Úton lenni boldogság: jetlag, csomagolás és egyéb tippek üzleti utakhoz

Úton lenni boldogság: jetlag, csomagolás és egyéb tippek üzleti utakhoz

A nemzetközi környezetben dolgozó logisztikusok és beszerzők évente akár több ezer kilométert repülve, félig bepakolt bőröndöt készenlétben tartva élik mindennapjaikat. A Logisztikai Híradó júniusi számban összegyűjtöttük néhány tippet, amiket akár nyaraláskor is érdemes megfontolni. Mit tehetünk a jetlag ellen? Hogyan csomagoljuk üzleti utakra?

Tizennyolc szakember osztotta meg velünk üzleti utazással kapcsolatos tapasztalatait.

Többségük hetente utazik belföldre, külföldre inkább negyedévente, néhányan pedig havi rendszerességgel. Vannak persze a szinte állandóan úton lévők, de az már egy külön életforma. Külföld alatt a többség elsősorban Európát érti. Néhányan fele-fele arányban utaznak Európán kívülre is, és van, aki évente egyszer-kétszer visszatér Japánba. Havi átlagban 5-6000 km van vezetőink lábában, kerekében vagy szárnyában, nem számolva a távolabbi úti célok távolságát.

Mit tehetünk a jetlag ellen?

A hosszabb repülőutak és a több órával eltérő időzónába utazás kihívás a szervezetnek.

A különböző serkentőszerek (kávé, erős tea) és a gyors hazajövetel mellett, hasznos megoldásként javasolják a rutinos utazók, hogy

 • Ha a költségvetés megengedi, érkezzünk meg a tárgyalásra, találkozóra legalább előző este, hogy kipihente(bbe)n állhassunk másnap készen a feladatra.
 • Keleti irányba válasszunk éjszaki repülőjáratokat, melyek reggel, délelőtt érkeznek Ázsiába és az ilyen utak előtt aludjunk kevesebbet, ezzel is elősegítve az elalvást.
 • Ha nappal utazunk keletre, próbáljunk ébren maradni: ?Tilos az órát lesni, nem múlik gyorsabban az idő.? – mondta Szalma Botond.
 • Este vagy reggel, amikor megérkezünk, vegyük fel a helyi ritmust és próbáljunk meg vagy ébren maradni, dolgozni vagy este elaludni;
 • Éjjel minden elektronikát érdemes kikapcsolni (így elkerülve többek közt a váratlan hívásokat a nappali Európából).
 • Ha izmainkat tudatosan végiglazítva, gondolatainkat színekre fókuszálva (color therapy) sem tudunk visszaaludni, akkor gyenge fénynél olvassunk, míg elálmosodunk ismét. Reggel futás vagy lendületes séta, de legalább néhány mély lélegzet nyitott ablaknál. – ajánlja Tóth Szilvia.

Csomagolás-light

üzleti utazásBármennyire rutinosak is vagyunk, egy jó lista, néhány összekészített szett, biztosíték lehet arra, hogy fontos dolgokat ne hagyjunk otthon. Az úti okmányok, pénz és a bankkártya, telefon az alapszett, ami mindig legyen nálunk. Ezek jól jönnek akkor is, ha pótolni kell valamit. Persze helye válogatja mi a cserealap, vagy mi szerezhető be egyáltalán.

Érdemes csomagolás előtt utánanézni a célállomás helyi szokásainak, áramellátásának és az időjárásnak, majd ez alapján összeállítani a listát: alapkészlet + alkalmi öltözet + szabadidős vagy nem formális eseményekre öltözet + elektronikai eszközök (olvasnivaló).

Gyakran utazóknak a tisztasági csomagból, váltás ruhából mindig van egy útra kész állapotú csomagja. Egyik válaszadónk esetében ez ott pihen az autóban, váratlan eseményekre felkészülve. A tisztasági csomag mellett a gyógyszercsomag fontos, előre összekészíthető kellék: egyedi gyógyszerek, fájdalom-és lázcsillapító, torokra szopogatós, ragtapasz és különböző szerek emésztési problémákra.

Személyes megjegyzés: köszönet a gondos feleségeknek, pároknak, akiket többen emeltek ki, mint a gyors csomagolás sikertényezőit.

Az ?okos? kellékek elengedhetetlen útitársak. Nem meglepő, hogy minden válaszadó a telefon, tablet, laptop valamely kombinációját használja a munkahellyel és családdal való kapcsolattartásra. Emiatt elengedhetetlen, hogy legyenek nálunk töltők, átalakítók. Ezeket érdemes a kézipoggyászba csomagolni, mert már magam is jártam úgy, hogy ottrekedve egy távoli ország repülőterén, nem volt elegendő élet a laptopban, a töltő és az átalakító pedig már valahol a csomagok között pihent.

Árammentes időszakra jó, ha van nálunk egy kinyomtatott itiner, könyv és a korábbi generációknak esetleg jegyzetfüzet és toll. A névjegykártyatartót is érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy van-e elégséges mennyiségű névjegykártya benne.

Sokaknak van titkos túlélőkészlete, amelynek tartalma egyénenként változó: lehetnek benne szerszámok, kés; gumiharisnya hosszabb repülőutakra; fertőtlenítő kendő, de szemránckrém is.

 Néhány további jótanács

 • Átszállás esetén nem árt egy váltás fehérneműt és fogkefét becsomagolni, ha a koffer lemaradna valahol.
 • Online check-in otthonról és rövidebb utakra lehetőleg kézipoggyász használata.
 • Csatlakozás törzsutas programokhoz, ha ezt nem tiltja a cég belső szabályzata.
 •  ?Figyelni, hogy külső helyre áll-e be a gép. Ha igen, ülve maradok az érkezésnél. A sok felpattanó utas egymást öli, majd a buszba kiszállva megvárják, míg az utolsó utas is fel nem száll. Persze azért nem kell megvárakoztatni őket…?
 • “Gépre szálláskor a jobb első ajtót célzom. A buszok többnyire úgy állnak a gép mellé, hogy ez lesz a legközelebb a lépcsőhöz, így még időben, közelharc nélkül jutok a helyemre, és még a csomagomnak is van kényelmes helye.?
 • ?Aludni ülve nehéz. Ha a mellemen összefonom a karjaimat, a fejem nem akar elgurulni és nagyobb nyakfájás nélkül tudok aludni. Ülést nem hajtok hátra, mert a mai helyviszonyok mellett a mögöttem ülő arcába lógna a fejtámlám… és nem segít olyan sokat. ?

Kőhegyi Anita

A teljes cikk a Logisztikai Híradó 2014/júniusi számában olvasható! ?

Adjon visszajelzést!