletek a 22. MLBKT kongresszusra. Idén a hálózatok lesznek a fókuszban november 12-14. között Siófokon. Még néhány napig várjuk az előadói jelentkezéseket.
 • Meglepetés. Június 1-től egy nagy változásra készülünk! 🙂

Beszerzési menedzserindex adatok májusban

Németország – vegyes
A májusi német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 52,9 pont lett az áprilisi 54,1 pont után, alacsonyabb a várt 54,0 pontnál. A feldolgozóipari előzetes BMI viszont lényegesen jobb lett májusban az elemzők által várt 54,5 pontnál, 56,4 pontra emelkedett az előző havi 54,7 pontról. A feldolgozó- és a szolgáltatóipari adatokból képzett összesített BMI májusban az előző havival megegyező, 56,1 pont lett. Az index hosszú távú átlaga 53,0 pont.

Euróövezet – vegyes a kép
Májusban az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 52,5 pontra, hat havi mélypontra csökkent az áprilisi 53,4 pontról. Elemzők 53,2 pontot vártak. A szolgáltatóipari BMI pedig a várt 53,0 pont helyett 53,5 pontra, 35 havi csúcsra emelkedett az áprilisi 53,1 pontról. Az összesített májusi BMI a várakozásoknak megfelelően 53,9 pont lett, alacsonyabb az áprilisi 54,0 pontnál.

Amerikai Egyesült Államok – jó formában
A Markit adatai alapján májusban 56,2 pontos volt a feldolgozóipari BMI az áprilisi 55,4 pont után. Az összesített BMI három hónapja nem volt ilyen magas. Az alindexek közül a termelési mutató 58,2 pontról 59,6 pontra, a beszerzési árak alindexe 53,5 pontról 56,3 pontra, a felhalmozódott munkák mutatója 55,2 pontról 55,9 pontra nőtt. A fenti adatokkal ellentétben az új megrendelések almutatója 58,9 pontról 58,2 pontra, a foglalkoztatottsági mutató 53,7 pontról 53,5 pontra, a termelői árak mutatója 50,9 pontról 50,4 pontra csökkent.

Csökkent az EU külkereskedelmi többlete

Csökkent az Európai Unió külkereskedelmi többlete márciusban februárhoz képest, míg a harmadik hónapban 3,9 milliárd euró volt a többlet, februárban 4,7 milliárd euró – ismertette előzetes adatait az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

Márciusban az EU áruexportja 142,8 milliárd eurót tett ki, az import 138,8 milliárd eurót. Az idén az első három hónapban 3 százalékkal csökkent a világ többi országába irányuló uniós export és 2 százalékkal az uniós import 2013 első negyedévéhez képest.

A szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint a legnagyobb márciusi külkereskedelmi többlete Németországnak (12,9 milliárd euró), Olaszországnak (2,2 milliárd euró) és Írországnak volt (1,8 milliárd euró). A legnagyobb hiányt Hollandiánál (mínusz 9,9 milliárd euró) és Nagy-Britanniánál (mínusz 2,3 milliárd euró) mérték. Magyarország esetében márciusban 1,4 milliárd euró volt az export és 1,7 milliárd euró az import, így a külkereskedelmi mérleg 0,3 milliárd euró hiányt mutatott.

Adjon visszajelzést!