Te mennyiért mondanál fel?

Te mennyiért mondanál fel?

Ötezer dollárt is kaphat az Amazonnál az a raktáros, aki önként felmond. A cél, hogy csak motivált és lojális munkavállalók maradjanak a rendkívül stresszes munkahelyen. Magyarországon is van hasonló példa.


 

Az ötlet kitalálója szerint az a cél, hogy a munkavállalók gondolkodjanak el saját jövőjükön és ne csak megszokásból vagy egzisztenciális okokból maradjanak a vállalatnál.

Az Amazon tavaly indult ?Pay to Quit?, azaz ?fizetünk, hogy felmondj? programjáról a cég alapítója és vezérigazgatója, Jeff Bezos így írt: ?A program igazán egyszerű. Évente egyszer pénzt ajánlunk a dolgozóinknak, hogy felmondjanak. Az első évben az összeg 2000 dollár, kb. 1 havi raktárosi fizetés, ami évente 1000 dollárral növekszik maximum 5000 dollárig.? – idézi az IT Cafe.

A lehetőség jelenleg csak a raktárakban dolgozóknak adott, ahol a rendeléseket készítik össze a szállításhoz. Bezos kiemelte, hogy ?az ajánlat elején a “Kérjük ne fogadd el ezt az ajánlatot” cím szerepel. Azt reméljük, hogy nem fogadják el az ajánlatot, azt szeretnénk, ha maradnának. A célunk az, hogy egy kis gondolkodásra biztassuk az embereket: gondolják át, hogy mit is akarnak valójában. Hosszú távon, ha az alkalmazott olyan helyen dolgozik, ahol nem szeretne, az nem tesz jót sem neki, sem a cégnek.?

Nem csak pénz, hanem új szakma is

Emellett oktatási programot is ajánlanak, a vállalat a tandíj 95%-át megelőlegezi azoknak, akik hiányszakmát választanak. Akár repülőgép-műszerésznek vagy ápolónak is tanulhatnak attól függetlenül, hogy van-e köze az amazonos karrierjükhöz.

Eddig a dolgozók kevesebb, mint 10%-a fogadta el az ajánlatot.

Az Amazon egyébként azon dolgozik, hogy még több raktárat nyisson világszerte, hogy lecsökkentse a csomagküldés idejét. A céges jelentések szerint 117 300 embert foglalkoztatnak teljes- és részmunkaidőben, ami a tavalyi adatokhoz képest közel egyharmados növekedést jelent. Arról nincs hivatalos közlemény, hogy mennyi a dolgozók fizetése, de annyit elárultak, hogy 30%-kal több más cégekhez képest. A Glassdoor.com információi szerint az Amazonnál egy raktári munkás átlagos órabére 12 dollár.

Önkéntes Távozási Program a Dunaferrnél is

Akik önként elmennek a cégtől, azok munkaviszonyuk idejétől függően juttatásban részesülnek: ösztönzőleg felajánlottak plusz négy havi  juttatást a Munka Törvénykönyve által előírt díjon felül. – adta hírül az infoDunaújváros.hu.

Az ISD Dunaferr Zrt. a hatékonyság növelése érdekében, az emberi erőforrások további optimalizálását kívánja végrehajtani.

Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. szóvivőjének nyilatkozata szerint több kritérium szerepel a programban. A programban nem vehet részt az a munkavállaló, aki bármely nyugdíjazási formára, ill. nyugdíjazási programban való részvételre jogosult lehet. Nem vehet részt továbbá az a munkavállaló, akinek egy évnél hosszabb határozott idejű munkaviszonya van.

Mucsi Zoltán a Vasas Szakszervezet elnöke szerint voltak, akik már várták ezt a felhívást. Ugyanakkor tart attól, hogy most a jól képzett szakemberek fognak önként távozni.

A távozási szándékot 2014. június 30.-ig kellett leadni az illetékes vezetőknél, a döntés több lépcsős, amelyről 2014. július 11.-ig a munkavállalók megkapják a választ.

Az egyösszegű végkielégítése munkaviszonytól függetlenül 1-6 hónapig terjedhet, ehhez jön hozzá a 4 hónap bónusz.

Sokan félnek attól, hogy ez a program egy későbbi elbocsátás előszele. Mezőközy András elmondása szerint ez csak végső esetben következik be. Egyelőre munka átcsoportosítással szándékoznak a hatékonyságot növelni.

Adjon visszajelzést!