Az év 23. hetében biztató számok, optimista nyilatkozatok (is) érkeztek logisztikai témában.

A héten történt

Az év 23. hetében biztató számok, optimista nyilatkozatok (is) érkeztek logisztikai témában.

 • Egyre-másra jelennek meg az e-közlekedéssel kapcsolatos fejlesztések. Debütált Magyarországon a VEMOCO intelligens autó-szolgáltatás. A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeTour Kft. a munkatársai által kifejlesztett mesterségesintelligencia-technológiával készült járatoptimalizáló motort mutatta be a héten.
 • Politikai megállapodást fogadott el a negyedik vasúti csomag három műszaki jogszabályáról a Brüsszelben ülésező Közlekedési Tanács 2014. június 5-én. A magyar delegáció egyértelművé tette, hogy kizárólag a megakamionokra vonatkozó rendelkezés törlése esetén tudja támogatni a jelenleg megengedettnél nagyobb tehergépjárművek közlekedését megkönnyítő javaslatot. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a 40 tonna vagy 18,75 méter feletti kamionok határon átmenő forgalma jogszerű, ha a szállítás csak egy határt keresztez, és a két tagállam az úthasználatot belső forgalmában megengedi. Részletek ?
 • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter legutóbbi nyilatkozata szerint vannak olyan adottságai az országnak, amelyeket vétek lenne nem hasznosítani. Ezek közül a legfontosabbnak a járműipart nevezte a miniszter. A járműiparhoz hozzáépül az elektronikai ipar, az ország kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt pedig a logisztikai ipart is kiemelte a tárcavezető az M1 Ma reggel című műsorában.
 • A régió versenyképes vasúti közlekedésének megvalósítását célzó megállapodást írtak alá a V4-országok (visegrádi négyek) vasúti vezérigazgatói pénteken Balatonfüreden. A konferencia résztvevői áttekintették a szomszédos országok közötti határforgalmi szabályozásokat, a régió vasúti árufuvarozási versenyképességének, kereskedelmi teljesítménynövelésének lehetőségeit.
 • Ismét dr. Vereczkey Zoltán lett az MKFE elnöke.

Mi történt a héten az MLBKT-nál?

 • A héten megjelent országos konjunktúrajelző kiadványunk ehavi száma, az Üzleti Jelentésekből a Beszerzési Menedzser Index adatait lehet megismerni.
 • Üzleti utazási szokások felmérésébe kezdtünk.
 • Horizontális vállalati együttműködések felkutatásában segítünk nemzetközi társszervezetünk támogatásával.
 • Izgalmas beszélgetéseket folytattunk a kongresszus előkészítése kapcsán. Megismertük többek között a nemrég alakult Vállalati Architektúra Menedzsment Szakértők Egyesületét.
 • Alelnökünk, Karmazin György az I. Magyar Raklap Szimpóziumon adott elő.
 • Elnökünk, Chikán Attila a Versenyképesség 2014 konferencia előadója volt.

Friss gazdasági adatok

Magyarország

Májusban 53,9 pont volt a beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított értéke, 0,7 ponttal alacsonyabb az idén a legmagasabb április havi 54,6 pontnál.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

A KSH közlése szerint az építőipar, valamint a feldolgozóipar teljesítménye jelentősen bővült január-márciusban.

A termelési oldalon, az ipari termelésben, a hozzáadott érték növekedési üteme 6,7 százalékra gyorsult az előző negyedévi 3,3 százalékról, amiben benne van a bázisidőszak 3,4 százalékos visszaesésének hatása is. A közúti járműgyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítók teljesítményének felfutását tükrözve a feldolgozóipar 9,6 százalékos növekedést ért el az előző negyedévi 5,1 százalékot követően a tavaly első negyedévi 3,0 százalékos csökkenés bázisán.

Az ipari növekedésre rácsatlakozva a szállítási, raktározási szolgáltatások 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit az idén január-márciusban.

A nemzetgazdasági ágazatok döntő többségében növekedett a beruházási teljesítmény – állapította meg jelentésében a KSH és a nagyobb súlyúak közül a feldolgozóipart, a szállítás, raktározást, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátást, az infokommunikációt és a mezőgazdaságot is felsorolta. A 13,3 százalékos növekedéshez az épület és gépberuházások egyaránt hozzájárultak, a bázisidőszakban mért 5,5 százalékos csökkenéssel egyetemben.

A külkereskedelmi forgalomban folyó áron 580 milliárd forint aktívum keletkezett az első negyedévben. Az áruk és szolgáltatások exportja, importja csaknem azonos mértékben 7,5, illetve 7,6 százalékkal emelkedett. Az áruforgalom kivitele 8,5, behozatala 8,4 százalékkal, az idegenforgalmat is felölelő szolgáltatások exportja 1,9, importja 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Németország

Szezonális kiigazítással számolva áprilisban havi alapon 0,2 százalékkal nőtt a német ipari termelés a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki közleménye szerint. A piaci elemzők 0,4 százalékos növekedést vártak.

Az áprilisi 54,1 pontról májusra 52,3 pontra csökkent a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a Markit Economics piackutató adatai szerint. 2013 októbere óta ez volt a legalacsonyabb német feldolgozóipari BMI adat.

Ugyanakkor májusban javult a német szolgáltató szektor teljesítménye, a szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 56 pont lett májusban az áprilisi 54,7 pont után.

Eurózóna

Lassult az eurózóna feldolgozóiparának növekedése, a Markit Piackutató intézet szerint a májusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) csak 52,2 pont lett az áprilisi 53,4 pont után. A végleges májusi adat megegyezett az elemzői várakozásokkal.

Májusban 53,2 pontra nőtt az áprilisi 53,1 pontról az eurózóna szolgáltató szektorának beszerzésimenedzser-indexe (BMI), megközelítve hároméves csúcspontját.

Kína

A hivatalos kínai statisztikák szerint, az ország feldolgozóiparán kívüli üzleti aktivitása is fellendülést mutatott májusban. A kínai beszerzési és logisztikai szövetsége által mért beszerzésimenedzser-index értéke 55,8 pontra emelkedett a múlt havi 54,8 pontos szintjéről.

Lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése májusban. Az HSBC bank csütörtökön kiadott jelentése szerint az ágazati beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,7 pontra mérséklődött az áprilisi 51,4 pontról. (Márciusban 51,9 pont volt).

USA

A feldolgozóipar teljesítménye lassabban növekszik, mint a téli hónapokban, de a jelek szerint nem áll le a második negyedévben.

56,3 pontra erősödött az amerikai szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index az előző havi 55,2 pontról.

Adjon visszajelzést!