Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott, 620 millió ft-os összköltségű SziMeTour projekt eredményeit ismertették a fejlesztésben résztvevő szakemberek zárórendezvényükön.

Mesterséges fuvarintelligencia, járatoptimalizálási fejlesztés

Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott, 620 millió ft-os összköltségű SziMeTour projekt eredményeit ismertették a fejlesztésben résztvevő szakemberek zárórendezvényükön.

A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeTour Kft. munkatársai által kifejlesztett rendszer az e-közlekedést forradalmasítja majd.

A SziMeTour Kft. szakemberei által elvégzett információtechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek könnyedén alkalmazhatók a járatok optimalizálására. Ha ezeket az újításokat a szállítmányozó cégek képesek alkalmazni, akkor várhatóan nő a szolgáltatásuk színvonala és csökken az üzemanyag- és munkaidő-ráfordításuk, ráadásul a környezeti terhelés mértéke is alacsonyabb lesz. A rendszer központi eleme a mesterségesintelligencia-technológiával készült járatoptimalizáló motor, amely öntanuló algoritmusa révén fogadja, és azonnal felhasználja a lefutott járatok hatékonysági adatait. Továbbá a jármű haladása közben a program térképadatbázis felhasználásával elemezni képes az útvonal domborzati viszonyait is. A tökéletes működés érdekében a rendszert működtető számítógépek biztonságos felhőtechnológia segítségével értekeznek egymással. A szolgáltatás számítógépes és mobilfelülettel is rendelkezik, és vállalati információs rendszerekkel is kompatibilis. A működés során a járattervező alkalmazás az ERP rendszerből kapja a szállítási igényeket, valamint az egyéb fontos logisztikai információkat. A mobilkliensek gyűjtik és elemzik a járművek legfontosabb adatait: fogyasztás, tartózkodási hely, megtett távolság. Az automatikus adatgyűjtést egy olyan hardverelem végzi, amely a jármű fedélzeti számítógépével állandó kapcsolatban van, a kért adatokat Bluetooth kapcsolattal juttatja el a járműben elhelyezett mobilkliensprogramhoz, amely a szükséges adatokat a járattervező alkalmazás központi adatbázisába juttatja, így minden használat finomítja, pontosítja a rendszer futását. A kész rendszer nemzetközi környezetben is kiválóan megállja majd a helyét a külföldi térképészeti adatbázisok, illetve a rendszer nyelvi lokalizációja megléte mellett. “A versenytársak által kínált megoldásokhoz képest, annyiban nyújt többet a SziMeTour, hogy több raktárral és heterogén járműparkkal rendelkező cégek igényeit is ki tudja szolgálni A kifejlesztett járatoptimalizáló eszköz értékesítéséből származó export árbevétel növekménye a projektzárást követő két üzleti évben a projektcégnél és tulajdonos vállalkozásainál kumuláltan várhatóan eléri majd a 85 millió forintot.” – mondta el Tóth Gábor a SziMeTour Kft. szakmai vezetője.

“A fejlesztés alkalmazásának haszna az, hogy a hazai, innovációra nyitott kis- és középvállalkozások számára lehetővé teszi, hogy hatékonyabban kihasználják erőforrásaikat, az így megszerzett előnyüket az üzleti terjeszkedés szolgálatába képesek állítani” – mondta el Kurtán Zoltán a projekt menedzsmentjét klasztertagként segítő DBH Project Management ügyvezető igazgatója.

A Szilícium Mező Programról és a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterről:

A Szilícium Mező Program a Debreceni Egyetem irányításával, 12 évvel ezelőtt indult útjára. A program a Debreceni Egyetem, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozatán alapszik, miszerint Debrecenben létre kell hozni egy az egyetem Informatikai Karának meglévő tapasztalatain nyugvó tudásbázist. A Szilícium Mező Program megalapítása óta élen jár az információtechnológiai fejlesztések kidolgozásában és megvalósításában, a kelet-magyarországi régióban. A 2008-ban alapított, 46 taggal rendelkező Szilícium Mező Klaszter az ország második – a Szilícium-völgy mintájára létrehozott – informatikai pólusa. A klaszter, amelynek a Debreceni Egyetem a gesztora, jellemzően gazdasági és tudományos együttműködések koordinálásával, tudás-intenzív tevékenységek infrastruktúrájának megteremtésével foglalkozik.

Adjon visszajelzést!