2015 szeptembertől vezetik be a felsőoktatásban a duális képzést.

Támogatja az MKIK a duális képzés bevezetését

A magyar gazdaság érdeke, hogy versenyképes, a gazdaságban azonnal hasznosuló diplomát kapjanak a végzősök, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara felsőoktatási szakkollégiumának csütörtöki ülését követően sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta, a folyamatot a vállalati igények közvetítésével, információátadással, a tapasztalatok összegyűjtésével segíti a kamara. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a felsőoktatásnak a magyar társadalomban és a gazdaságban hasznosulnia kell, ezért az innen érkező igények fontos szempontjai a felsőoktatás átalakításának.

Bihall Tamás, az MKIK alelnöke elmondta, hogy a kamara 50 vállalatának több száz szakembere hét munkabizottságban vett részt a felsőoktatás átalakítására szóló javaslatainak kidolgozásában. Palkovics László, az MTI-nek elmondta, hogy 2015 szeptembertől vezetik be a felsőoktatásban a duális képzést. A diploma értékét a munkaerőpiac mondja majd meg, ezt valamilyen módon előre kell majd jelezni, és ehhez szükséges a gazdaság szereplőivel az együttműködés – fejtette.

Mi az a duális képzés?

A diákok elméleti képzését az oktatási intézmények, a gyakorlati oktatást a cégek végzik, vagyis a diákok a tanítási időszak egy részét nem az iskolában, hanem az intézménnyel együttműködő cégnél töltik – ez a duális szakképzés lényege. Fontos előnye, hogy a tanulók az elméleti képzéssel párhuzamosan szakmai tapasztalatot is szereznek, ráadásul kapcsolatba kerülnek az élettel: olyan cégekkel, ahol később el is helyezkedhetnek.

A cégeknek is megéri beszállni a duális képzésbe, mert maguk képezhetik ki a szakember-utánpótlást, a cégvezetők ugyanis évek óta arra panaszkodnak, hogy sok iskolából hiányos tudású pályakezdők kerülnek ki.

Forrás: MTI

Adjon visszajelzést!