Folyamatfejlesztés és veszteségvadászat a Boschban

Folyamatfejlesztés és veszteségvadászat a Boschban

2014. október 15-én az MLBKT Lean Tagozata rendhagyó tagozati ülést szervezett. Egy egész napon át tartó workshop keretében, a Robert Bosch Power Tool miskolci gyárában vendégeskedett.

A csapat többségének megérkezésekor Bobvos Áron Márk, a Robert Bosch Power Tool senior logisztikai projektvezetője, már tettre készen várakozott a portán a résztvevőkre, jelezve ezzel mindenki felé, hogy a mai napon bizony eredményeket szeretnénk elérni.
A tervezett program első részeként egy rövid általános vállalati ismertetőt, majd egy folyamatfejlesztési tevékenységeket és elképzeléseket bemutató előadást hallhattunk, amelyek segítségével a résztvevők gyorsan képbe kerülhettek. A bevezetés után a csoport két részre oszlott: egy nagyobb, veszteségvadász csapatra, valamint egy kicsit szűkebb, folyamatfejlesztő csapatra.
A veszteségvadászok Móré István, logisztika vezetővel először körbejárták a teljes érintett gyárat, amelyet közvetlenül az ebéd követett. Az ebéd után Kosztolányi János, a Lean Tagozat vezetője egy rövid, de annál praktikusabb ismertetőt tartott a csapat számára a veszteségekről és azok fajtáiról. A veszteségvadászok, felvértezve a friss tudással, két csoportra oszlottak és a gyár különböző szegmenseit vették célba, hogy felkutassák a potenciális veszteségeket.
A folyamatfejlesztő csapat számára a délelőtt a vállalat által felmerült, megoldásra váró problémának a bemutatásával, lehatárolásával, betájolásával kezdődött, amelyet egy specifikus gyárlátogatás követett a vállalat magasraktárában és a hozzá szorosan kapcsolódó gyártáskiszolgálási területen. A bejárást az ebéd követte, amely során a két csapat egy rövid időre újra összeállt. Az ebédet követően a folyamatfejlesztők egy stratégiai tervező szobába vonultak, ahol egy brainstorming keretében Bobvos Áron Márk vezetésével megvitatták a látottakat, hallottakat és javaslatokat tettek.
A nap végén a veszteségvadászok és a folyamatfejlesztők újra egyesültek és egy közös záró megbeszélésen osztották meg az átélt tapasztalatokat. Mindkét csapat előremutató gondolatokkal szolgált a Bosch számára, amelyeket a résztvevő kollégák motiváltan és lelkesen vették számításaik közé.

A csapat tagjai viszonylag széles spektrumot fedtek le, az egyetemi doktorandusz hallgatóktól, a pályakezdő logisztikusokon át, egészen a tapasztalt szakemberekig. A Lean Tagozat nem titkolt szándéka, hogy a megrendezett workshop hagyományteremtő, sorozatindító szerepet töltsön be, amelyből fakadóan várható, hogy hamarosan más vállalatok is meglátogatásra kerülhetnek, ahol remélhetőleg legalább akkora sikerrel járunk majd, mint a Robert Bosch Power Tool miskolci gyárában.

Fésüs Norbert

Adjon visszajelzést!