Az adatelemzést tartják a jövő első számú üzletének a technológiai szektor vezetői - derül ki a KPMG Technology Industry Outlook című kutatásából.

Adatelemzési boom előtt állunk

Az adatelemzést tartják a jövő első számú üzletének a technológiai szektor vezetői – derül ki a KPMG Technology Industry Outlook című kutatásából.

Elképesztő előretörés előtt áll az adatelemzés és -bányászat a technológiai szektorban – derül ki abból a felmérésből, amelyet a KPMG készített száz nagy technológiai vállalat vezetőjének megkérdezésével. A Big Datában rejlő lehetőségeket forradalminak érzik a cégvezetők: ennek eredménye, hogy míg két évvel ezelőtt 19 százalékuk és még tavaly is csak 33 százalékuk említette a következő évek legnagyobb bevételt generáló IT-ágazatai között az adatelemzést, idén már 51 százalékuk sorolta ebbe a kategóriába ezt a tevékenységet. Ezzel a szektor elhódította a vezető szerepet a tavaly még messze előtte járó felhő- és mobilszolgáltatásoktól.

adatelemzes

“Az adatelemzés, amellett hogy hatalmas távlatokat nyit a csillagászat, a genetika, a meteorológia vagy akár a járványügyi elemzések területén, az üzleti világ számára is eddig megvalósíthatatlan lehetőségeket hordoz magában” – hangsúlyozza Kórász Tamás, a KPMG informatikai tanácsadási igazgatója. A kiskereskedelemben a minden eddiginél pontosabb fogyási előrejelzések a logisztikai költségek jelentős csökkenését okozták, és lehetővé vált a keresleti-kínálati viszonyokhoz igazodó dinamikus árazás is. Az energiaszektorban izgalmas távlatokat kínál az okos mérők elterjedése és a belőlük érkező fogyasztási adatok részletes elemzése. Az állam is felismerte az adatelemzésben rejlő lehetőségeket, jó példa erre az online pénztárgépek bevezetése és a belőlük nyert adatok kockázatalapú elemzése.

Az adatelemzés előretörése nem jelenti azt, hogy a várhatóan legtöbb bevételt generáló ágazatok listáját tavaly 38-38 százalékkal vezető cloud- és mobilszolgáltatások vonzereje elkopott volna a szektor vezetőinek szemében, ezek említési gyakorisága ugyanis 40, illetve 41 százalékra emelkedett a várhatóan legnagyobb bevételt generáló ágazatok között. A lista élmezőnyének ilyen sűrűsödése és az említési gyakoriságok egyidejű növekedése pozitív szektorális várakozásokat mutat.

A pozitív hangulat a feltörekvő szektorok számára is kedvező. Ezek közül különösen figyelemre méltó az “Internet of Things”, ami alatt azt értjük, hogy az emberek kezében levő okostelefonok és más mobileszközök segítségével olyan tárgyak és szolgáltatások válhatnak internetalapúvá, amilyenekről eddig álmodni sem mertünk. Lakásunk fűtése, otthoni kedvencünk etetője távolról vezérelhetővé válik, az interneten nyomon követhetjük a nekünk szánt csomag útját, de az sincs messze, hogy szenzorok jelezzék a gépkocsi navigációjának, hogy hol van szabad parkoló úti célunkhoz legközelebb. A pozitív hangulatra jellemző, hogy jelentősen, 16-ról 28 százalékra nőtt azoknak a száma is, akik húzóágazatként említik az IT-biztonsági szolgáltatást.

A cégvezetők különösen az Egyesült Államokban optimisták: a technológiai szektor szempontjából az USA-t 81 százalékuk sorolta az első három legjobban növekvő piac közé. Ebben a rangsorban a második helyet Kína érte el 47 százalékkal, a harmadik helyre pedig az Egyesült Királyság került 42 százalékkal.

Adjon visszajelzést!