A Regus legújabb felmérése szerint két és félszer annyi vállalat terjeszkedne belföldi piacokon, mint amennyi külföldön. Világszerte a cégek 42 százaléka tervez bővülést a saját országában, 17 százalékuk pedig más országban keresi az új üzleti lehetőségeket. Magyarországon azonban éppen fordított a helyzet.

A magyar cégek külföldön terjeszkednének, de korlát a logisztika

Egy nemzetközi felmérés szerint két és félszer annyi vállalat terjeszkedne a belföldi piacokon, mint amennyi külföldön, világszerte a cégek 42 százaléka tervez bővülést a saját országában, 17 százalékuk pedig más országban keresi az új üzleti lehetőségeket; Magyarországon fordított a helyzet, a vállalkozások 21 százaléka külföldön tervez növekedést, míg a hazai piacon 19 százalék.

A Regus legújabb felmérése szerint két és félszer annyi vállalat terjeszkedne belföldi piacokon, mint amennyi külföldön. Világszerte a cégek 42 százaléka tervez bővülést a saját országában, 17 százalékuk pedig más országban keresi az új üzleti lehetőségeket. Magyarországon azonban éppen fordított a helyzet: a vállalkozások 21 százaléka külföldön tapasztal növekedést, míg a hazai piacon csupán 19 százalékuk.

A külföldi terjeszkedés legfontosabb akadályai

A 95 ország több mint 20 000 üzleti vezetőjének és vállalattulajdonosának véleményén alapuló felmérés szerint a nemzetközi terjeszkedés öt legfontosabb gátló tényezője a következő:

  • kiváló minőségű munkaerő hiánya (77%)
  • helyi ismeretek és kapcsolatok hiánya (62%)
  • piaci információk hiánya (57%)
  • rugalmasan igénybe vehető irodahelyiségek hiánya (57%)
  • logisztikai és disztribúciós hálózat kialakítása (45%)

A belföldi növekedésre fókuszálás sokkal szembetűnőbb a feltörekvő piacokon, ahol háromszor annyi vállalat (51%) keresi a hazai lehetőségeket, mint amennyi a tengeren túl próbálkozik. Mindez azt bizonyítja, hogy a fejlődő országokban egyre több ember érzékeli a gazdasági fejlődés eredményét. Ezzel párhuzamosan kezd visszatérni a vásárlók bizalma, így az ottani vállalatoknak egyre kevésbé kell az exportra hagyatkozniuk.

Külföldi terjeszkedés? Alaposan meg kell gondolni!

Katerina Manou, a Regus regionális igazgatója így értékelte a felmérés eredményét: ?Az elmúlt két évben lezajlott egy jelentős fordulat: a cégek a külföldi terjeszkedés helyett egyre inkább a hazai piacaikra koncentrálnak. Ez a változás felhívja a figyelmünket arra, milyen fontos a vállalatok számára, hogy rugalmasak és bővíthetők maradjanak, ezáltal gyorsabban reagálhassanak a piac változásaira. Szintén lényeges megfigyelés, hogy a feltörekvő gazdaságok fogyasztóinak vásárlóereje milyen komoly mértékben nő.?

?Akár külföldön, akár saját országhatáraikon belül terjeszkednek a vállalatok, néhány kritikus tényezővel számolniuk kell. Megbízható és naprakész piaci információkkal kell rendelkezniük, kapcsolatokat kell építeniük és meg kell találniuk a megfelelő helyszínt az új telephely megnyitásához. A rugalmas feltételekkel bérbe vehető irodák megkönnyítik a reagálást a piacok változásaira, a vállalatok az így felszabadult tőkét pedig további befektetésekre fordíthatják. Egyaránt fel kell készülni a gyors terjeszkedésre és a gyors visszavonulásra is, hogy szükség esetén valahol máshol vághassunk bele egy új üzletbe? ? fűzte hozzá Katerina Manou.

Adjon visszajelzést!