Uniós közlekedési szabályok okostelefonra

Uniós közlekedési szabályok okostelefonra

Mekkora sebességkorlátozás van érvényben a spanyol autópályákon? Kell-e bukósisakot viselnünk, ha Svédországban kerékpárra ülünk? Milyen kötelező biztonsági felszerelésről kell gondoskodnunk, ha autóval utazunk Szlovákiába? Mostantól kezdve a külföldre készülő uniós polgároknak nem kell sok időt áldozniuk arra, hogy utánanézzenek ezeknek az információknak. Az Európai Bizottság által kifejlesztett új okostelefon-alkalmazásnak köszönhetően ugyanis könnyen és gyorsan tájékozódhatnak majd a közlekedési tudnivalókról.

Az ?Utazás külföldre? (Going Abroad) elnevezésű alkalmazás Google Android és Microsoft Windows platformú mobileszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre is letölthető, és 22 nyelven áll a felhasználók rendelkezésére. Azon túl, hogy rendkívül hasznos információkkal szolgál minden egyes uniós ország közúti közlekedési szabályairól, közlekedésbiztonsági kvízjátékot és memóriajátékot is tartalmaz, szórakozást kínálva a hosszú autóutak során az utasoknak. Természetesen mindenkit óva intünk attól, hogy az alkalmazást vezetés közben használja. Vagy az utasokra kell hagyni, hogy utánanézzenek a szükséges információknak, vagy pedig a járművet leállítva, rövid pihenőt tartva célszerű tájékozódni a közlekedésbiztonsági tudnivalókról. Így a pihenő végén tájékozottabban és felfrissültebben folytathatjuk a vezetést.

Siim Kallas közlekedési biztos, az Európai Bizottság alelnöke hangsúlyozta: ?Az európai utakon a nyári üdülési szezonban a legnagyobb a forgalom. Ma már könnyen utazhatunk autóval külföldre, de sokan nem tudják, hogy a közlekedési szabályok és a közúti jelzőtáblák országról országra különböznek az Európai Unió területén. Az ?Utazás külföldre? alkalmazás segítségével a felhasználók könnyen és gyorsan hozzáférhetnek azokhoz az információkhoz, melyek ismerete csökkenti a balesetek kockázatát.?

Az alkalmazás mindazokról a témákról információkkal szolgál, amelyek a közúti balesetek szempontjából a legnagyobb jelentőséggel bírnak. Példaként említhetők a sebességkorlátozásokkal, a megengedett legnagyobb véralkoholszinttel, a forgalmi jelzőlámpákkal, valamint a mobiltelefon-használattal kapcsolatos tudnivalók. Segítségével a felhasználók arról is tájékozódhatnak, milyen kötelezettségeknek kell eleget tenniük a biztonsági öv használata, illetve kerékpározás vagy motorkerékpározás esetén a bukósisak viselése tekintetében.

A Bizottság nem véletlenül időzítette úgy, hogy az alkalmazást a nyaralási szezon kezdetén teszi hozzáférhetővé a mobileszközök tulajdonosai számára ? a halálos közúti balesetek szempontjából ugyanis július és augusztus az év két fekete hónapja. Ekkor átlagosan 50%-kal többen halnak meg a közutakon, mint az év ?legbiztonságosabb? hónapjában, februárban.

Az európai közúti közlekedésbiztonság javításáért végzett munka számottevő sikereket ért el az elmúlt évek során. 2001 és 2010 között összesen 43%-kal csökkent azoknak a száma, akik közúti balesetben vesztették életüket az EU területén. Ez a szám 2010 és 2013 között további 17%-kal esett vissza.

Az EU közlekedésbiztonsági stratégiájában célul tűzte ki, hogy 2020-ra a felére csökkenjen a közúti balesetek számlájára írható halálesetek száma 2010-hez képest, illetve hogy az uniós erőfeszítések kiemelt figyelmet fordítsanak a súlyos személyi sérüléssel járó közúti balesetek visszaszorítására. Ezt a célt szolgálja az új közúti közlekedésbiztonsági információs alkalmazás is, hasonlóan az EU által indított számos más, a közúti közlekedésbiztonság javítására irányuló kezdeményezéshez.

Letöltések

Google Play

App Store

Windowsphone

Adjon visszajelzést!